Lyssna

Vigsel

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här berättar vi om vigselgudstjänsten och hur man bokar präst och kyrka.

Ett välsignat bröllop

Att gifta sig kyrkligt eller borgerligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler. I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och finnas med i både glädje och sorg. 

Par av samma kön och par av olika kön har samma rätt att gifta sig i kyrkan. Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men som regel behöver minst en av er vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion. 

Planera vigseln tillsammans med prästen 

Inför vigseln kommer ni att ha ett vigselsamtal tillsammans med prästen. Under samtalet planerar ni vigseln: vem som gör vad och när, hur löftena ska låta, vilken musik som ska sjungas eller framföras och vilka texter som ska läsas. För prästen blir samtalet dessutom ett sätt att lära känna er, och en bra grund för hens vigseltal till er.

Vigseltalet kan handla om er och ert liv tillsammans och om att leva i en kristen relation, tillsammans med Gud och kyrkan.

Det går att kombinera barndop och vigsel

Om ni har fått barn, men ännu inte har döpt barnet, kan ni kombinera de båda högtiderna. Då blir det en kombinerad vigsel- och dopgudstjänst. Vigseln utgör då den första delen av gudstjänsten, och dopet den andra.

Om ni vill gifta er utomlands

Det går bra att gifta sig eller få kyrklig välsignelse i utlandet. Vänd er då till Svenska kyrkans utlandsförsamlingar eller läs mer om att gifta sig utomlands. Vigsel i Svenska kyrkans församlingar utomlands medför oftast en kostnad. 

Beställ hindersprövning i god tid

I god tid före vigseln behöver ni beställa ett intyg om hindersprövning från Skatteverket. Intyget gäller i fyra månader. Syftet med intyget är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er, till exempel att någon av er är under 18 år.

Boka vigsel

Tider för lördagsvigsel är kl. 11.00, 13.30 och 15.00. Andra tider kan diskuteras. Kontakta oss, så planerar vi er vigsel tillsammans. Tänk på att många bokar sin vigsel långt i förväg. Om ni har önskemål om en viss dag och kyrka är det bra att boka i god tid.

För att boka vigsel kontakta vår expedition.
Öppet helgfria måndag och fredag kl. 9.00-12.00, onsdag kl. 13.00-15.00, torsdag kl. 16.00-18.00. Tisdag stängt.

 

Mer om vigsel och bröllop på Svenska kyrkans gemensamma webbsidor

Bröllop

Planerar du och din partner att gifta er? I kyrkan får ni ett välsignat bröllop. Vi berättar om vigselgudstjänsten och hur ni bokar präst och kyrka. Och lite tips om annat att tänka på också.

Vigselgudstjänsten

Vigselgudstjänsten utformas i samråd mellan brudparet, prästen och en musiker. Prästen är ytterst ansvarig för vigselgudstjänsten och dess olika moment.

Bröllopet rymmer många symboler

Vid livets stora förändringar använder vi ofta riter och symboler. De har en känslomässig funktion och de hjälper oss att lämna det gamla och kliva in i det nya.

Etikett i kyrkan

Bröllopsdagen är en av de viktigaste dagarna i brudparets liv och kommer att bli ett minne för livet för både dem och gästerna. Lite etikett kan vara bra att känna till.

Vill ni gifta er utomlands?

Ni kan vigas eller bli välsignade (när ni redan gift er borgerligt) i Svenska kyrkan utomlands. Olika regler gäller i olika länder, här får du praktisk information.

Lena Persson

Lena Persson

Förvalningsassistent, Dataskyddsombud, Gravadministratör, Värby församling

Mer om Lena Persson

Vår förvaltningsassistent är den du möter i telefon och på expeditionen. Lena ansvarar bl a för in- och utträden, kyrkobokföring, lokal- och förättningsbokning. Gravvårdsärenden och gravvårdsavtal.