Gravsten
Lyssna

Begravning

Tillsammans planerar vi för avskedet och gudstjänsten.

När en anhörig har dött är du välkommen att kontakta församlingen via pastoratsexpeditionen eller genom någon präst. Tillsammans planerar vi för avskedet och gudstjänsten. Du kan också ta kontakt med någon begravningsbyrå för att få hjälp med de praktiska bestyren runt begravningen. 

I begravningsgudstjänsten tar vi avsked av den som dött och lämnar honom eller henne i Guds händer.

Tacksägelse i gudstjänsten

Tacksägelse sker i en gudstjänst någon av de kommande helgerna. Då läses namnet på den avlidne upp, ett ljus tänds i ljusbäraren och under stilla bön ringer kyrkklockorna. En inbjudan skickas ut till den anhörige. 

En gång om året, på Alla själars dag (den söndag som infaller mellan 1 och 7 november), har vi också en minnesgudstjänst då vi ber och tänder ljus för alla som gått bort under året. 

Själaringning

Själaringning sker vanligtvis den första vardagen efter att församlingen fått kännedom om dödsfallet. I Upphärads kyrka är tiden för själaringning kl 10.00 och i Fors och Rommele kyrka kl 10.30. 

Inför döden

Ligger din anhörige inför döden och vill du eller din anhörige ha samtal så tveka inte att ta kontakt med någon av prästerna eller diakoniassistenten. Vi hjälper gärna till med att hålla en enkel andakt vid dödsbädden om ni önskar det. Vi kan också vara med om ni önskar någon form av bisättning, när den avlidne ska föras från hemmet eller sjukhuset, eller när den avlidne har kommit till den plats där stoftet ska förvaras fram till begravningsgudstjänsten.

Borgerlig begravning

För den som inte är medlem i Svenska kyrkan kan Kyrkans Hus i Sjuntorp användas för borgerlig begravningsakt. Det ingår i begravningsavgiften, liksom gravsättning på våra kyrkogårdar.

 

I Rommele församling kan vi erbjuda följande typer av gravplatser

Traditionell gravplats

En traditionell gravplats är en gravplats med gravrätt, dvs en enskild, utmärkt grav där en eller flera kistor sätts ned. Även urna kan sättas ned.

Kista med den avlidna sänks ned i graven med gravrätt i 25 år. Anhöriga kan välja om de vill vara med vid kistsänkningen eller om de vill ta avsked i kyrkan.  Graven får smyckas med exempelvis en gravsten. Plantering och ansvar för skötseln samt eventuell gravanordning vilar på gravrättsinnehavaren, som också bestämmer vilka som får gravsättas inom gravplatsen. Om man inte har möjlighet att sköta graven själv kan man beställa skötsel av kyrkogårdsförvaltningen.

Att gräva och fylla igen en gravplats ingår i begravningsavgiften. Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för iordningsställande av gravplats ett år efter begravning med kista. Gravstenen rekommenderas att sättas ut ett år efter kistgravsättning. 

Askgravplats

Askgravplats är en plats för gravsättning efter kremation med mindre skötsel för de anhöriga, men där den avlidnes namn ändå finns med. Askgraven markeras med en mindre sten och det finns plats att sätta snittblommor och ljus. Varje grav har plats för två urnor. Man kan gravera in namn på stenen och då betalar man den extra kostnaden själv. Anhöriga får närvara vid nedsättning. 

Kostnaden för en askgravplats tas ut när man utser graven och täcker 25 års skötsel. Gravplatsen upplåts med särskild gravrätt, vilket innebär att Rommele församling är gravrättsinnehavare och kyrkogårdsförvaltningen står för skötseln. 

När ytterligare en aska gravsätts förlängs gravrätten automatiskt så att den blir 25 år från senaste gravsättningen. Då tas en avgift ut för förlängd skötsel. Kostnaden för ytterligare en namnplatta eller gravering av sten tillkommer.

Minneslund 

Minneslunden är en gemensam gravplats där gravsättningen av askan sker anonymt. Platsen för askan markeras inte. Det finns en gemensam plats för utsmyckning med snittblommor och ljus. Kyrkogårdsförvaltningen svarar för skötseln av minneslunden och för all plantering inom denna. Nedgrävning av aska utförs av kyrkogårdsförvaltningen under värdiga former utan närvaro av anhöriga. När askan har blivit nedsatt skickas ett minnesbrev till anhöriga som talar om vilket datum det skedde.

Olika begrepp vid gravsättning

Jordbegravning - Kista sänks i jorden efter begravningsceremonin i kyrkan. 

Urnnedsättning  - Urna med kvarlämnor efter kremering sänks i jorden, antingen i direkt anslutning till begravningsceremonin i kyrkan eller vid annat tillfälle. 

Information

För mer information vänligen kontakta vår kyrkogårds- och fastighetsföreståndare Steven Lundin eller expeditionen.

Bårtäcke

Det finns ett bårtäcke som församlingen lånar ut.

 

Läs om hur vi hur och varför behandlar vi era personuppgifter.
GDPR: Begravning

Begravning

När en människa som står dig nära dör behöver du ta hand om dig och få tid att sörja. Men kanske är det inte nog med sorgen. Kanske är du den som ansvarar för allt det praktiska kring dödsfallet – att berätta för andra, att beställa en kista och att ordna med begravningen?

När någon dör

Vem tar hand om kroppen när någon dör? Vilka räknas som närmast anhöriga och vad ska de göra? Här kan du läsa om vad som ska göras när någon dör, och av vem.

Planera en kyrklig begravning

På den här sidan berättar vi steg för steg om hur du kan vara med och planera för begravningsgudstjänsten – och om det som händer före och efter den.

Begravningsgudstjänsten

I begravningsgudstjänsten skapar psalmerna, musiken och orden gemenskap och delaktighet i gudstjänsten. Här hittar du några exempel. Inför begravningsgudstjänsten kan präst och musiker ge ytterligare förslag.

Vett och etikett vid en begravning

Som gäst har du kommit till begravningen för att visa din sorg och respekt för den döda. Tänk på att ta hänsyn till den dödas och de anhörigas önskemål.

Kostnader för en begravning

Kostnaderna för en begravning hämtas ofta från två eller tre olika håll – från begravningsavgiften och dödsboet, samt från kyrkoavgiften om den döda personen var medlem i Svenska kyrkan.

Stöd i sorgen

Det finns ett liv efter döden – också för dig som blir kvar. I kyrkan kan du dela sorgen med någon som lyssnar och förstår.

Om sorgeprocessen

Sorgen är en process – ett tungt och svårt arbete att ta sig igenom. Men det måste göras. Och även om sorgen inte går över, lär vi oss att leva med den.

Steven Lundin

Chef för begravnings- och fastighetsförvaltning, Rommele församling

Mer om Steven Lundin

Kyrkogårdsföreståndare