Ett dop i en kyrka. En kvinna med sin man bakom sig, håller barnet i famnen. En manlig präst håller barnets hand.
Lyssna

Boka dop i Örebro

Vill du döpa ditt barn? Vill du själv bli döpt? Dopet är en fest för livet. En tradition som är fin oavsett ålder på den som döps. I Örebro pastorats åtta församlingar finns 15 kyrkor och kapell. Välj tid, plats och boka direkt på webben.

Så bokar du dop på webben

Tid och plats

Välj kyrka och/eller datum för dop och få upp lediga tider i kalendern. Välj en tid och fyll i uppgifter i formuläret som öppnas. Obs! Syns inga tider i kalendern, beror det på att doptiderna redan är bokade. 

När bokningen skickats till oss får du en bokningsbekräftelse.

Önskar du att någon mer ska döpas eller vigas samma tid? Gör klart webbokningen och ring sedan Informationsservice, för att komplettera bokningen.

Lokal för dopkalas

Det kan även finnas möjlighet att hyra lokal för dopkalas. I anslutning till de flesta av våra kyrkor och kapell finns lämpliga lokaler. Detta anges under respektive doptid i kalendern. Obs! Syns ingen lokal, beror det på att ingen lokal finns tillgänglig ihop med denna doptid.

Dopklänning

Det går bra att döpas i vilka kläder som helst, men ofta används en dopklänning på barn. Kanske finns en dopklänning i släkten som ni vill använda? Det finns även möjlighet att helt gratis låna dopklänning från Svenska kyrkan. Vi har dopklänningar och även dopdräkter i olika storlekar. Sök vidare längre ner på denna sida, för respektive kyrka, för att se vad som finns. 

Dopsamtal

Den präst som ska döpa kommer att ta kontakt och ni bestämmer tillsammans tid och plats för ett dopsamtal. Under dopsamtalet pratar prästen om dopet; vad det innebär och hur det går till. Ni kan ställa alla era frågor och föra fram önskemål om musik och psalmer. Kanske vill någon som är med vid dopet läsa en dikt, be en bön, sjunga eller spela.

Körde du fast? Kontakta informationsservice

Hittade du ingen tid eller plats som passar? Har du andra önskemål eller frågor? Vill du komplettera din bokning? Välkommen att höra av dig till informationsservice!
Telefonnummer: 019-15 45 00, mån-fre kl. 9-12 och kl. 13-16.
E-post: orebro.bokning@svenskakyrkan.se

Alla personuppgifter behandlas enligt GDPR

Dop - en fest för livet

Dopet är en fest för livet, där den som döps är i centrum. Gud har omsorg om alla människor, men i dopet uttalas det löftet extra tydligt och personligt: Gud är med alla dagar, vad som än händer.

Alla får döpas - åldern spelar ingen roll. Det går bra att döpas som baby, som större barn, ung vuxen eller längre fram i livet. Den som döps behöver inte prestera något eller ens förstå allting. Det hänger inte på hur din tro som förälder ser ut, för att få döpa ditt barn

Den som konfirmeras ska vara döpt – därför döps många tonåringar under konfirmandtiden.

Stort eller litet spelar ingen roll

Dopet är glädjefyllt och en vacker tradition, ett tillfälle som ofta samlar familj, släkt och vänner. En del associerar dop med stora släktsammankomster. Visst kan man bjuda in till en stor dopfest om man vill - vi har ofta bra lokaler i anslutning till kyrkan, men det finns verkligen inga måsten. Ett dop kan lika gärna vara litet och intimt. Det kan ske i kyrkan, hemma eller ute i naturen. Oavsett är dopet en högtidsstund. Det är personen som döps som står i centrum.

Dop och medlemskap

Dopet är grunden till medlemskap i Svenska kyrkan. Den som har döpts i ett annat kristet samfund är också välkommen som medlem. Som Svenska kyrkan ser det, gäller ett kristet dop för alltid. Föräldrar som vill avvakta med dop, kan ändå anmäla att barnet ska tillhöra Svenska kyrkan.

Drop-in-dop

Vi vet att en del människor bär på en längtan efter dopet, men att det av en eller annan anledning inte blivit av. Då kan ett drop-in-dop vara en möjlighet. Varje år arrangerar våra församlingar drop-in-dop och det behövs inte någon anmälan.

Bilden visar ett barn i en bergochdalbana.

Så vad är ett dop? Det kan liknas vid ett åkband för hela livet. Att födas är att kliva på livets berg- och dalbana med både glädje och utmaningar.

Drop-in-dop i Örebro 2025

Svenska kyrkan i Örebro har drop-in-dop vid flera tillfällen under 2025. Vi ordnar med präst, musiker och lokal – och bjuder på lyxigt dopfika! De är öppna för barn, ungdomar och vuxna. Välkommen!

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?

