Foto: Bromma församling

Första spadtaget

Äntligen! Fredagen den 12 juni tog Bromma församlings kyrkoherde Torbjörn Gustavsson och Micael Stehr, ordförande i kyrkorådet, första spadtaget till tillbyggnaden av Ängbykyrkan. Här kan du se en film från tillfället.

Äntligen! I fredags tog Bromma församlings kyrkoherde Torbjörn Gustavsson och Micael Stehr, ordförande i kyrkorådet, första spadtaget till tillbyggnaden av Ängbykyrkan. För att förhindra risken för smittspridning av covid-19 närvarande endast några anställda i Bromma församling, men ögonblicket förevigades både på bild och film.

En ny träbyggnad

Norr om de nuvarande lokalerna uppförs en ny silvergrå träbyggnad som ska rymma kontor, körrum, mötesrum och en stor samlingssal. Materialvalet har gjorts hållbarhet i åtanke och målsättningen är att byggnaden ska uppfylla kriterierna för Miljöbyggnad Silver.

Tillgängligheten kommer förbättras genom en ramp och hissar. Kyrkan får dessutom ett nytt kapell i anslutning till den nya ingången. Arbetet vid Ängbykyrkan beräknas ta ungefär två år. Arbetet kommer pågå dagtid vardagar, cirka kl 7-16.

Kulturhistoriska värden bevaras

Arkitekten bakom Ängbykyrkan, Björn Hedvall, har även ritat bland annat hotell Lydmar och biografen Paraden vid Gärdet. Kyrkan stod färdig 1959 och omfattas av Stadsmuseets blå klassning för byggnader med synnerligen högt kulturhistoriskt värde.

– Målsättningen är att bevara så mycket som möjligt av lokalerna och ta hänsyn till omgivningarna och dagens utseende. Kyrksalen kommer inte förändras alls och grönområdet kring klockstapeln skyddas och bevaras för framtiden, säger Torbjörn Gustavsson, kyrkoherde i Bromma församling. 

Första spadtaget