Lyssna

Boka vigsel

Som kyrka tror vi på tvåsamheten. Vigseln är en symbolrik gudstjänst, grundad i två människors längtan att försöka leva som ett. Här kan du boka online.

Vigseln är att säga Ja till varandra

Inför Gud och en församling eller vittnen lovar ni varanadra trohet och ger varandra löften, löften att återkomma till varandra i mörka och ljusa dagar, det är att säga Ja till varandra. Vi ber Gud att välsigna ert liv tillsammans i både glädje och sorg. 

Vigselgudstjänsten är hoppfull handling

Det är två människor som säger, i en värld full av kaos och otrygghet, att min kärlek till den här människan är så stor att jag vill berätta om den för alla och dela mitt liv med den här personen. En vigselgudstjänst kan vara stor och pampig men den kan också vara enkel och ske i närvaro av två vittnen, för Gud gör ingen skillnad. Det går att gifta sig i kyrkan eller på en annan plats. 

Vad händer innan vigseln?

Inför vigseln träffar man prästen och utforma akten så att den blir så unik, glädjerik och personlig som man önskar. Där finns plats för dikter och sånger såväl som böner och lyckönskningar. 

Innan man gifter sig måste man ansöka om hindersprövning hos lokala skattemyndigheten. Hindersprövning lämnas till präst i samband med samtal. Minst en i paret behöver vara medlem i Svenska Kyrkan. 

Välkommen att boka vigsel direkt här på webben

Välj kyrka och/eller datum och få upp lediga tider i kalendern. Syns det inga tider på ett visst datum så beror det på att tiderna redan är bokade eller att vi inte har några tiden den dagen. (Vintertid kommer Stjärnholms kyrka att vara kallställd för att spara på uppvärmningskostnaden.) Via webben går det att boka tid senast 14 dagar innan vigseltillfället. Vill du ha en tid med kortare varsel? Kontakta församlingens expedition så försöker vi tillgodose ert önskemål.

Det finns möjlighet att låna brudkrona. Klicka i ”Ja tack” under ”Tilläggsförfrågningar”. 

När din bokningsförfrågan skickats till oss gör vi en avstämning innan vi skickar ut en definitiv bekräftelse. Sedan kommer prästen att kontakta er för ett vigselsamtal där ni går igenom hur en vigselgudstjänst går till och om ni har några särskilda önskemål. 

Det går tyvärr inte att låna församlingshemmet för bröllopsfest.

Frågor & svar

Måste man vara medlem för att gifta sig?

För att få gifta sig kyrkligt måste åtminstone en av er vara medlem i Svenska kyrkan. Man behöver däremot inte vara konfirmerad.
Varmt välkommen att kontakta oss om ni önskar att bli medlemmar!  

Vad är intyg om hindersprövning?

Innan ni kan gifta er i Sverige måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Ansöker gör ni genom att fylla i en blankett. Det är viktigt att ni lämnar in er ansökan i god tid före vigseln. 

Enligt svensk lag finns följande hinder mot att få gifta sig: 

Ålder – om någon av er är under 18 år får ni inte gifta er. 
Släktskap – om ni är nära släkt får ni inte gifta er med varandra. 
Om någon av er redan är gift/registrerad partner får ni inte gifta er. 

Dessa hinder gäller om ni ska gifta er i Sverige, även om ni inte är svenska medborgare eller bor i Sverige.
När hindersprövningen är klar får ni dels ett intyg om hindersprövning, dels ett vigselintyg från Skatteverket. Intygen skickas hem till er och gäller i fyra månader. Ni ska lämna båda intygen till prästen, som efter vigseln fyller i intygen och skickar dem till Skatteverket. 

Vad kostar det?

Själva vigseln kostar ingenting. Kyrka, präst, musiker och vaktmästare är gratis!  

Måste man gifta sig där man bor?

Vigseln kan äga rum i den kyrka eller annan plats i Oxelösund som brudparet önskar. Vill ni gifta er på en annan plats än i Oxelösund så kontaktar ni den församling som kyrkan/platsen ligger i. Tänk på att det är viktigt att vara ute i god tid med att boka, särskilt om det är en populär kyrka eller en populär tidpunkt eller speciella datum. 

Förnya äktenskapslöften och välsignelse

Möjlighet finns för er som önskar att förnya era äktenskapslöften. Det finns också möjlighet för er som ingått borgerligt äktenskap att få en kyrklig välsignelseakt över ert äktenskap.

Mer om vigsel i Svenska kyrkan

På Svenska kyrkans webbplats finns mer information om hur vigseln går till, vad det innebär och praktisk information kring vigselgudstjänsten.