Lyssna

Jag hemlighöll mina skulder. Har jag förstört min relation?

Fråga:

Går det att gå vidare i ett förhållande efter lögner? Jag och min sambo, eller kanske ex-sambo, har varit tillsammans i 4 år. Vi har inga gemensamma barn, jag har två pojkar varannan vecka och han en son varannan helg. Jag har under dessa år kämpat ekonomiskt. Jag har alltid kunnat betala våra gemensamma kostnader, jag har alltid kunnat betala för mina barn men inte haft något över till sparande. Nu efter ett långt bråk mitt i natten kom sanningen fram, att jag betalar på gamla skulder fortfarande. Han säger nu att han aldrig kommer att kunna lita på mig, att han inte vet hur vi ska kunna gå vidare tillsammans. Jag är helt tom förutom en enorm smärta av att jag har sårat honom. Jag har inte vågat berätta om pengar för honom av skam, ångest och att jag kunde betala för vårt gemensamma liv. Går det att gå vidare tillsammans eller ska jag inse att jag förstört båda våra liv och även mina barns? 
Tove

 

 

 

Svar:

Hej Tove! 
Din fråga handlar om huruvida det går att gå vidare i ett förhållande efter lögner. Det har uppdagats att du undanhållit för din sambo att du har ekonomiska skulder som du betalar av på. Din sambo har reagerat starkt på detta. Kommer han att kunna lita på dig igen och hur ska ni gå vidare framåt i er relation är frågor han uttalat. Er relation hamnar i gungning och krisen är ett faktum. 
Lögner kan skada tilliten och tryggheten i en relation. Den som känner sig bedragen kan komma att tvivla på relationens grundvalar och bli osäker på om det finns fler lögner än det som kommit fram. Man kan komma vidare och bygga upp trygghet och tillit på nytt, men det kan ta tid. Beroende på tidigare erfarenheter och personlighet kan vi vara olika känsliga för brott i tilliten och vad vi uppfattar som lögn. Innan vi går in närmare på detta, kan det finnas anledning att titta på några omständigheter som rör den situation som uppkommit mellan dig och din sambo. En av dessa omständigheter rör ekonomi. 
Att leva tillsammans i en parrelation medför att parterna ställs inför frågan hur ekonomin gemensamt ska hanteras. Att planera, organisera och hitta lösningar för den gemensamma ekonomin kan se väldigt olika ut och kan även vara mer eller mindre uttalad. Det handlar om att hitta lösningar som båda parter kan känna sig nöjd med. Det vi familjerådgivare erfar är att ekonomi, inte sällan, ställer till svårigheter i parrelationen och att den kan vara en källa till konflikter. I det samhälle vi lever i har ekonomisk frihet kommit att betyda mycket för individers känsla av självständighet och oberoende, makt över det egna livet och kvinnors frigörelse. Med anledning av detta kan ekonomiska svårigheter utgöra ett hot mot flera grundläggande värden och leda till utsatthet såväl praktiskt som socialt, känslomässigt. Att ingå en parrelation kan, i bästa fall medföra en större ekonomisk trygghet, men kan också bli en utmaning vad gäller att samsas och hitta gemensamma förhållningssätt till denna del av livet tillsammans. Den som levt som ensamstående, med barn eller utan, kan ha hittat sätt att hantera ekonomin på, ibland utifrån krävande och tuffa omständigheter och det kan ibland upplevas som en enskild, privat del. Den dagen en relation som leder till sammanboende inleds ska ekonomin på något sätt kompas med den andre. Att detta inte alltid är enkelt är begripligt. 
Du beskriver att du tagit ansvar för både den del av ekonomin som är din och din sambos gemensamma och för den del som du sett som din egen, privata. Du har kämpat för att få pengarna att räcka till för er, för dina barn och för att betala av på de skulder du har. Du skriver att du av skam, inte vågat berätta för din sambo om skulderna. Skam kan ha en grundfunktion av att hjälpa oss att avväga vad som är socialt accepterat. När vi rör oss utanför ramarna drabbas vi av skam och strävar efter att inrätta oss. Allt detta sker på grund av att vi är sociala varelser som vill ingå i en gemenskap och inte hamna i utanförskap och hotfull ensamhet. Vi människor kan offra ganska mycket för tillhörighetens skull och skammen kan vara mer eller mindre lättväckt hos olika individer. Eftersom ekonomi är ett, för den enskilda individen, känsligt område så kan den också lätt väcka känslor av skam till liv. Vi kan bära på olika värderingar kring aspekter som sparsamhet, självständighet, prestige och liknande och när vi inte förmår leva upp till det vi införlivat, kan skammen dyka upp. Vi kanske hittar strategier för att undvika att visa upp det vi känner skam inför. Det är mänskligt och något de flesta kan känna igen sig i. 
Problemet är att din sambo känner sig förd bakom ljuset. Du kallar det lögn, att du inte berättat om dina skulder. Ett alternativt sätt att se det är att du undvikit att berätta om skulderna, av skam och ångest inför hur din sambo skulle se på dig om han fick veta. Kan det också handla om att du ser din del av ekonomin, de skulder du betalar på som din enskilda, privata del?  Att du undanhållit detta kan ha fått till konsekvens att din sambos tillit till dig fått sig en törn. Han frågar sig om han någonsin skall kunna lita på dig igen. Det kan bli ett tvivel som sträcker sig utanför denna specifika händelse. Finns det fler lögner eller saker som döljer sig i det outsagda? När tilliten störs eller bryts kan den typen av osäkerhet och tvivel dyka upp. 
Det viktiga nu är att du och din sambo hittar ett sätt att kommunicera kring detta. Du behöver få berätta hur du tänkt och känt när du undvikit att berätta om skulderna och han behöver berätta hur det blev för honom, när det kom upp. Ni behöver lyssna på varandra och försöka förstå varandra. Det är en skillnad på att ljuga för någon och att undanhålla en sanning. Dock kan båda dessa beteenden leda till brott i tilliten och därmed påverka relationen. Om din sambo får lyssna till vad du har att berätta om detta så ökar förutsättningarna för att hitta vägar tillbaka. Du behöver också lyssna på honom. Tillit som skadats behöver tid för att byggas på nytt och att ni hittar en form för att kommunicera kring detta kommer att vara nödvändigt. Ibland stärks relationen i samband med att kriser av detta slag reds ut. Om det är svårt att komma vidare på egen hand kan hjälp sökas via familjerådgivning eller liknande. 
Vi familjerådgivare önskar er lycka till med att komma vidare med detta. 

Fråga familjerådgivarna om relationer!

Svenska kyrkans familjerådgivare Mats Ekerbring, Jeanette Vogt och Anna Kling svarar på dina frågor om relationer.

Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning

Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning i Örebro erbjuder samtalsbehandling med familjer, par och enskilda med fokus på relationer.

Bli medlem!

Välkommen att bli medlem i Svenska kyrkan i Örebro. Det gäller både om du vill bli medlem för första gången eller om du tidigare varit medlem och vill bli det igen.