Foto: Nicklas Olsson

Krematoriet

Årligen ombesörjs omkring 1000 kremationer på krematoriet på Nya kyrkogården i Nyköping. Krematoriet byggdes 1964 och moderniserades 2001. 2017 gjordes en utbyggnad och ombyggnad.

Kapellet på Nya kyrkogården uppfördes 1914 och ritades av arkitekt Gunnar Morsin. År 1965 byggdes Nyköpings krematorium till som en del av den dåvarande byggnaden. Krematoriet försågs 2017 med en ny reningsanläggning, vattenburen värmeåtervinning och ny styrutrustning. För att öka möjligheten att förvara fler kistor gjordes samma år även plats för nya kylrum.

Årligen ombesörjs omkring 1000 kremationer. Efter varje kremation tappas askan i påse eller urna och förvaras sedan på ett säkert och etiskt sätt.

”Lilla Rummet” byggdes också till 2017 och här ges anhöriga möjligheten att närvara vid kremation. Rummet används även vid mindre privata avsked, för visning av avlidna samt vid utlämning av aska. Här möter krematoriepersonal upp anhöriga för gravsättning i askgravlund eller urngrav, på Nya kyrkogården.

I Kapellet ges utrymme för begravningsceremonier oavsett trosinriktning samt borgerliga begravningar, med plats för sällskap upp till 75 personer. Här finns en orgel och ett el-piano att tillgå för levande musik och en ljudanläggning ger möjlighet för inspelad musik.

Från vänster: Annelie Österman, Lisette Henriksson, Therese Westman, Lars Blixt Foto: Nicklas Olsson

Kontakta krematoriet

Välkommen att kontakta oss för frågor gällande kremation, hämtning och inlämning av urna samt studiebesök.
Vi som jobbar här heter Lasse Blixt, Annelie Österman, Lisette Henriksson och Therese Westman.

Öppettider: Måndag – fredag 07.00 – 16.00
Telefon: 0155-751 57
Epostnykoping.krematoriet@svenskakyrkan.se
Besök: Blommenhovsvägen, Grind 2 – Krematoriet