Ett kolumbarium är en begravningsplats med plats för askurnor i nischer. Columbarium eller kolumbarium betyder duvslag – egentligen en nisch för ett duvpar i ett duvslag (ordagrant ”samling duvor”). I romerska gravvalv från kejsartiden kom ordet att användas på halvrunda nischer, som var avsedda för gravurnor. Med tiden kom själva byggnaden att kallas för kolumbarium.
Kolumbariet
Invigt: 1 februari 1969
Arkitekter: Bengt Lindroos och Hans Borgström
Plats: i Söderledskyrkans bottenvåning på Lingvägen 149 med entré från norr
Nischer: röd kalksten från Öland
Täckplattor: oxiderad brons
Antal nischer: 2 500 med plats för 6 000 urnor
Om du har svårigheter eller känner dig ensam i kolumbariet, är vi självklart beredda att hjälpa till, även på tider då det inte finns vaktmästare i kolumbariet. Meddela församlingsexpeditionen, så ordnar vi detta.
För dig som önskar besöka kolumbariet under andra tider än de ovan angivna erbjuds nedanstående möjligheter:
Passerkort: Du kan köpa ett eget passerkort till kolumbarieportens kodlås. Pris 250 kr. Med denna ”nyckel” kan du besöka kolumbariet alla dagar.
Porttelefon: Vid entrén till kolumbariet finns en porttelefon. Porttelefonen, som är kopplad till församlingsexpeditionens reception, gör det möjligt att besöka kolumbariet under receptionens öppettider.
Se aktuella öppettider här.
Kontakt: 08-683 63 00
Kolumbarievaktmästare: 08-724 14 76
Karin Lekberg, kyrkorådets ordförande
Jennie Nilsson, kolumbarienämndens ordförande
Foto: Magnus Aronson
Redan i entrén möts man av en porlande vattentrappa i röd kalksten. Den symboliserar livets kretsgång, liksom steget från tiden till tidlösheten och evigheten.
Foto: Magnus Aronson
Här finns även en träskulptur av den helige Franciskus, ”Guds lille fattige”, som är skuren 1957 av Lois Lindner, Salzburg, Österrike. Franciskus, som skrivit ”Solsången” (Ps 23 i Den svenska Psalmboken, 1986/2002) står här med händerna lyfta, liksom till välsignelse: Pax et Bonum – Frid och allt gott!
Foto: Magnus Aronson
Tak och balksystem med indirekt belysning har putsats med grårosa terrasitputs, som i vått tillstånd försetts med en mönsterritning. Ritningen är utförd av fem elever vid Konsthögskolan under ledning av professor Erland Melanton (1916-68).
I varje urnkammare finns två meter höga halvcylindriska reflektorer som bakgrund till levande ljuslågor. Reflektorerna, 22 st, har konstnären Walter Huber (f 1933 i Zürich, Schweiz, verksam i Sverige sedan 1953) försett med en rik och för var och en unik mönsterväv. Han inspirerades av de italienska kyrkorna i Ravenna och deras gedigna stenarbeten.
Mitt framför altaret står en högrest ljusbärare i mässing, utförd 1995 av konstnären Nils G Stenqvist (1934-2005), Stockholm.
GDPR - Kolumbariet - om du är gravrättsinnehavare
I Stockholm kan man välja gravplats på de allmänna begravningsplatser som förvaltas av antingen kyrkogårdsförvaltningen eller av Svenska kyrkans församlingar.