Dramatiskt ljus på pelare och valv i kryptan.
Lyssna

Lunds domkyrka firade 900 år

År 2023 var det 900 år sedan domkyrkans äldsta altare invigdes. Det östra altaret i kryptans absid invigdes den 30 juni 1123 till Johannes döparen, profeter och patriarker. Detta firades under året med ett stort jubileumsprogram, här nedanför kan du läsa mer om vad som hände.

Det händer under jubileumsåret

Den 30 juni 1123 invigdes kryptans altare till alla profeter och patriarker. Detta 900-årsjubileum ska vi såklart fira! Den 6 januari 2023 inleddes jubileumsåret med en TV-sänd gudstjänst och mottagande av ett nytt konstglasfönster i kryptan. Under året bjuder vi på historiska visningar, konstutställningar, temagudstjänster, föreläsningar, konserter och mycket mer.

Kunskap och festligheter

Med start Trettondedag jul, den 6 januari 2023 inleddes ett festligt jubileumsår med en TV-sänd gudstjänst från kryptan. Då tog vi också emot ett nytt konstglasfönster vid altarplatsen i kryptan. Mer om fönstret och hur det kom till kan du läsa här.

Jubileumsprogrammet

Under året bjöd Domkyrkan på historiska visningar, konstutställningar, temagudstjänster, föreläsningar, konserter och teater. Ny forskning kring Lunds domkyrkas historia presenterades också i åtta nyutgivna böcker.

Ny forskning i åtta böcker

Domkyrkorådet, som förvaltar Domkyrkan, hade inför jubileet tagit initiativ till ett större forskningsprojekt vars syfte var att få fram ny kunskap om Domkyrkan och dess historia. För första gången på många år arbetade forskare inom arkeologi, konsthistoria, arkitektur och teologi med Domkyrkan för att sammanställa aktuell forskning. Till exempel gjordes en geologisk scanning 2016 av hela Domkyrkan och Domkyrkoplatsen. Forskarna tog även del av undersökningar från andra europeiska kyrkor och kyrkomiljöer som kan kasta ljus över Lunds domkyrkas historia. 

Vetenskapsstudierna gällde såväl det materiella som det immateriella kulturarvet. Katedralen byggdes av sten men också av musik, liturgi och sin samtids människor.

Forskningen är nu slutförd. De åtta böckerna är en sammanfattning av ny och äldre forskning och gavs ut av förlaget Makadam.

  • Volym 1: Lunds domkyrka. Medeltiden. Ansvarig: Stephan Borgehammar.
  • Volym 2: Lunds domkyrka. Nya tiden. Byggnaden och arkitekterna. Ansvarig: Stephan Borgehammar.
  • Volym 3: Lunds domkyrka. Nya tiden. Katedralen i samhället. Ansvarig: Stephan Borgehammar.
  • Volym 4: Lunds domkyrka. Inredning och inventarier. Ansvarig: Herman Bengtsson.
  • Volym 5: Lunds domkyrka. Gravminnen. Ansvarig: Herman Bengtsson.
  • Volym 6: The Medieval Liturgy of Lund Cathedral. Ansvarig: Stephan Borgehammar.
  • Volym 7: Lunds domkyrka. Katedralen i bruk - 1500-tal till idag.  Ansvarig: Stephan Borgehammar.
  • Volym 8: Lunds domkyrka. Idéer och världsbilder. Ansvarig: David Dunér. 

Samtliga böcker presenterades i olika populärvetenskapliga föreläsningar av ansvarig författare och medförfattare.

Historiska visningar

Under året gjordes särskilda satsningar på historiska visningar av Domkyrkan. Skolor fick egna inbjudningar för olika pedagogiska program där Domkyrkans framväxt visar hur samhället och samhällsplaneringen har påverkats under 900 år.

Musik och kultur under 900 år

Under jubileumsåret hölls flera större och mindre konserter för att uppmärksamma olika genrer från medeltid till nutid. Flera konstutställningar lyfte fram kyrklig konst under århundradena. 

Historia under 900 år

Mer om Domkyrkans byggnadshistoria hittar du här.

Kryptans historia

I Lunds universitetsbiblioteks handskriftsavdelning förvaras i dag Necrologium Lundense och Liber daticus vetustior. Texter från 1100-talet, skrivna på pergament. De beskriver bland annat Domkyrkans första altarinvigning och därför vet vi när kryptans altares 900 års-jubileum infaller.

Stor temahelg 15–17 september

Under helgen 15–17 september är tid och mötet mellan naturvetenskap, tro och teologi i fokus. Detta med anledning av att det den 17 september är 100 år sedan det astronomiska uret, Horologium Mirabile Lundense återinvigdes.

Nya textilier till Lunds domkyrka

2023-04-03: För första gången på nästan hundra år tar Domkyrkan i bruk ett nytt antependium till högaltaret. Skaparen bakom de nya textilierna är konstnär Andreas Eriksson.

Andreas Eriksson - Munkäng

Nytt konstglasfönster inleder jubileumsåret

2023-01-03: År 2023 är ett jubileumsår för Lunds domkyrka. Kryptans östra altare invigdes den 30 juni 1123 till Johannes döparen och profeter och patriarker. Trettondedag jul, den 6 januari, uppmärksammas jubiléet för första gången under året då vi har glädjen att ta emot ett nytt konstglasfönster vid altarplatsen i Lunds domkyrkas krypta.

Nyskrivet bokverk om Lunds domkyrkas historia

Nu släpper vi två av volymerna i det stora bokverk som ges ut med anledning av 900-årsjubiléet.

Jubileumshelg i Lunds domkyrka!

2023-06-20: Högtidlighållandet av Lunds domkyrkas kryptas 900-årsjubileum har pågått sedan årsskiftet men trappas nu upp när vi närmar oss själva födelsedagen. Den 30 juni 1123 invigde ärkebiskop Asser kryptans östra altare till Johannes döparen och profeter och patriarker. Det ska vi fira i dagarna tre!

Nyskrivet jubileumsoratorium

År 2023 är ett jubileumsår för Lunds domkyrka då det äldsta altaret invigdes för exakt 900-år sedan, den 30 juni år 1123. Detta jubileum kommer att firas hela året i olika projekt och event. Som en del i firandet skapas ett nytt oratorium av tonsättaren Stefan Klaverdal. Ett oratorium är ett stort musikaliskt verk för orkester, kör och solister med en berättande text hämtad från bibeln.

Johanna Hernaeus - Sentieri nascosti/Dolda stigar

23 föreläsningar på 3 dagar

Är du nyfiken på vad som fanns på domkyrkotomten från början? Eller vill du veta mer om mosaiken och musiken i Domkyrkan? Kanske fördjupa dig i relationen mellan universitet och domkyrka? Eller varför inte fundera på om Brunius var en räddare eller fördärvare? Då är detta helgen för dig!

Katedraldag i Domkyrkan

Som en del i firandet av Domkyrkans 900-årsjubileum välkomnar vi till Katedraldag den 18 mars. Dagen uppmärksammar vad som händer i och runt Lunds domkyrka och vänder sig till alla som är nyfikna på dess långa historia eller vill prova på något av allt det som katedralen har att erbjuda.

Kulturnatten i Domkyrkan

Tid och mötet mellan naturvetenskap, tro och teologi är i fokus 15-17 september. Temat genomsyrar även Domkyrkans program för Kulturnatten lördagen 16 september.