Några små miniatyrdockor föreställer de tre vise männen som kommer med gåvor.
Foto: Kristin Lidell /Ikon

Julens gåva

Nyhet Publicerad

I julevangeliet tog de vise männen från fjärran med sig gåvor till Jesus. Vad är det för gåvor vi ger i jul till varandra?

Enligt traditionen hette de vise männen Caspar, Melchior och Balthasar - de förekommer också i sångspelet Tiernapojat (Stjärngossar). De gav sig i väg efter att ha sett en ny stjärna på himlen, den tolkade de som ett tecken på en ny kung. Genom att följa stjärnan fann de ett litet barn och blev glada. De gav barnet guld, rökelse och myrra i gåva.

Det var värdefulla gåvor för en nyfödd. Många har också senare funderat över gåvornas symboliska betydelse. Guldet är en bild för allt det som är viktigt i det mänskliga livet, det vittnar också om Jesus mänsklighet. Rökelsen vittar om bönen och förbindelsen till Gud. Den väldoftande myrran läker sår och med dess hjälp balsamerades också kroppar. Barnets gåvor var alltså avsedda för hela livet.

Jag ringde till några jag känner och frågade: Vad är julens gåva för dig?

– Julens tystnad och ljus är min julgåva, berättar Raili. Hon firar jul hemma i en liten stad i Östergötland. Som ung ensamstående förälder var det en utmaning att ordna jul för mina små barn. Nu är också barnbarnen redan vuxna. Festens krav har blivit enklare. Under flera jular har vi ordnat knytkalas, alla har då tagit med sig en egen favoritjulmat. Vi dukade alltid med extra tallrikar på julbordet, så det även skulle finnas rum för grannar och vänner.

Raili har ofta gett barnbarnen något eget gammalt smycke i julklapp. Numera delar man inte ut gåvor. Maten som t ex skinkan är inte heller så viktig. Railis man njuter av sin roll som bonusmorfar, han spelar gamla spel med barnbarnen. Svåra sjukdomar påminner Raili om att livet är begränsat. Det viktigaste är att man får samlas och vara tillsammans. Julljusen som lyser i fönstret signalerar att man ännu får hoppas på och önska sig något nytt i livet.

Egna hemmets frid

Aino berättar att hon vanligtvis firar jul ensam. Ibland har syskonen bett henne komma med på deras julfiranden, men rätt snabbt har Aino ändå börjat sakna det egna hemmets frid. Av barndomens erfarenheter dyker pappans överkonsumtion av alkohol upp i minnet. Med syskonen väntade hon på när julkatastrofen skulle börja. Ett av minnena som gör ont är när den berusade pappan trampade på dockan hon fått i gåva och slog sönder den.

Till Ainos egna jultraditioner hör att klä sig i festklänning och duka bordet vackert på julaftonen. Julsånger skapar stämning och julmaten är ofta fisk samt morots- eller kålrotslåda. Systern i Finland sänder ofta en bok i julklapp. Om det har snöat, går det att göra en snölykta som hon sätter på trappan. Aino önskar barnen allt gott speciellt just på julen.

Kärlek och värme

Marttis jul börjar när julfriden utlyses och julgranen sedan bärs in. Dess doft skapar julstämning. Martti tycker att hela livet är en gåva och en speciellt stor gåva är kärleken och värmen. Marttis hustru dog för 15 år sedan och då var det väldigt tungt att vara ensam. Efter några år fann Martti en vän som han redan levt tillsammans med i många år tidigare. Julklappar får Martti ta emot flera gånger om året när han på verandan finner en låda med ved som grannen lämnat där. Tacksamhet är det som främst blir kvar av samtalet med Martti.

Man kan fira jul på många sätt. Den första julen fick barnet kungliga gåvor av visa män som själva fick ta emot julens gåva. De tog en annan väg hem med ett barn i sina hjärtan. Vad är denna juls gåva? Vad kan denna juls gåva vara?

Anna Toivonen