Lyssna

Korset i S:t Mikaels kyrka, Örebro

Historik kring korset i S:t Mikaels kyrka.

Korset är en bild av Kristi kropp och påminner om hans ord: ”Jag är livets bröd” Joh 6:35. Den gyllene kronan visar att Kristus är Konungarnas Konung.

De tolv öppningarna i korset - apostlarnas tal - kan ses som ordet öppnat för oss och tolvtalet är mångfaldigt upprepat i korsets mått och figurernas antal på korväggen.
Det röda glaset påminner oss om Kristi lidande och död men även om Guds stora utgivande kärlek till oss.

Glasets yta består av 24 slipade liksidiga trianglar. Tolv av dem bildar en sexuddig födelsestjärna.

Samhörigheten med moderförsamlingen Längbro finns med i korsarmarnas brobild.

Förslag till korset och korväggens målning presenterades för kyrkorådet och arkitekten Janne Feldt, Karlstad i mars och april 1983. Domkapitlet tillstyrkte i maj och riksantikvarieämbetet gav sitt medgivande i juli. Carl Axel Mosserud, Karlskoga gjorde renritningen därefter.

Grenna Central Furniture AB, Gösta Westling tillverkade korset. Det utfördes i ungersk ek. Bror Frigren, Örebro svarade för guldarbetet.

Glaset framställdes i Rejmyre Glasbruk. Håkan Olsson blåste det och Lars Pettersson var mannen bakom det krävande slipningsarbetet.

Den 21 november anlände korset till kyrkan från Gränna med biltransport. Dagen därpå lyftes det på plats med hjälp av bröderna Olssons bygg och med prästerlig assistans av bland annat kyrkoherde Björn Svärd.

Den nya kyrkan invigdes lördagen den 26 november 1983 av biskop Tord Simonsson. Predikan hölls av komminister Bengt Olsson.

Lars Eklund

Fakta om S:t Mikaels kyrka

Här kan du läsa fakta om S:t Mikaels kyrka och beskrivning av kyrkorummet.

Korfönstret ”Himlavalvet” i S:t Mikaels kyrka

Om tillkomsten av korfönstret i S:t Mikaels kyrka.

”Fiskarna och bröden” i S:t Mikaels kyrka

Om tillkomsten av bilderna ”Fiskarna och bröden” i Mikaels församling, Örebro.