Lyssna

Är batterier framtidens lösning för uppvärmning av kyrkor?

Kan batterilager hjälpa kyrkan att minska kostnader? Kan kyrkorna rent av skapa bred samhällsnytta och stabilisering i elnätet med hjälp av dem? Det är några av frågorna som ett forskningsprojekt som drivs av Karlstads stift ska söka svaren på.

Batterilagring testas vid Kila kyrka

Foto: Karlstads stift

Under ett två-årigt projekt inom “färdplanen för klimat” kommer batterilager att provas kopplat till ett forskningsprojekt inom Energimyndighetens forskningsprogram “Spara och bevara” Några av de frågor vi hoppas få svar på är:

  • Kan man kapa effekttoppar och därmed minska fasta kostnader?
  • Kan kyrkor skapa samhällsnytta genom att vara en resurs för att stabilisera elnätet och därigenom möjliggöra mer vind- och solkraft?
  • Vilka intäkter kan församlingar få genom att styra uppvärmningen av kyrkor smartare?
  • Vilka konsekvenser för miljö, ekonomi, hållbarhet och kulturarv har batterier
  • Hur förändras energiåtgången för olika typer av kyrkor utifrån tillgänglig effekt vid uppvärmning?
  • Hur möjliggör vi för församlingar att använda erfarenheterna från projektet och exempelvis börja sälja stödtjänster och installera batterier

En pilotinstallation av batterier kommer att genomföras i Säffle pastorat som skall verifiera forskningresultat från Uppsala universitet. Deltagare från Svenska kyrkan är Säffle pastorat, Uppsala stift, Göteborgs stift samt Karlstads stift. Seminarium kommer att hållas för att sprida resultaten i projektet.

Fler än 3000 kyrkor i landet - hälften eluppvärmda

Det finns idag drygt 3 300 kyrkor inom Svenska kyrkan. Av dessa är knappt hälften eluppvärmda. En eluppvärmd kyrka utanför stadskärnorna är ofta intermittent uppvärmd, vilket innebär att den endast värms till komforttemperatur när den används. Övrig tid värms den inte alls eller ytterst lite. Generellt är effektuttaget för en kyrka under uppvärmning nästan tio gånger högre än i viloläge, vilket medför höga elnätskostnader för församlingen och stor belastning på elnätet.

En förstudie från Karlstads stift (länk till förstudie) konstaterade att smartare styrning av uppvärmningen av kyrkobyggnader kan bidra till såväl ett mer stabilt elnät som minskade elnätskostnader och intäkter för församlingen. I det här projektet testar vi detta i praktiken. 

 

Har ni frågor om projektet tveka inte att kontakta:

Johannes Wikström Karlstads stift 054-172477 johannes.wikstrom@svenskakyrkan.se

Magdalena Boork Uppsala stift 018-680724 mailto:magdalena.boork@svenskakyrkan.se 

Jan Spånslätt Göteborgs stift 031-7713025

matilto:jan.spanslatt@svenskakyrkan.se