Sedan 2009 har statens kyrkoantikvariska ersättning varit densamma. Men 2024 fattade Riksdagen beslut om en höjning av det årliga statliga anslaget, från 460 till 490 miljoner kronor per år. För Linköpings stift medför statens uppgraderingen av tilldelningen ytterligare totalt drygt 44 miljoner kronor för 2025 och cirka 43,6 miljoner kronor per år för 2026–2030.
– Även om höjningen långt ifrån motsvarar behoven, är den ändå ett steg i rätt riktning, säger Niclas Fredriksson, som är stiftsantikvarie på Linköpings stift.
Medlen räcker inte till alla
Linköpings stift, som består av församlingarna i Östergötland och norra Småland, omfattar totalt 260 kyrkor. Från församlingarna har det inkommit ansökningar gällande cirka 80 kyrkor.
- Medlen räcker till ett 50-tal av dessa. För att täcka alla behov hade ytterligare cirka 25 miljoner kronor behövts, säger Niclas.
Kostsamma reparationer av domkyrkan och klosterkyrkan
Ett flertal omfattande och kostsamma reparationer pågår sedan flera år i domkyrkan i Linköping och Vadstena klosterkyrka. I Vadstena vidtar nu också långvariga reparationer av klosterkyrkans strävpelare i ett etappindelat projekt som kommer pågå i tio år och ta en betydande del av den årliga stiftstilldelningen av KAE i anspråk.
”Ökade anslaget motsvarar inte prisstegringen”
Sammantaget betyder det att underhållet av andra kyrkor i stiftet måste flyttas fram. En underhållsskuld byggs upp.
- Visserligen är det ökade statliga anslaget ett steg i rätt riktning, men det motsvarar på inget sätt den prisstegring som skett sedan 2009. När vård och underhåll av kyrkor skjuts på framtiden gnager tidens tand fortsatt så att vård- och underhållsbehoven växer och de framtida åtgärderna fördyras, säger Niclas Fredriksson.
Några projekt som får ersättning
- Trehörna kyrka (Folkungabygdens pastorat):
Utvändigt underhåll av fasad, tak, fönster, portar och trappor till en totalkostnad av drygt 3 542 000 kronor. Har beviljats 2 286 500 kronor i KAE, vilket sammantaget motsvarar cirka 65 procent. Församlingens egeninsats blir drygt 1 255 500 kronor.
- Kråkshults kyrka (Södra Vedbo pastorat):
Målning av tak till en totalkostnad av 1 200 000 kronor. Har beviljats 900 000 kronor i KAE, vilket motsvarar 75 procent. Församlingens egeninsats blir drygt 300 000 kronor.
- Hallingebergs kyrka, Törnsfalls kyrka och Sankta Gertruds kyrka (Södra Tjusts pastorat):
Kyrkorna har torn med tak av spån som behöver tjäras till en totalkostnad av 886 250 kronor. Har beviljats 664 688 kronor i KAE, vilket motsvarar 75 procent. Församlingens egeninsats blir drygt 221 500 kronor.
Två av de projekt som inte får ersättning är Motala kyrka (Motala församling) för invändig restaurering och Västra Stenby kyrka (Borensbergs pastorat) för fasadreparationer. Församlingar i Svenska kyrkan genomför också många åtgärder helt utan bidrag från KAE och KUB.
Text och foto Filip Ewertsson
Vad är KAE och KUB?
KAE - Kyrkoantikvarisk ersättning
KAE är statens ersättning till Svenska kyrkan för vården av det kyrkliga kulturarvet. Kyrkostyrelsen fördelar totalt 460 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning 2026, varav Linköpings stift tilldelas 43,645 miljoner kronor. Ersättningen går till kostnadskrävande åtgärder på kyrkor, kyrkliga inventarier, klockstaplar och i vissa fall begravningsplatser och kyrkotomter.
KUB – Kyrkounderhållsbidrag
KUB är ett inomkyrkligt utjämningsbidrag och är tänkt att utgöra ett komplement till KAE för att minska församlingarnas egeninsatser. Ramanslaget till Linköpings stift uppgår till 9,42 miljoner kronor, varav högst 20 procent disponeras av stiftet till samordning av för åtgärder som är gemensamma för flera församlingar/pastorat.
Länk till lista över stiftsstyrelsens beslut om fördelning
Länk till stiftsstyrelsens villkor för fördelningen av KAE och KUB
Läs mer:
Sts fördelning av KAE 2026 och KUB 2026.pdf
Sts villkor för KAE och KUB 2026.pdf
För mer information:
Niclas Fredriksson, stiftsantikvarie
013-24 26 78, niclas.fredriksson@svenskakyrkan.se
Eva Nyström Tagesson, stiftsantikvarie
013-24 26 77, eva.nystromtagesson@svenskakyrkan.se