Historia och bakgrund
Stiftshistoriska sällskapet i Karlstad grundades år 1955. Arvid Runestam var mellan åren 1938–1957 biskop i stiftet. Han ville som primus inter pares och tidigare professor i etik vid Uppsala universitet, stödja prästernas teologiska bildning och bredare kunskap i teologiska frågor. Han initierade även bildandet av Teologiskt homiletiska seminariet i Karlstads stift. Detta skulle fungera med ett pedagogiskt program för att utveckla prästeras färdigheter i bibeltolkning genom föreläsningar och samtal.
Stiftshistoriska sällskapet i Karlstad kom att bli ett forum för att ta tillvara det kyrkliga arvet från i stiftet och använda detta arv för utveckling mot framtiden. I stadgarna för Stiftshistoriska sällskapet i Karlstad kan vi läsa om sällskapets syfte, som är ”att väcka, främja och stödja intresset för studier och forskning rörande Karlstads stifts historia.”
1959 då Gert Borgenstierna var stiftets biskop fick läroverksadjunkten Anders Edestam i uppdrag av prästmötet att utarbeta ett nytt Herdaminne, sällskapet var delaktigt i detta arbete. Under åren har fortlöpande kompletteringar gjorts och 2007 utkom del VI av Herdaminnet. Tillsammans med sällskapet var domprost em Harry Nyberg ansvarig för den delen. Biskop Sören Dalevi gav 2018 uppdrag till sällskapet att fortsätta arbetet med ytterligare kompletteringar av Herdaminnet.
Stiftshistoriska sällskapet medverkar också på Bokfestivalen i Karlstad och på bokdagarna i Dalsland.
Under årens lopp har flera böcker givits ut genom sällskapets försorg.
Se skrifter och herdaminnen längre ner på sidan.