Luleå stift omfattar en tredjedel av Sveriges yta, från Karesuando församling i norr till Nordmalings församling i söder.
Sedan stiftet grundades har folkmängden fördubblats. Regionen har sedan dess präglats av mötet mellan natur och stad, språkminoriteter och de två stora väckelserörelser som har sitt ursprung här: EFS, Evangeliska fosterlandsstiftelsen och laestadianismen, Nordens största väckelserörelse.
Församlingen är grunden
Grunden i Svenska kyrkans verksamhet är församlingarna. I Luleå stift finns 55 församlingar. Stiftet är till för att stödja dem, förvalta de så kallade prästlönetillgångarna och att ha tillsyn över verksamhet och vigningstjänsten (präster och diakoner).
Ledning och organisation
Svenska kyrkan är en demokratisk organisation och stiftets högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige, som väljs vid kyrkomötet vart fjärde år. Stiftsfullmäktige utser en stiftsstyrelse som är det verkställande organet.
Stiftet leds av biskopen, som är ordförande i stiftsstyrelsen och domkapitlet, vilket hjälper biskopen i tillsynsarbetet. Stiftskansliets arbete leds av stiftsdirektorn.
Kyrka med många medlemmar
Luleå stift är en del av Svenska kyrkan, ett evangelisk-lutherskt trossamfund där 52,8 procent av befolkningen är medlemmar. I Luleå stift är den siffran 64,6 procent. Det finns drygt 1 300 anställda, 1 280 förtroendevalda, 4 600 körsångare i alla åldrar och 350 unga konfirmandledare.
Domkyrka och stiftskansli
Luleå domkyrka finns mitt i staden. Den byggdes år 1893 i nygotisk stil och är Sveriges yngsta domkyrka. Stiftskansliet ligger ett stenkast från domkyrkan, på Stationsgatan 40. Den gamla byggnaden är från år 1888.