Bilden visar kyrkogårdschef Per Gustafsson med en stor jordglob.
Lyssna

Örebro krematorium drivs med miljöbränslen som bas och spillvärmen blir fjärrvärme

Örebro krematorium är anslutet till fjärrvärmenätet. Istället för att ventilera bort 270 000 kWh varje år, återvinns spillvärmen och kommer det övriga samhället till del.

Krematoriet i Örebro var det första i landet som gick över till att elda med raffinerad rapsolja vid kremering. Som eldningsolja är rapsoljan koldioxidneutral och släpper ut betydligt mindre kväve än fossil eldningsolja. Rapsoljan är fullt nedbrytbar i naturen på 20 dagar. 2018 gjordes en större solenergisatsning när drygt 250 solpaneler installerades på ekonomiområdet vid Norra kyrkogården. I samband med en teknikuppdatering av krematoriet som färdigställdes 2020 uppgraderaderades ugnarna och systemet anslöts till fjärrvärmenätet. I och med anslutningen kan omkring 270 000 kWh årligen tas till vara istället för att gå förlorad som spillvärme.

I filmen nedan berättar f.d. kyrkogårdschef Per Gustafsson mer om energisatsningarna.

Vinnare av energipriset

2020 fick Örebro kyrkogårdsförvaltning erkännande för sitt miljö- och klimatarbete.

På Örebrogalan delas priser ut till människor, företag och organisationer som har lyckats extra bra inom områden som näringsliv, kultur och miljö. Galan, som skulle ha varit den 11 mars 2020, ställdes in p.g.a. coronapandemin. Istället hölls en prisutdelning i mindre format torsdagen den 8 oktober 2021, som livesändes av Nerikes Allehanda.

För satsningarna inom miljö och energiområdet tilldelades kyrkogårdsförvaltningen Örebrogalans energipris 2020 med följande motivering: 

Med en ambitiös plan för att bidra till en hållbar framtid storsatsar vinnaren på en energieffektivisering av sina fastigheter. Med miljöbränslen som bas drivs verksamheten och dess fordonspark och med en effektiv teknik kan återvunnen energi tillföras samhället.