En kvinnlig diakon med grön frimärksskjorta och diakonemblem om halsen står i dörröppningen och välkomnar en besökare.
Lyssna

Samtal och stöd

Livet blir inte alltid som man tänkt sig. I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar. Du kan få stöd i allt från livsfrågor och sorg till våld eller andra problem i relationer, kontakt med myndigheter eller söka ekonomisk hjälp.

Samtal med präst eller diakon

Samtal med en diakon eller präst i Svenska kyrkan kallar vi ofta för själavårdssamtal. För präster och diakoner är tron på Gud självklar, men du behöver inte tillhöra Svenska kyrkan eller ens vara troende för att be om ett samtal. Du får – men behöver inte – prata om Gud när du talar med en präst eller diakon. Det kan handla om sorg, relationer, tro eller något annat du vill samtala med någon om. Präster och diakoner har tystnadsplikt och för inga journaler över samtalen.

Kontaktuppgifter till församlingens präster och diakoner hittar du längre ner på sidan.

Behöver du akut samtalshjälp?

Vardagar 08.00-16.00 kan du ringa Nordmalings församlings växel, telefon 0930-392 20 och be att få tala med en präst eller diakon.

Kvällar och nätter mellan 21.00 och 06.00 når du jourhavande präst via larmnumret 112.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Svenska kyrkans familjerådgivning

Välkommen till en plats där du får prata om det som känns svårt i en relation. Samtalen syftar till att öka förståelse och finna vägar till förändring.

Tystnadsplikt

Både präster, diakoner och familjerådgivare har tystnadsplikt, men tystnadsplikten ser olika ut beroende på vem du samtalar med.

Praktisk och ekonomisk hjälp

Kyrkans sociala arbete brukar kallas för diakoni, vilket betyder tjänst. Genom diakonin vill Svenska kyrkan vara Jesu händer och fötter i samhället. Stöd från kyrkan kan därför handla om såväl samtal och andlig vägledning som praktisk och ekonomisk hjälp. Arbetet är i ständig förändring utifrån de behov vi som kyrka ser. Under den stora Covid-19 pandemins akuta skede var Nordmalings församling till exempel aktiv i arbetet med ditribution av mat och medicier till riskgrupper, under flyktingkrisen hjälpte vi nyanlända att förstå språket och skapa möten med svenskar.

Diakonistöd - akut hjälp i vardagen

Det är inte alltid lätt att få ihop livet rent ekonomiskt och att hamna utanför samhällets vanliga skyddsnät kan hända oss alla. I Nordmalings församling finns möjlighet till rådgivning och akut hjälp att klara vardagen.

Stöd till sjuka och äldre

 

Kyrkans besöksgrupp - ger omsorg och livsglädje

Församlingens besöksgrupp består av ideellt arbetande medlemmar som regelbundet besöker äldre och sjuka. Vill du vara med och göra en insats?

Sjukhuskyrkan

Sjukhuskyrkan är en del av den andliga och existentiella vården på Norrlands universitetssjukhus. Vi finns till för dig, när du behöver någon som lyssnar, att dela oro och bekymmer med, när du vill samtala om livsfrågor, önskar förbön eller vill fira nattvard.

Stöd vid kriser

Församlingens präster och diakoner ingår i kommunens POSOM-grupp, det vill säga den grupp som kallas in för att ge psykiskt och social omsorg i samband med kriser och svåra olyckor. POSOM aktiveras av räddningsledaren via SOS-alarm eller av SOS-alarm på eget initiativ.

Om du själv behöver komma i kontakt med POSOM-gruppen i en krissituation, kontakta SOS Alarm genom att ringa 112.

Präster & diakoner i Nordmalings församling

Eva Branzell

Eva Branzell

Kyrkoherde, Sjukskriven tills vidare, Nordmalings församling

Elisabet Jonsson

Elisabet Jonsson

Präst, Tf kyrkoherde , Nordmalings församling

Ewa Klarström-Karlsson

Ewa Klarström-Karlsson

Diakon, Nordmalings församling