Foto: Mattias Nilsson

Termer

Portlandcement

är den egentliga beteckningen på dagens cement, patenterad 1824 av Joseph Aspdin. Namnet knyter an till halvön Portland i England, då cementens färg är lik portlandsten, en välkänd byggnadssten. Cement är en viktig ingrediens i betong och murbruk. Den första svenska cementen tillverkades år 1872 i Lomma i Skåne men redan för ett par tusen år sedan använde sig romarna av cement- och betonglika material vilka de kallade concretum - därav det engelska ordet concrete. Byggnadsverken kallades Opus caementicium, varifrån det svenska ordet cement härstammar.

Cement användes redan under romartiden men den hade då ett vulkaniskt material i blandningen. När romarriket föll försvann också kunskapen om detta material. Inte förrän under 1400-talet upptäckte man det igen eftersom man då hittade en romersk handskrift om arkitektur.

Man ska också komma ihåg att Allhelgonakyrkan är byggd under industrialismens tidevarv. Zettervall hade studerat dess idéer på plats i bl.a. Paris och blivit inspirerad. Cement och järnkonstruktioner var material som låg i den nya tiden.

Gargoyles

Bild på en gargoyle under läktaren som lamphållare
Foto: Madeleine Andersson

är hemska groteska figurer som sägs skrämma bort onda andar. De finns bland annat på många kyrkor. Mest kända är kanske Gargoyles på katedralen 'Notre Dame' i Paris, där de förutom att jaga bort onda andar används som vattenutkastare.

Normalljus 

är en äldre enhet för ljusstyrka, som ersattes av den tyska enheten Hefnerljus (uppkallat efter uppfinnaren Friedrich von Hefner-Alteneck). Ett stearinljusger cirka 2 normalljus, en vanlig fotogenlampa med 14 linjers rundbrännare 13 till 14. Den vanligaste glödlampstypen i början på 1900-talet var på 16 normalljus. Det tidiga 1900-talets båglampor varierade från några hundra till några tusen normalljus, och elektriska strålkastare avgav bortåt 50 000. Solens ljusstyrka uppskattades till cirka 1027 normalljus.

En båglampa 

Bild på en båglampa. Man ser ljusbågen mellan två elektroder.

är en lampa där ljuskällan utgörs av en ljusbåge mellan två elektroder. I någon mening är lysrör och neonskyltar m m båglampor, men i begränsad betydelse avser man med båglampa oftast den lampa där bågen bildas i luft mellan två kolelektroder (jämför gasurladdningslampa). Båglampan var den första elektriska lampan i Sverige.

Apostlagärningarna

en av Nya Testamentets böcker; följer på de fyra evangelierna. Boken inleds med en skildring av hur den uppståndne Jesus ger missionsuppdrag till apostlarna och tas upp till himlen. Därpå berättas om urförsamlingen i Jerusalem, dess konsolidering och verksamhet. Sedan får läsarna följa evangeliets utbredning till nya länder och folk, ända tills Paulus kommer till Rom. I de tolv första kapitlen är Petrus den dominerande gestalten, från och med kapitel 13 Paulus.

Hallkyrka/Basilika

Allhelgonakyrkan är en HALLKYRKA eftersom alla 3 skeppen är lika eller nästan lika höga. Det finns inte heller högt belägna fönster i mittskeppet.

Domkyrkan är en BASILIKA: Mittskeppet är betydligt högre än sidoskeppen. Högst uppe i mittskeppet finns också fönster, alltså ovanför sidoskeppen.

kyrkobyggnadens terminologi

Kyrkobyggnadens termer
Kyrkobyggnadens termer fortsättning