Lyssna

Dop

Ett litet barn har kommit till världen eller också har du själv som vuxen kommit fram till att du vill döpas. Oavsett ålder vill vi gärna fira tillsammans med er - välkommen till dop!

Dopet är ett av kyrkans sakrament där vi välkomnar den som döps in i kyrkans stora familj. Oftast är det barn som döps i Svenska kyrkan men man kan döpas vid alla åldrar. Dopet gäller en gång för alla och behöver aldrig göras om.

Dopsamtal och egna önskemål

I Malå församling möter vi dig som förälder eller dig som ska döpas i ett samtal om dopgudstjänstens innehåll och utformning där vi ger stort utrymme för egna önskemål om psalmval, musik och extra inslag. Dopet sker oftast i kyrkan men kan också ske på annan plats t ex hemma eller i sommarstugan. En av oss präster kontaktar dig i god tid innan dopet.

Lokal för dopkaffe

I samband med dopgudstjänsten finns det möjlighet för er att använda något av våra församlingshem för dopkaffe. Detta är kostnadsfritt. Lokalen bokas via Församlingsexpeditionen, 0953-41661.

Här kan du kontakta Svenska kyrkan för att ställa frågor om dopet eller göra en intresseanmälan. Inom några dagar kommer vi att kontakta dig.

Dopklänningar

Hos oss kan du kostnadsfritt låna en dopklänning. Vi har flera i olika storlekar för utlåning.

Kyrkor, församlingshem och kyrkogårdar

I Svenska kyrkan Malå finns det två kyrkor, ett församlingshem och tre kyrkogårdar.

Läs mer om dopet på Svenska kyrkans gemensamma sidor

Dop

Vill du döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest för livet och en tradition som är lika fin oavsett om den som döps är ung eller gammal.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?

Fredrik Juul

Fredrik Juul

Kyrkoherde, Svenska Kyrkan Malå, Svenska Kyrkan Sorsele

Åsa Lindmark

Åsa Lindmark

Kamrer, Svenska Kyrkan Malå