Lyssna

KRAV-certifiering och miljöpolicy på Solliden i Örebro

Sollidens restaurang är sedan hösten 2024 KRAV-certifierad med den näst högsta nivån för restauranger, nivå silver. Minst 60 % av råvarorna räknas som hållbara – och minst 40 % av all mat är KRAV-märkt.

Solliden är en KRAV-certifierad restaurang utanför Örebro

Sollidens restaurang är KRAV-certifierad nivå silver, vilket innebär att minst 40 % av våra inköp är KRAV-godkända råvaror. Dessutom räknas minst 60 % av råvarorna som hållbara enligt KRAV. När det gäller fisk och skaldjur använder vi enbart de som är MSC-märkta och vi använder aldrig genmodifierade varor. Vi serverar enbart ekologiskt odlad frukt för att minska giftanvändningen som påverkar både hälsan och miljön. All personal på Solliden har genomgått en ekologisk grundkurs i ekologi, arrangerad av KRAV. Vårt mål är att öka andelen KRAV-märkta och ekologiska varor i vår matlagning ytterligare. 

Sollidens KRAV-certifikat (pdf)

Vår miljöpolicy

Solliden vill aktivt verka för en bättre miljö och ett hållbart samhälle. Vår strävan är att, utifrån våra förutsättningar, ta ansvar för moder jord genom att arbeta efter ett medvetet miljöarbete.

  • Vårt miljöarbete ska ständigt förbättras. Därför vill vi höja medvetandet  kring miljöfrågor hos våra medarbetare och uppmuntrar dem till att ta hänsyn till vår miljö i det dagliga arbetet.
  • Vi ska följa tillämplig miljölagstiftning samt de lagar, förordningar och föreskrifter som vi berörs av.
  • Vi genomför källsortering och återvinning av avfall utifrån de förutsättningar som Örebro kommun ger.
  • Vi strävar efter att öka användandet av KRAV-certifierade och ekologiska råvaror samt att arbeta imer med lokala råvaror. Att öka andelen varor som är rättvisemärkta.
  • Vi strävar efter att använda miljömärkta produkter i vår verksamhet. Vid inköp kontrollerar vi om varorna är miljömärkta och väljer miljömärkta varor framför andra om det är möjligt.
  • Vi arbetar systematiskt för att minska antalet tillsatser i maten, utöver de som är godkänds i KRAV-reglerna.
  • Vi strävar efter att minska matsvinnet i vår restaurang.
  • Vi ställer miljökrav på våra entreprenörer och leverantörer.

November 2024 nådde Sollidens restaurang den näst högsta KRAV-nivån för restauranger, nivå silver.

Du kanske också är intresserad av:

Färdplan för klimatet – så arbetar Solliden med miljö och hållbar utveckling

Solliden ställer om och hittar nya vägar med kyrkans färdplan för klimatet.

Bara goda grönsaker: Följ med in på Sollidens KRAV-certifierade restaurang

Råvaror i säsong, närproducerat, ekologiskt och ofta vegetariskt. Kockarna på Solliden slår hål på myten om att hållbar mat skulle vara dyr – eller trist. ”Jag har aldrig förr varit på en arbetsplats där folk tackar, bugar och ber om recept efter varje måltid”, säger föreståndaren Maria Comstedt.

Konferens på Solliden

Läge för konferens? Solliden erbjuder en vacker och lugn konferensmiljö, endast 13 km från Örebro, för grupper av olika storlekar.