Musik utan synlig publik – att ställa om, utan att ställa in
Pandemin tog ingången. Besökarna fick tyvärr ta utgången. Många av våra verksamheter fick göras annorlunda under 2020, däribland gudstjänsterna och lunchkonserterna i kyrkorna.
Vem hade kunnat ana att fjolåret och även 2021 hittills skulle bli så otroligt annorlunda? Arbete på distans, digitala möten och gudstjänster som bara kan besökas via internet, är numera vardag. Det ställer andra krav, annorlunda krav, både på deltagare och utövare.
Våra fyra kyrkomusiker är några av dem som fått vänja sig vid att spela för tomma kyrkbänkar. Eller rättare sagt, de spelar utan att själva kunna se dem som lyssnar och deltar.
FÖRST STÄLLDE VI IN
– Den första tiden gick mest åt att kontakta alla körsångare och musiker för att ställa in allt och det var verkligen ingen rolig arbetsuppgift. Vi förstod snabbt att det skulle bli en svår sits för många frilansande musiker och därför försökte vi boka om de vi kontrakterat, antingen till höstens konserter eller de kommande gudstjänsterna. Körsångarna var i början på våren mycket frustrerade och saknade sin veckodos av sång och gemenskap, säger Karolina Strand.
Hon är en av Ystad Sövestadsbygdens kyrkomusiker, som sedan några månader tillbaka även skulle kunna lägga till titlar som filmskapare, videoklippare och ljudexpert.
SEN STÄLLDE VI OM
När möjligheten att bjuda in till gudstjänster och mässor inte fanns, startade vi dagliga middagsböner i Mariakyrkan istället. Femtio besökare var tillåtna att delta och lyssna på musik, be och njuta av stillheten i kyrkan.
Under sommaren återkom gudstjänsterna, fast i annorlunda form: utomhus. Friluftsgudstjänsterna, med extra musik, var uppskattade och värdefulla.
För att kunna ge våra församlingsbor konserter, hittade vi en lösning där antalet besökare begränsades och där intresserade kunde hämta en biljett en vecka innan konserten. Vi spelade också in hela eller delar av konserterna och lade ut på vår facebooksida.
I slutet av 2020 kom Folkhälsomyndigheten med nya och ännu strängare restriktioner som innebar att högst åtta personer samtidigt fick vistas i samma lokal, som exempelvis Mariakyrkan, för att bevista en gudstjänst eller en konsert.
STRÄNGA RESTRIKTIONER
I Mariakyrkan finns det i vanliga fall plats för ett stort antal besökare. Men, med de nya restriktionerna sjönk antalet till åtta. Åtta!
– Då gjorde vi både gudstjänster och konserter helt digitala, vilket förstås blev en helt ny utmaning för oss. Vi har lagt många timmar på filmning och redigering, vilket ingen av oss har jobbat med tidigare, säger Karolina Strand.
Karolina Strand och hennes kollegor Florence Rooth, Susanne Holmström och Lisa Hesselbom konstaterar att 2020 innebar en total omställning.
Dop, begravningar och vigslar är i princip de enda av deras vanliga arbetsuppgifter som varit relativt normala sen pandemin bröt ut.
– Och egentligen var inte ens de normala, eftersom många ställde in, säger Karolina Strand.
De håller alla med om att det allra roligaste är att spela inför människor som finns på plats. De nya och till viss del ovana arbetsuppgifterna har varit utvecklande och spännande. Och med filmerna får fler människor tillgång till gudstjänsterna och konserterna.
– Men, vi har verkligen saknat att möta alla våra körsångare och kyrkobesökare och att få utöva vårt yrke till fullo, säger Karolina Strand.
OMSTÄLLNING GAV NY INSIKT
Även församlingens präster har fått känna på hur det är att stå framför filmkameran. Predika utan synliga åhörare, läsa bibeltexter, be.
En av dem är Inger Appelgren, som tjänstgjort som präst i Ystad i ungefär tio år.
Hon kan se både för- och nackdelar med den omställning som blev nödvändig på grund av pandemin.
– Det blir ju lätt så att man fortsätter med det som finns och det man har, av ren vana. Men, nu tvingades vi tänka om och när man gör det så kommer det nya saker och tankar, säger Inger Appelgren.
När hon summerar 2020, så är det just insikten om möjligheterna i förändring, som hon först av allt tänker på.
UNDRAN ÖVER FRAMTIDEN
– Utöver all smärta, allt lidande och all sjukdom, så finns det ju goda delar i det. När något totalt oförutsett händer så ruskar det om oss! Vi ser att det går att förändra och göra på andra sätt. Sedan är det klart att man undrar hur det ser ut framåt. När släpper restriktionerna? Kommer människor att ha kvar sin längtan att komma tillbaka, får vi nya församlingsmedlemmar, har vi tappat kontakten med en del?
Inger Appelgren är övertygad om att många har saknat gemenskapen i sång och bön. Att förlora just känslan av att göra någonting tillsammans, är svår. Den levande musiken och den levande bönen är en stark upplevelse.
– Vad händer med människors mående i ensamhet? Det är något som verkligen blivit tydligt sedan pandemin kom. Frågeställningar som till exempel vad som är viktigt, vad vi gör, i relationen till Gud, mycket ställs på sin spets. Det är viktigt att reflektera kring, säger Inger Appelgren.