Lyssna

Välkommen till Brittas Salong, med livet i fokus

Inspirerande föreläsningar och mänskliga möten.

Som vanligt kommer salongerna att inledas med en härlig Afternoon Tea, där gästerna får avnjuta en mängd olika godsaker, innan våra namnkunniga föreläsare intar scenen.

Evenemanget riktar sig till dig över 60 år som har lämnat yrkeslivet bakom dig.
Känn dig varmt välkommen och vänta inte med att köpa biljett. Antalet platser i Brittas Salong är begränsat. Här nedan kan du läsa mer om höstensprogram, föreläsare och annan information om salongerna. Salongerna görs i samarbete med Sensus studieförbund.

Program våren 2025

Salongerna äger rum i Lilla NOVA Arena på Nohabgatan 21, 461 53 Trollhättan.
Portarna öppnar kl 14.30 och salongen pågår kl 15-17.

Bertil Marklund - 16 januari

I över fyra decennier har Bertil Marklund arbetat som läkare och föreläsare med ett extra fokus på bland annat patientbemötande och sjukvårdsrådgivning. Hans debutbok från 1980; ”Symtom Råd Åtgärd” används fortfarande som bas i Sjukvårdsrådgivningen 1177. Hans inspirerande insikter om hur en sund livsstil ökar förutsättningarna för ett längre liv summerar han också i den uppmärksammade boken ”10 Tips – Må bättre och lev tio år längre”. När han gästar Brittas Salong förklarar bland annat varför det är bättre att röra sig lite och ofta, än att springa en mil mer sällan. Du får också svaret på varför stress leder till ohälsa och hur du genom små förändringar i dina matvanor skapa förutsättningar för att må bra. Bertils förmåga att på ett underhållande sätt förmedla fakta handlar i grunden om att övergången till en mer sund livsstil ska upplevas som något positivt och meningsfullt. Då blir förändringen också bestående. Bertil Marklund är läkare och professor i allmänmedicin och folkhälsa vid Göteborgs Universitet. Du hör honom också i podden ”Så lever du längre”, som han gör tillsammans med Linn Asterby.

Emma Hamberg - 13 februari

Hon skapade sina första rubriker när hon i dåvarande lokaltidningen ELA gjorde skapade tecknade serier om företeelser och betraktelser i hemstaden Vänersborg. Boken Linas kvällsbok, som är inspirerad av hennes uppväxt, blev så småningom också film. Idag är Emma Hamberg en av Sveriges mest lästa författare. Mossvikenfruar, Brunstkalendern och Baddaren är några av hennes tidigare romanframgångar. Och när hon gav ut "Je m’appelle Agneta" 2021, blev det en gigantisk läsarsuccé. Berättelsen om en kvinna som slår sig fri från vardagens trista bojor och börjar njuta av livet, rymmer både längtan och igenkänning och har nu också blivit teaterföreställning inför utsålda hus. Nu kommer hon till Brittas Salong och delar med sig av sin resa – och sina totala misslyckanden. Dessa ”dynghögar” inom jobbet, kärleken, uppväxten och livet i stort har enligt Emma samtidigt blivit gödningsmedlet och myllan för hennes framgångar. Något hon också delade med sig av i sitt uppmärksammade Sommarprat. -Efter varje misslyckande har de vuxit fram något fint och lyckat, konstaterar hon.

Hanna Wendelbo - 20 mars

Formgivaren och författaren Hanna Wendelbo är specialist inom mönsterdesign, där hennes hjärta klappar extra mycket för blommor och trädgård. Hennes stora odlingsintresse syns också tydligt i hennes design av bland annat tyger och tapeter, där hennes handmålade manér blivit hennes signum. På Brittas Salong delar med sig av kontrasterna som skapar trädgårdens och hemmets skönhetsupplevelser, men också om betydelsen av naturen och en biologisk mångfald för att vi ska må bra. Du får också tips om hur du kan odla de vackraste blommor på din lilla täppa och förklarar varför vi människor mår så bra av att drabbas av att få släppa loss får kreativitet. Och hur ser Hannas egen process ut från idé till färdig design?