Dopet - Livets första fest

Aktuellt från Svenska kyrkan i Örebro

  1. Kolla in vårnumret av ”Örebro – Mitt i livet”

    Publicerad 20 mars 2023

    Dopet är en fin tradition som kan samla familj, släkt och vänner. I nya numret av magasinet ”Örebro – Mitt i livet” möter du Annica Hjalmarsson och Fredrik Haglund som valde att döpa sonen Otto i Täby kyrka. Dessutom: Nya gröna steg mot klimatneutralt 2023 – och så hjälper Svenska kyrkan människor tillbaka till arbetslivet.

  2. Drop-in-dop i Örebro 2025

    Publicerad 21 november 2019

    Svenska kyrkan i Örebro har drop-in-dop vid flera tillfällen under 2025. Vi ordnar med präst, musiker och lokal – och bjuder på lyxigt dopfika! De är öppna för barn, ungdomar och vuxna. Välkommen!

Adolfsbergs kyrka

Varmt välkommen till Adolfsbergs kyrka – din kyrka på söder i Örebro. Kyrkan är en typisk 70-tals-funkiskyrka och har 270 sittplatser. Kika gärna runt i kyrkan genom att klicka i bilden längre ner på sidan.

Almby kyrka

I den medeltida Almby kyrka i sydöstra delen av Örebro hålls varje vecka gudstjänster, konserter, begravningar, dop och vigslar. På denna sida hittar du information om kyrkorummet, öppettider och praktisk information kring gudstjänster.

Edsbergs kyrka

Varmt välkommen till Edsbergs kyrka. Kyrkan ligger sydväst om Örebro i Lekebergs kommun, den byggdes på medeltiden. Kika runt i kyrkan genom att klicka i bilden längre ner på sidan.

Ekers kyrka

Varmt välkommen till Ekers kyrka. Kyrkan ligger några kilometer nordväst om Mellringe utanför Örebro, den byggdes på 1100-talet och har 40 sittplatser. Kika runt i kyrkan genom att klicka i bilden längre ner på sidan.

Hackvads kyrka

Varmt välkommen till Hackvads kyrka. Kyrkan ligger sydväst om Örebro i Lekebergs kommun, den är ursprungligen från medeltiden och har genomgått två stora ombyggnationer. Kyrkan har 200 sittplatser. Kika runt i kyrkan genom att klicka i bilden längre ner på sidan.

Kräcklinge kyrka

Varmt välkommen till Kräcklinge kyrka. Kyrkan ligger sydväst om Örebro i Lekebergs kommun, den byggdes på medeltiden och har 145 sittplatser.

Längbro kyrka

Varmt välkommen till Längbro kyrka. Kyrkan ligger på väster i Örebro, intill Karlslundsskogen men samtidigt nära stadsbebyggelsen, den byggdes 1901 och har 300 sittplatser. Kika runt i kyrkan genom att klicka i bilden längre ner på sidan.

Mosjö kyrka

Varmt välkommen till Mosjö kyrka. Kyrkan ligger i södra delen av Örebro, den byggdes på medeltiden och har 132 sittplatser.

Olaus Petri kyrka

Välkommen till Olaus Petri kyrka på norr i Örebro, mitt i ett dagaktivt område. Du är alltid välkommen att komma in, sitta ner en stund och tända ett ljus.

S:t Mikaels kyrka i Örebro

Varmt välkommen till S:t Mikaels kyrka som ligger på väster i Örebro. Kyrkan byggdes under åren 1982–1983 och har 250 sittplatser. Kika runt i kyrkan genom att klicka i bilden längre ner på sidan.

S:t Nicolai kyrka

Varmt välkommen till S:t Nicolai kyrka, en citykyrka i centrala Örebro. Kyrkan byggdes på 1200-talet och har 352 sittplatser. Kika runt i kyrkan genom att klicka i bilden längre ner på sidan.

Tångeråsa kyrka

Varmt välkommen till Tångeråsa kyrka. Kyrkan ligger inbäddad i en skogsglänta sydväst om Örebro, den byggdes i slutet av 1200-talet och är en av Sveriges äldsta träkyrkor. Tångeråsa kyrka har 150 sittplatser.

Täby kyrka

Varmt välkommen till Täby kyrka. Kyrkan är från tidig medeltid, sakristian nyuppfördes på 1660-talet och det rejäla tornet är från 1700-talets slut. Kyrkan renoverades 1953 och har 100 sittplatser.

Öppen förskola

Har du småbarn och är hemma på dagarna? Kom till våra öppna förskolor i Örebro! Här finns samvaro, fika, leksaker och massor av möjlighet till lek och samtal.

Babycafé

Här hittar du caféträffar för de allra minsta. Församlingarna i Örebro arrangerar regelbundet babycaféer för dig och ditt spädbarn.

Babysång

Babysång är för små barn och deras föräldrar. Här sjunger vi enkla sånger och upplever musik tillsammans. Du hittar babysång och -rytmik på Svenska kyrkans öppna förskolor i Örebro.

Gå Trygghetscirkeln i Örebro: föräldrakurs om trygghet och anknytning

Trygghetscirkeln – en uppskattad föräldrakurs om trygghet och känslomässig anknytning som är till för dig som har barn i förskoleåldern. Kursen är kostnadsfri. Välkommen med din anmälan!