Lyssna

Begravning

Begravningar förekommer i två skilda utformningar. Antingen som borgerlig begravningsceremoni, utan medverkan från kyrkans sida, eller som kyrklig begravningsgudstjänst enligt Svenska kyrkans ordning (eller enligt annat samfunds ritual).

Kyrklig begravningsgudstjänsten är en akt av kärlek och respekt för den som är död. Den är också något att hämta kraft ur för den dödes anhöriga. I gudstjänsten får vi tacka för vad en människa gett oss. Vi kan be om förlåtelse för det som inte blev som vi hoppades och ville i vår relation. Vi får be om försoning för det som brustit mellan oss. Gudstjänstens djupaste ärende är överlämnandet av den som är död i Guds händer. Kyrkans begravningsgudstjänst leds av en präst och vill genom musik, psalmsång, bön och bibelläsning tolka det kristna hoppet inför döden. 

För borgerlig begravningsceremoni finns ingen särskild ritual fastställd och ingenting bestämt om vem som leder akten. Akten sker i en lokal utan religiösa symboler.

Gravskick i Sigtuna församling

Sigtuna församling har två kyrkogårdar; en intill Mariakyrkan och en vid Haga kyrka. På Mariakyrkans kyrkogård finns det kistgravar, urngravar, askgravlund, askgravplats och en minneslund. På Haga kyrkogård finns det kistgravar, urngravar och en minneslund.

Bokning och kontakt
Våra ordinarie begravningstider är torsdagar och fredagar kl. 11.00 och 14.00.

För mer information kring begravningar i Sigtuna församling är du välkommen att ringa församlingsexpeditionen, telefon 073-661 8731.

sigtuna.forsamling@svenskakyrkan.se

 

Begravning

När en människa som står dig nära dör behöver du ta hand om dig och få tid att sörja. Men kanske är det inte nog med sorgen. Kanske är du den som ansvarar för allt det praktiska kring dödsfallet – att berätta för andra, att beställa en kista och att ordna med begravningen?

När någon dör

Vem tar hand om kroppen när någon dör? Vilka räknas som närmast anhöriga och vad ska de göra? Här kan du läsa om vad som ska göras när någon dör, och av vem.

Kostnader för en begravning

Kostnaderna för en begravning hämtas ofta från två eller tre olika håll – från begravningsavgiften och dödsboet, samt från kyrkoavgiften om den döda personen var medlem i Svenska kyrkan.

Begravningsavgiften

Begravningsavgiften finansierar begravningsverksamheten. Alla som är folkbokförda i Sverige – oavsett religion – och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst betalar en begravningsavgift via sin skattsedel. Det är begravningsavgiften som finansierar begravningsverksamheten.

Begravningsverksamheten

Begravningsverksamhet kallas det arbete som omfattar begravningsplatser med gravplatser, vissa transporter av stoft, samt kremering. 

Välj grav och gravplats

Jordbegravning eller kremering? Egen grav eller aska som sprids? Om en avliden person inte har lämnat några önskemål efter sig, får de anhöriga välja en bra lösning.

Att ansvara för en grav

En person som var folkbokförd i Sverige innan den avled, har rätt att få begravas på en av våra allmänna begravningsplatser.