Christer Fuglesang - 24 april

Vårsäsongen på Brittas Salong avslutas med ett besök av Sveriges förste astronaut. I maj 1992 blev docenten i partikelfysik, Christer Fuglesang, uttagen som en av sex europeiska astronautkandidater bland 6000 sökande. Fjorton år senare blev han den förste svensken i rymden, efter en lyckad start från Kennedy Space Center i Florida. Hans första rymdfärd beskriver han i dagboken ”13 dygn i rymden efter 14 år på jorden”. I april 2013 återvände han till Sverige och är sedan april 2017 professor i rymdfart vid Kungliga Tekniska Högskolan. Han är också ledamot av bland annat Kungliga Vetenskapsakademien – men har också skrivit flera barnböcker. Vi kan se fram emot en minst sagt hisnande berättelse, som tar oss långt ut i det okända. Vår guide är inte bara en inspirerande berättare, han är också den förste i Europa, utanför USA och Ryssland, som gjort fem rymdpromenader. Spänn fast dig, och åk med.

Biljettinformation

Köpa biljetter

Våra biljetter säljs genom det externa bokningssystemet Billetto. Länken till biljettförsäljningen kommer att publiceras i nyheten om Brittas Salong på vår hemsida och på Facebook när det är dags för biljettsläpp. Om biljetterna har blivit slutsålda kan du följa samma länk för att ställa sig i väntelistan. Då blir du meddelad på sms eller mejl om biljetter skulle bli tillgängliga.

Vid varje biljettsläpp säljs ett 20-tal biljetter i Fair Trade Shop i Kyrkans hus för dig som inte har möjlighet att köpa din biljett digitalt. Vi ber vänligen att du som kan köpa din biljett digitalt att fortsätta köpa din biljett online.

Kan jag reservera biljetter per telefon eller e-post?

Det inte är möjligt att reservera biljetter per telefon eller e-post. Om det skulle uppstå övriga frågor, kontakta församlingsexpeditionen.

Behöver jag ha med mig min biljett till salongen?

För att underlätta vid insläppet av salongen är det viktigt att du har din biljett redo vid ingången. Varje biljett har en unik QR-kod som skannas innan du går in i salongen. En orderbekräftelse skickas till din angivna e-postadress efter ditt biljettköp där din eller dina biljetter kommer vara bifogade som en PDF. Antingen skriver du ut dina biljetter eller så visar du upp biljetterna i din mobil på plats. Kom ihåg att om du har beställt biljetter för fler än en person att du visar upp alla biljetter.

Jag har köpt biljetter men fick ingen bekräftelse?

Om du inte har fått någon bekräftelse på din biljett kan det bero på att du har angett fel e-postadress eller att bekräftelsen har hamnat i din skräppost. I sådana fall rekommenderar vi att du kontaktar församlingsexpeditionen så att vi kan skicka en bekräftelsen via e-post.

Ångerrätt

Vi gör återbetalning på alla återbud som kommer till församlingsexpeditionen innan utsatt datum. Se sista datum för återbud med återbetalning på din biljett.

Vem var Britta?

Redan som 20-åring tog Britta Lundqvist 1965 klivet in som vd i familjeföretaget Lundqvist Byggförvaltning AB. Detta sedan hennes pappa Einar, som lett företaget sedan han grundade det i slutet av 1930-talet, gått bort som 65-åring. Britta hade just avslutat Handelsgymnasiet i Trollhättan och tillsammans med mamma Märtha ledde hon företaget vidare med uppbackning av de då drygt 20 anställda, som alla kände en stor lojalitet till ägarfamiljen. 

Eftersom Britta inte hade egna barn valde hon, i samråd med sin mamma och företagsledningen, att utforma ett testamente som innebar att Brittas tillgångar vid hennes bortgång skulle förvaltas av en stiftelse i hennes namn med syfte att stödja äldre och behövande i Trollhättans kommun. Britta visade själv alltid ett stort hjärta och ett personligt engagemang för företagets många äldre hyresgäster när de exempelvis drabbades av sjukdom. 

Stiftelsen äger Lundqvist Byggförvaltning AB och stiftelsens medel, som är avkastningen från bolaget, förmedlas utifrån stiftelsens stadgar bland annat i form av bidrag till Svenska kyrkan i Trollhättan. Brittas pappa Einar hade under sin livstid ett stort engagemang i kyrkan och var bland annat kyrkvärd i Trollhättans kyrka. 

Efter Brittas hastiga bortgång 1999, då hon endast var 54 år gammal, har stiftelsen via kyrkans verksamhet bidragit till en mängd aktiviteter och stödinsatser för äldre och behövande i Trollhättans kommun. Brittas Salong, som syftar till att skapa en ny och inspirerande mötesplats för Trollhättebor som passerat 60-årsstrecket och slutat jobba, är det senaste i raden av initiativ som bland annat motverkar ensamhet.

Mamma Märtha, som avled 2007, instiftade i sitt testamente en separat stiftelse till förmån för medicinsk hjärnforskning vid svenska universitet.