Adjunkt = Är inom Svenska kyrkan vanligtvis en präst (kan också vara t.ex. en diakon) men det är inte en "vanlig" komministertjänst i en församling utan en adjunkt har andra uppgifter inom kyrkan exempelvis som stiftsadjunkt eller pastorsadjunkt.
Biskop = Har som uppdrag att leda kyrkans arbete inom ett stift. Biskopen i Svenska kyrkan är ordförande i domkapitlet och stiftstyrelsen.
Diakon = Diakoni är Svenska kyrkans sociala arbete, som betyder att kyrkan har omsorg om människor i utsatta situationer. En diakon arbetar ofta med uppsökande och kurativ verksamhet för att stödja och hjälpa de som har det svårt i samhället, är ensamma, sörjande eller sjuka. En diakon vigs av biskopen efter genomförd utbildning, antagning och prövning.
Diakonexamen = Domkapitlet prövar diakonkandidaters kunskaper och lämplighet inför vigning.
Domkapitlet = Domkapitlet är tydligt reglerat i kyrkoordningen. I domkapitlet behandlas bland annat ärenden som rör Svenska kyrkans lära, kyrkans vigningstjänst, gudstjänstliv och kyrkorum. Domkapitlet fattar också beslut i överklaganden och beslutsprövningar. Domkapitlet utövar tillsyn över präster, diakoner, församlingar och kyrkliga samfälligheter i stiftet. De behörighetsprövar också präster och diakoner som söker tjänst i stiftet. Domkapitlet består, förutom biskop och domprost, av personer valda dels av stiftets präster och diakoner och dels av stiftsfullmäktige.
Domkyrkoförsamling = Har domkyrka och domprost i församlingen.
Domprost = Kyrkoherden i en domkyrkoförsamling.
Egendomsnämnd = Utses av stiftsfullmäktige och förvaltar prästlönetillgångarna. Det är inte obligatoriskt att ha en Egendomsnämnd i ett stift.
Episkopal = Kyrkor eller samfund som leds av biskopar kallas episkopala.
Församling = Kristna som bor inom ett visst område, kyrkotillhöriga inom området. Kriterier för en församling är att där firas huvudgudstjänst varje söndag och annan kyrklig helgdag, att där finns ett kyrkorum. Det ska finnas människor där som tar ansvar för att församlingens uppgifter blir utförda och som är beredda att ta på sig förtroendeuppdragen i församlingen.
Församlingsförbundet = En arbetsgivar- och serviceorganisation som företräder församlingar, samfälligheter och stift i kollektivavtalsfrågor. I rättsliga tvister företräder förbundet de kyrkliga arbetsgivarna. Bytte 2010-01-01 namn till Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.
Församlingsråd = I ett pastorat har församlingsråden (i de församlingar som ingår i pastoratet) det lokala ansvaret för gudstjänstliv och på delegation av pastoratets kyrkoråd viss annan verksamhet i församlingen eller hela pastoratet.
Kaplan = Gammal beteckning på en präst som var kyrkoherdens medhjälpare i större pastorat. Idag är kaplaner präster med speciella uppgifter, exempelvis domkyrkokaplan.
Komminister = En präst som har sin tjänst i en församling.
Kontraktsprost = En församlingspräst som utses av biskopen att företräda biskopen i kontraktet (främst mot övriga präster och diakoner). Kontraktsprosten ska bland annat hjälpa biskopen med ledningen och tillsynen.
Kontrakt = Ett antal pastorat som är en kontraktprosts ansvarsområde.
Kräkla = Kräkla är namnet på biskopsstaven. Den är böjd som en herdestav och är en symbol för biskopens uppdrag att leda hjorden så den får näring och skydd.
Kyrkofullmäktige = Församlingarnas beslutande organ.
Kyrkoherde = Den präst som har ansvaret för tillsyn och övergripande samordning av all verksamhet i en församling. Kyrkoherden i en domkyrkoförsamling har titeln domprost.
Kyrkomöte = Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ och består av 251 ledamöter som är direktvalda av medlemmarna. Även de tretton biskoparna och ärkebiskopen deltar i kyrkomötets arbete. De har dock inte rösträtt.
Kyrkoordningen = Är en samling föreskrifter som reglerar Svenska kyrkans bekännelse, organisation, gudstjänstliv och verksamhet med mera. (Ersatte 2000 till största delen dåvarande kyrkolagen).
Kyrkoråd = Ett kyrkoråd är inom Svenska kyrkan en församlings eller ett pastorats styrelse och utses av församlingens eller pastoratets kyrkofullmäktige som i sin tur utses genom direkta kyrkliga val.
Mitra = Namnet på biskopsmössan.
Pastor = Används mest som titel för predikanter inom olika frikyrkliga samfund.
Pastoral = I Svenska kyrkan ett slags handlingsprogram för dop, själavård, diakoni, gudstjänster med mera.
Pastorat = En eller flera församlingar, utgör en kyrkoherdes tjänstgöringsområde.
Prost = Hederstitel som biskopen kan ge präster (prost honoris causa).
Präst = En präst har gett löfte om att i trohet, lydnad och liv följa kyrkans lära och ordning i en prästvigning av biskopen efter genomförd utbildning, antagning och prövning. Prästens huvuduppgifter är att leda gudstjänst, predika, döpa, konfirmera, leda begravningar och utöva själavård.
Prästexamen = Domkapitlet prövar prästkandidaters kunskaper och lämplighet inför vigning.
Prästlönetillgångar = Jord, skog, fastigheter och fonder som Svenska kyrkan äger och stiften förvaltar.
Stift = Kyrkligt (pastoralt) område som leds av en biskop. Det finns 13 stift inom Svenska kyrkan. Stiften delas in i kontrakt, pastorat och församlingar.
Stiftskansli = På stiftskansliet finns anställda som arbetar med tillsyn och främjande av verksamheten i församlingarna. De anställda bereder och verkställer bland annat beslut som fattas av stiftsfullmäktige, stiftsstyrelse, egendomsnämnd och domkapitel.
Stiftsstyrelse = Förvaltande och verkställande organ i stiftet. Deras uppgifter är bland annat ändringar av pastorats- och kontraktsindelning, bildandet av nya kyrkliga samfälligheter och fördelning av kyrkoantikvarisk ersättning.
Visitation = Biskopen eller kontraktsprosten besöker en församling eller pastorat för att ge inspiration och råd och/eller utöva tillsyn.
Ärkebiskop = Biskop med säte i Uppsala. Har till uppgift att företräda hela Svenska kyrkan. I Uppsala finns även biskopen i Uppsala stift.