Hållbarheten i portföljen 2022: ett axplock
Kyrkoordningen har fastställt det kvalitativa hållbarhetskriteriet i skrivningen i andra paragrafen i kapitel 51 Kapitalet ska därtill förvaltas på ett etiskt försvarbart sätt i enlighet med kyrkans grundläggande värderingar. För att säkerställa en god uppföljning av hållbarhet finns en finanspolicy³ utifrån vilken en instruktion utformas till de kapitalförvaltare som anlitas. Instruktionerna ställer hållbarhetskrav vid placering och uppföljning av underliggande innehav i portföljen. Kapitalförvaltningen har ungefär 400 enskilda värdepapper i närmare 30 olika fonder med 13 olika motparter, det vill säga kapitalförvaltare. Kapitalförvaltarna är noggrant utvalda med hjälp av externt analysstöd för att säkerställa god kompetens och förmåga gällande hållbarhet. För att följa upp kapitalförvaltarnas arbete görs med hjälp av extern leverantör en screening av hela portföljen gentemot finanspolicyns etiska kriterier, som brukar sammanfattas som ESG-kriterier, det vill säga miljö, sociala aspekter och bolagsstyrning (environmental, social and governance). Hållbarhet utgör också ett tema i den regelbundna dialogen med förvaltarna.
Den nationella nivåns finansportfölj har höga betyg och klarar Parisavtalet
Kyrkostyrelsen har undertecknat FN:s principer om ansvarsfulla investeringar, PRI⁴, och den nationella nivån deltar i en rad andra nationella och internationella initiativ som direkt kopplar till de hållbarhetsrisker som identifierats i portföljen.
Portföljen uppvisar generellt höga betyg för hållbarhet med relativt få allvarligare incidenter och andra överträdelser av internationella ramverk. Det gäller både sett till bolagens tjänster och vilka varor bolagen tillverkar liksom hur själva tillverknings-processen ser ut, till exempel arbetsförhållanden i egna eller leverantörers fabriker, eller utsläpp till luft, mark och vatten.
Klimatprofilen i portföljen är tydlig och i linje med Parisavtalets mål om en global uppvärmning på under två grader jämfört med förindustriell tid. Parisavtalet strävar därtill efter att begränsa uppvärmningen till högst 1,5 grader i genomsnitt på global nivå, ett mål som dessvärre är på väg på att överträdas. FN:s klimatpanels senaste rapport⁵ från den 20 mars 2023, bär budskapet att klimatarbetets hastighet och omfattning i världen idag är otillräcklig för att kunna hejda den globala uppvärmningen. Rapporten menar att världen närmar sig den kritiska brytpunkten för när de negativa effekterna är oåterkalleliga.
En oberoende klimatanalys av aktie- och obligationsportföljen gjordes senast 2019 med stöd av beräkningsverktyget PACTA för att säkerställa att förvaltningen utvecklas i linje med Parisavtalets mål om max 1,5 graders global uppvärmning. Portföljens klimatpåverkande utsläpp är sammantaget lågt, enligt PACTA:s analys.
Under 2022 blev Svenska kyrkan medlemmar av the Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC)⁶ och ett klimatåtagande för investerare kopplat till medlemskapet undertecknades.⁷ Det betyder att den nationella nivån för kapitalförvaltningen åtagit sig att halvera utsläppen i portföljen till 2030 och uppnå netto noll utsläpp senast 2050.
Under 2023 kommer finansenheten arbeta fram skarpa målsättningar i linje med åtagandet för 2030 och 2050. I det arbetet tas också fram en så kallad baslinje för utsläppen från kapitalförvaltningen på den nationella nivån.
Avvikelsehantering
Vid årsslutet 2022 genomfördes en hållbarhetsgranskning av den nationella nivåns finansportfölj med hjälp av Sustainalytics screeningverktyg. Resultatet⁸ av granskningen bekräftade att innehaven i portföljen i hög utsträckning lever upp till finanspolicyn. Några mindre allvarliga avvikelser identifierades och följs upp och hanteras i dialog med kapitalförvaltarna. De flesta avvikelser handlar om arbetsmiljöproblem, brist på fackliga rättigheter, integritetsfrågor och misstankar om tvångsarbete samt om frågor som relaterar till korruption. Avvikelserna bedöms utifrån allvarlighetsgrad baserat på Svenska kyrkans finanspolicy och Sustainalytics modell för flaggning av avvikelser samt kyrkokansliets egen bedömning. Alla ärenden, oavsett allvarlighetsgrad, hanteras av Sustainalytics i linje med deras dialogmodell. Avvikelserna är också en grund för den nationella nivåns informationsinhämtning från, och dialoger med, våra kapitalförvaltare.
Kyrkokansliets sammantagna bedömning är att avvikelsernas allvarlighetsgrad är låg och att antalet avvikelser inte avviker onormalt från ett normalår. Hanteringen av dem sker i första hand genom dialoger med kapitalförvaltarna under våren 2023 för att säkerställa att innehaven följer finanspolicyn samt bevakas av kyrkokansliet baserat på graden av allvarlighet. Under 2022 har anmälda avvikelser inte föranlett någon direkt bilateral dialog med något av innehaven i portföljen.
