Dopet är en fest för livet!
Alla är välkomna att döpas – barn, unga och vuxna. I dopet får vi ett löfte om att Gud alltid har omsorg om oss. Dopet kan ske som en stor fest med många inbjudna, eller i församlingens ordinare gudstjänst eller i enskildhet med bara en präst.
Vad innebär dopet?
Gud har omsorg om alla människor, men i dopet sägs det extra tydligt och personligt. Vid dopet nämner prästen den som döps högt och tydligt vid dess namn. Därefter framför prästen ett löfte från Gud, om att vad som än händer i livet, kommer Gud alltid att ha omsorg om personen. Den som döps blir en del i Guds stora familj – den världsvida kyrkan, som består av alla kristna genom alla tider.
När dopet sker i Svenska kyrkan blir den döpta också medlem i just Svenska kyrkan. Jesus har gett kyrkan uppdraget att döpa och berätta om honom. Dopet sker en gång och gäller hela livet.
Dopgudstjänsten
Dopet kan ske både i en enskild dopgudstjänst eller i församlingens ordinarie söndagliga gudstjänst. Dopgudstjänsten utformas tillsammans med prästen under dopsamtalet. Där bestämmer ni tillsammans vilka psalmer som ska sjungas och vem som gör vad. Oftast sjunger man två psalmer under dopgudstjänsten. Här kan ni läsa mer om dopgudstjänsten och få tips på musik och psalmer; Musik vid dop
En fadder kan vara ett stöd
Att bli tillfrågad om att bli fadder är fint, stort och speciellt. Det är ett viktigt förtroende, för det kan bidra till en särskild relation till den som döps. Som förälder kan det kännas bra att det finns en annan person som bryr sig om och ber för sitt barn. Under dopet medverkar ofta fadder på något sätt. Det finns bara en regel för att kunna bli fadder: Du måste själv vara döpt i en kristen kyrka. Dopfadder är man sedan för resten av livet. Ibland säger man också gudmor/gudfar men idag brukar vi säga fadder, det har alltså samma innebörd.
Dopdräkten
I kyrkan finns traditionen att den som döps ikläds i en vit dräkt. Detta är en symbol för att man nu går in i livet som kristen. När ett litet barn ska döpas brukar det kläs i en lång, vit dopdräkt. För barnet blir dopet något att växa in i. Den långa dopdräkten är en symbol för detta och för hur Guds kärlek och nåd är större än vad vi kan förstå. Vid konfirmationen, när tonåringar och vuxna bekräftar att de vill leva som kristna och säger ja till sitt dop, använder vi långa vita dräkter som kallas konfirmandkåpor. Man kan säga att den som konfirmeras tar på sig dopdräkten igen. I samband med dop i våra kyrkor så går det bra att låna en dopdräkt, prata med prästen om ni vill låna en dopdräkt.
Alla får döpas - åldern spelar ingen roll
Det finns olika skäl till att man döps senare i livet. Kanske har det inte blivit av, kanske har du just upptäckt den kristna tron. Barn, unga och vuxna är alla lika välkomna att döpas!
Dopvattnet som symbol för livet
Dopvattnet har en rik betydelse. Ingen levande varelse klarar sig utan vatten och ett litet frö behöver vatten för att kunna gro och växa. Vatten är en symbol för livet och en levande Gud, eftersom vatten är förutsättningen för allt liv.