Lyssna

Vigsel

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet.

Par av samma kön och par av olika kön har samma rätt att gifta sig. Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men som regel behöver minst en av er vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion. 

Vigsel bokas i Ljusnarsbergs kyrka och Hörkens kyrka eller på annan plats som överenskommits.

Ni behöver ansöka om hindersprövning hos Folkbokföringen på Skatteverket. Blanketten för ansökan hämtas från Skatteverkets hemsida, www.skatteverket.se, eller beställs via tel 0771-567 567.
Syftet med intyget är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er, t ex att någon av er är under 18 år. I samband med ansökan anmäler ni även vilket/vilka efternamn ni ska ha efter vigseln.

Intyget som kommer från Skatteverket är giltigt under 4 månader, inom den perioden måste vigseln äga rum. Den präst som viger er kommer att kontakta er ca en vecka innan vigseln för ett vigselsamtal där ni bland annat går igenom hur det går till och ni kan ställa frågor. Lämna intyget från Skatteverket till prästen vid vigselsamtalet. 

Mer om vigsel och bröllop på Svenska kyrkans gemensamma webbsidor

Bröllop

Planerar du och din partner att gifta er? I kyrkan får ni ett välsignat bröllop. Vi berättar om vigselgudstjänsten och hur ni bokar präst och kyrka. Och lite tips om annat att tänka på också.

Vigselgudstjänsten

Vigselgudstjänsten utformas i samråd mellan brudparet, prästen och en musiker. Prästen är ytterst ansvarig för vigselgudstjänsten och dess olika moment.

Bröllopet rymmer många symboler

Vid livets stora förändringar använder vi ofta riter och symboler. De har en känslomässig funktion och de hjälper oss att lämna det gamla och kliva in i det nya.

Etikett i kyrkan

Bröllopsdagen är en av de viktigaste dagarna i brudparets liv och kommer att bli ett minne för livet för både dem och gästerna. Lite etikett kan vara bra att känna till.

Vill ni gifta er utomlands?

Ni kan vigas eller bli välsignade (när ni redan gift er borgerligt) i Svenska kyrkan utomlands. Olika regler gäller i olika länder, här får du praktisk information.