Obs! Måndag 25 november är meditationen inställd.
Kristen djupmeditation i Almby församling
Välkommen att prova på kristen djupmeditation i Almby kyrka i Örebro på måndagskvällar. Du behöver inte ha tidigare erfarenhet, alla är välkomna oavsett tro och livsåskådning.
Vad är meditation?
Kristen djupmeditation är en form av inre bön utan formuleringar och ord. Inställningen är att Gud är kärlek och älskar oss precis sådana vi är.
Meditationen påverkar också kroppen. Den sänker blodtrycket, ger avspänning och minskar stress.
Hur gör man?
Vi sitter på meditationspall eller kilkudde. Sittställningen hjälper oss att vara stilla och samlade, i en vaken vila. Församlingen tillhandahåller meditationspall eller kilkudde under meditationen. Meditationen leds av Peter Kempe som är utbildad ledare för kristen djupmeditation.
För vem?
Alla intresserade är välkomna oavsett tro eller livsåskådning.
Tid och plats
- Vi träffas måndagskvällar i Almby kyrka. Du är med vid de tillfällen du kan. Tillfällen under hösten -24: Alla måndagar fram till och med 16/12, förutom måndagen 25/11. Start vårterminen -25: 20/1.
- Meditation kl. 18.30-19.30. Vi sitter 2 x 20 minuter och rör lite på oss mellan meditationerna.
- Introduktion för nytillkomna kl. 18.00-18.25.
- Ingen föranmälan krävs och ingen kostnad. Välkommen att prova på!
Varmt välkommen att prova på meditation i Almby församling!
Frågor och kontakt: Peter Kempe, 019-154680, sms 076-7720316 peter.kempe@svenskakyrkan.se
Mer information om kristen djupmeditation i Almby församling
Vila i Guds närvaro
Meditation, kontemplation, inre bön, hjärtats bön och tyst bön är olika uttryck för bön, och har alltid funnits i kyrkans tradition och historia. Framför allt har det odlats i klostren. Det finns många bibelord som betonar stillhet och tystnad som en väg till bön. Ett exempel från Jesaja bok (Jes. 30:15) är följande. ”Så sade Herren Gud, Israels helige: Vänd om och var stilla, då kan ni räddas, genom lugn och tillit vinner ni styrka.” Ett annat exempel är från Lukas evangelium (Luk. 10:38-39) där Jesus besöker Marta och Maria: ”Medan de var på väg gick han in i en by, och en kvinna som hette Marta bjöd honom hem till sig. Hon hade en syster vid namn Maria, som satte sig vid Herrens fötter och lyssnade till hans ord.” Det finns en djup förankring i Bibelns texter, kyrkans tradition och historia som bekräftar vårt behov av bön som hjälper oss till vila, inspiration och återhämtning.
I Svenska kyrkans församlingar finns det för närvarande cirka 70 grupper som erbjuder Kristen djupmeditation. Gemensamt för dessa grupper är att meditationsledarna är utbildade i Stiftelsen Bergets regi, Rättvik.
Meditation är ett sätt för den kristna mystiken att i stillhet och tystnad öppna sig för Guds kärlek. Vår innersta inriktning, hjärtats bön, kan få vara ett JA till Guds kärlek som är tillvarons ursprung och mål.
Man kan uttrycka sig med ord inför Gud – men också vara tyst i hans närvaro och lyssna. Inriktningen i förtroende till Gud gör att meditationen blir bön.
Vi kan stå i en personlig relation till Gud, ett jag möter ett du. Guds kärlek blir synlig och personlig på korset när Jesus Kristus dör för mänskligheten och säger till dem som hängt upp honom och till oss alla: ”Fader förlåt dem, de vet inte vad de gör”. Jesus visar oss hurudan Gud är och att vi kan anförtro oss åt honom. Inför den kärleken vågar vi vara oss själva och överlämna det som i meditationen kommer upp inom oss. Vi är i Guds ögon helt bejakade, accepterade och älskade som vi är.
Att vi sitter stilla inför Gud är vårt gensvar i tro. I tillit kan vi låta tankar och känslor komma och gå. Meditationen kan vara en läkande process och leda till försoning med mig själv, med Gud, med mina medmänniskor och med den värld jag lever i.
Att komma under ytan
Djup, i vårt sammanhang betyder inte komplicerat eller svårtillgängligt utan att vi kommer under ytan, in mot vårt djup. När man sätter sig ner i meditation blir man medveten om splittrade tankar och känslor man trängt undan. Om inre resonemang och motstridiga tankar tystnar, kan man hitta lugnet och stillheten. Vi kan genom meditationen hitta balans mellan yttre aktivitet och vårt inre liv. På ett ytligt plan pågår inre resonemang, motsatser och motsägelser, under meditationen rör vi oss in mot stillhet och tystnad, in mot vårt vara, där vi är oss själva.
Kroppshållning, andning och förhållningssätt till tankar och känslor
Vi sitter i en meditationsställning medvetet förankrade i vår kropp, i ett tillstånd av vila och vakenhet. Vi låter andningen vara naturlig utan att styra den. Vi har en öppen och rak kroppshållning för att spänningar ska släppa och andningen frigöras. Ena handen vilar i den andra, med tummarna lätt tryckta mot varandra för att upprätthålla lagom mycket spänning i kroppen under meditationen. Vi kan uppnå inre samling, djupare stillhet och tystnad. Vi låter tankar och känslor komma och gå. Återvänd till kroppshållningen, andningen eller ett positivt laddat ord om du kommer bort i dagdrömmerier, fantasier, problemlösningar eller något annat. Ett positivt ord som du återkommer till och stärker inriktningen av förtroende under meditationen kan till exempel vara: Ja, amen, Jesus eller kärlek.
Vi är närvarande här och nu under meditationen. Vi låter andningen vara som den är utan att styra den. I en inriktning av kärlek får det som kommer upp i mitt medvetande bearbetas, censurera inte dina tankar och känslor, låt allting vara som det är. Vi låter blicken vila på golvet en till två meter framför oss. Meditation och inre bön påverkar vår kropp och vårt sinne och kan med tiden och regelbunden utövning leda till sänkt blodtryck, stärkt immunförsvar, avspänning, stresshantering, bättre koncentration och närvaro i vardagen.
Grundinställningen under meditationen är att låta allt vara som det är. Vi vet att Gud älskar oss precis som vi är.
Almby församling
Almby församling i sydöstra Örebro består av gudstjänstgemenskaperna i Almby kyrka, Sörbykyrkan, Den gode herdens kapell och Universitetskyrkan. Här kan du läsa mer om verksamhet och gudstjänster.
Almby församling
Almby församling
Adress: Almbyvägen 4,
702 84 Örebro
Telefon: Informationsservice: 019-15 45 00 (öppet mån–fre 9–16. Lunchstängt 12–13) .
E-post: almby.forsamling@svenskakyrkan.se
För direktkontakt med församlingsexpeditionen i Almby: Ring telefon 019-15 46 77
Kontaktlista med alla medarbetare i Almby församling
Till Almby församling på Facebook
Församlingens kyrkor:
Almby kyrka
Den gode herdens kapell
Sörbykyrkan
Universitetskyrkan