Utöver denna screening gjordes en utökad analys av innehav i olika branscher som bedöms som särskilt riskfyllda utifrån ett mänskliga rättigheter-perspektiv, som tech/it-, fordon-, textil- och livsmedelsbranschen, för att säkerställa att innehaven uppnår finanspolicyns krav på samhällsnytta och ansvarsfullt beteende. Detta gjordes med hjälp av etablerade rankingar baserade på väl dokumenterade externa analyser.⁹ Sammantaget är bedömningen att innehaven i de flesta fall inom dessa branscher är innehav som anses ligga i framkant, men att det finns skäl att studera några av innehaven lite närmare, utifrån hur finanspolicyn formulerats.
Rysslands invasionskrig
I samband med Rysslands invasion av Ukraina gjordes en översiktlig portföljscreening för sanktionsöverträdelser och direkta affärskopplingar till Ryssland och Belarus, där inga träffar noterades. Frågan om sanktionsöverträdelser kommer fortsätta bevakas under 2023.
Andra viktiga initiativ för Svenska kyrkan kopplat till hållbarhetsmålen och mänskliga rättigheter
Investerare för de globala målen i Agenda 2030
Sedan 2016 deltar Svenska kyrkan i Swedish Investors for Sustainable Development (SISD) som syftar till att främja investeringar inom de 17 globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030 (Sustainable Development Goals) som antogs av världens ledare 2015. Där har vi lett arbetet inom sanitet och rent vatten (mål 6) och hållbara städer (mål 11) och ingått i en referensgrupp till den globala motsvarigheten, GISD. SISD samlar ett tjugotal av Sveriges största investerare.
Investors Integrity Forum mot korruption
Korruption skadar såväl bolagens lönsamhet som investerarnas avkastning. Dessutom lägger sig korruption som en våt filt över allt arbete med miljö och arbetsförhållanden i bolagen. Svenska kyrkan startade därför under hösten 2021 en investerargrupp inom Transparency International Sverige, som ett svar på att vi som investerare behöver bättre förståelse för hur bolagen arbetar mot korruption och hur de kan bli bättre. Transparency International är en global organisation som sprider kunskap om hur man kan motverka korruption i alla dess former. De ger varje år ut ett index där de rankar världens länder. Sverige som land kommer ut bland de bästa, men vi har haft flera företag i blåsväder de senaste åren. Investerargruppen inom Transparency International Sverige kallar sig Investors Integrity Forum¹⁰ och vänder sig främst till svenska bolag, för att kunna vara både ett stöd och en påtryckare för att bolagen ska arbeta mer genomgripande med att minska riskerna för korruption.
Exempel på ytterligare initiativ
I Global Network Initiative, GNI, samverkar Svenska kyrkan med andra investerare, telekom- och sociala mediebolag, civilsamhällesorganisationer och akademin om yttrandefrihetsfrågor inom it-/techbranschen globalt. Yttrandefrihetsfrågor kopplat till snabb global digital omställning blir alltmer brännande. Auktoritära regimer utnyttjar i allt högre grad möjligheterna att utnyttja it-teknologi för att begränsa demokrati och försvåra för försvarare av mänskliga rättigheter och miljöförsvarare, inte minst i konflikter.¹¹ Under 2022 har Svenska kyrkan gått in i två nya tematiska uppföljnings-dialoger inom ramen för Sustainalytics investerarsamverkan. En handlar om mänskliga rättigheter i bolagens leverantörsled, och en om hur bolagen hanterar frågan om biologisk mångfald.
Ny grön fond och slutrapportering av en avslutad hållbarhetsfond
Ny grön infrastrukturfond i portföljen
Under året gick vi in i en nystartad fond som riktar sig till grön infrastruktur inom energi i de nordiska länderna, främst Sverige. Fonden ska exempelvis investera i nya solcellsparker och upprusta mindre vattenkraftverk så att de klarar den nya tuffare miljölagkraven i EU och Sverige. Fonden avser också investera i vindkraft, liksom i olika tekniker för energilagring, till exempel batteriutveckling eller vätgas. Även energieffektivisering är avgörande för att klara klimatomställningen och en tryggare elmarknad. Fonden ska därför till exempel bidra till investeringar för bergvärme i olika typer av fastigheter och ställa om värmeverk till kraftvärmeverk.
En mikrofinansfond för hållbarhetsmålen rundas av
Den tredje mikrofinansfonden Svenska kyrkan investerat i det senaste decenniet avslutades under året. Fonden har enligt egna uträkningar nått 14 miljoner låntagare, varav 49% var kvinnor. Det har bidragit till över 250,000 arbetstillfällen i totalt de 45 länder fonden varit
verksam i. Fonden har därmed bidragit till de globala hållbarhetsmålen.¹² Ingen fattigdom (mål 1), Jämställdhet (mål 5) och Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt (mål 8).
Läs mer om de globala målen här.