FAQ

Frågor och svar om provsjungning.

1. Varför provsjungning?

I samband med provsjungningen får du möjlighet att fundera på om detta är ett sammanhang som skulle passa dig. Körledaren får möjlighet att fundera på om våra körer är rätt plats för dig att utvecklas sångligt och musikaliskt.

För sökande till våra äldre grupper gör vi också en bedömning om ifall den sökandes förkunskaper – sångvana och musikteori – är tillräckliga i förhållande till gruppens nivå.

2. Hur går en provsjungning till?

Provsjungningen är som en kort sångstund, där du som söker får sjunga ensam och tillsammans med körledaren. En (1) vuxen som följer med dig till provsjungningen sitter med och lyssnar. Vi träffas i körernas repetitionssal, som är som ett klassrum utan bänkar. Där finns stolar och ett piano. Det finns ingen scen, ingen publik och du sjunger inte i mikrofon.

Sökande till ungdomskören (från 2:an i gymnasiet och uppåt) får naturligtvis också gärna ta med sig en förälder om man vill, men man måste inte. 

3. Hur lång tid tar det?

Vi avsätter 15 minuter per provsjungning. Därför skickar vi ut en kallelse till en exakt tid.
Var snäll och passa tiden! Om någon kommer sent skapas en kedja av förseningar som gör att många får vänta. För sökande till Äldre Flickkören och Gustavi Ungdomskör (gymnasieålder och uppåt) avsätter vi 30 minuter.

4. Är det en jury som bedömer?

Nej. Det är inte som på TV. Det finns ingen scen, ingen jury, ingen publik och inga kameror. Förutom en (1) medföljande vuxen (oftast mamma eller pappa) är det en eller två körledare som lyssnar på dig och sjunger tillsammans med dig. Vi är alltså som mest fyra personer i rummet. Syskon och andra som följer med får sitta i ett angränsande rum och vänta.

5. Vad är det som bedöms?

Körledaren för protokoll och poängsätter de fasta moment som ingår i provet. Det går inte att i efterhand minnas alla detaljer i de individuella provsjungningarna, så poängsättningen fungerar som säkerhetssystem för att alla ska bli bedömda på samma sätt. När alla har provsjungit är det den sammanlagda poängsumman och antalet lediga platser i grupperna, avgör vilka som erbjuds plats. De fasta momenten som poängsätts är:

  • Valfri förberedd sång
    Du sjunger en sång som du själv har valt och övat på förhand. Sången sjungs a cappella. Det betyder att man sjunger utan att någon spelar till. Välj en kort sång som du blir glad av att sjunga!

  • Blinka lilla stjärna där
    Du får sjunga Blinka lilla stjärna där flera gånger, varje gång med ny startton.

  • Härmning och melodiminne
    Körledaren sjunger före, eller spelar några toner eller en melodislinga på pianot, och du får härma.

  • Läsning (endast lågstadiebarn) 
    Du får läsa högt en kort text som står på ett papper. Texten är ungefär så lång som en sångvers.

För sökande till Äldre Flickkören och Gustavi Ungdomskör tillkommer också grundläggande musikteori som notkunskap och rytmläsning. Läs mer och ladda ner övningsfiler under fråga 7 på sidan musikidomkyrkan.se/provsjungning

6. Vilken sång ska man öva på förhand?

Ta en kort sång som du blir glad av att sjunga! Det är inte sången i sig vi lyssnar på, utan hur du sjunger den. Därför ska du välja en sång där du kan både text och melodi utantill, och som du tycker om att sjunga. Ta hellre en kort enkel sång än en lång och svår! Många som väljer sånger som man nyss har sjungit på skolavslutningen, som Idas sommarvisa eller Den blomstertid nu kommer.

7. Hur förbereder man sig för en provsjungning?

Alla som provsjunger ska i förväg välja och öva in en valfri sång. (Se fråga 6.)

Yngre sökande ska inte förbereda något mer än en sång. Det som visar sig när vi börjar musicera tillsammans är summan av dina musikaliska erfarenheter, din rösts omfång, ditt gehör och din sångvana. Kom som du är, det räcker!

Sökande till Gustavi Ungdomskör ska dessutom öva in sin stämma i körsatsen till sången Vi ber om fred. Ladda ner noterna under fråga 7 på sidan musikidomkyrkan.se/provsjungning  

Sökande till Äldre Flickkören och Gustavi Ungdomskör kan friska upp sina kunskaper i musikteori och notläsning genom att använda det övningsmaterial som finns under fråga 7 på sidan musikidomkyrkan.se/provsjungning 

8. Varför kallas några till ett andra prov?

Ibland är det, trots anteckningar och poängsättning, svårt att avgöra om någon skulle passa i en körgrupp eller inte. Det kan vara fråga om tillfällig heshet (tex. allergi eller förkylning) eller något annat som gör att man erbjuds möjlighet att komma och göra sin provsjungning en gång till i början av augusti.

9. Hur många tar ni in?

Vi tar in sammanlagt ca 25 nya barn till de två nybörjargrupperna (aspiranterna). Det går inte att säga hur många vi kan ta in i befintliga grupper (äldre än 8-9 år). Det hänger på hur många av de nuvarande körsångarna som fortsätter i höst. (se svar 12, punkt 4)

10. Mitt barn är yngre än 8 år, kan han/hon ändå söka?

Nej. Körens nedre åldersgräns är 8 år. Den som börjar i kören måste fylla minst 8 år inom innevarande kalenderår.

11. Mitt barn äldre än 8 år, kan han/hon ändå söka?

Ja. Varje höst tar vi in två nybörjargrupper med 8-9-åringar. I mån av plats tar vi också in äldre barn. Till våra flickkörsgrupper 10-15 år finns det oftast ytterst få lediga platser. Till Gustavi Ungdomskör är vana körsångare i ålder 18-25 välkomna att provsjunga.

12. När får man svar?

Vi skickar ut svar på provsjungning inom juni månad. Det finns fyra slags svar:

  • Ja.
    Du erbjuds en plats i en körgrupp. Du tackar ja till din plats genom att fylla i ett terminsformulär på nätet där du tar ställning till om du kan vara med under kommande tillfällen under hösten. Detta ska vara gjort senast 1 augusti.

  • Nej.
    Vi kan inte erbjuda dig plats i en körgrupp den här gången. Vi hjälper gärna till att fundera över alternativ till vår verksamhet för dig som vill sjunga i kör men inte kan göra det just hos oss.

  • Åter.
    Vi behöver höra dig en gång till (se fråga 8). Du erbjuds ny tid för provsjungning i början av augusti.

  • Reserv.
    Vi skulle vilja erbjuda dig en plats, men vet inte om det finns plats i gruppen. Om du vill kan du stå kvar som reserv. Tyvärr måste du vänta tills mitten av augusti innan du kan få besked om plats. Först måste vi lyssna på dem som ska provsjunga en gång till. Alla våra nuvarande körsångare måste också hinna svara på om de ska fortsätta vara med i höst. Detta är det allra vanligaste svaret till dem som söker till äldre grupper.

13. Vilka dagar övar kören?

Körgrupperna har fasta repetitionsdagar och -tider. Normalt sett repeterar vi på Kyrkogatan 28, på samma ställe där provsjungningarna äger rum. 

Måndag
17-18:15 målbrottsgruppen

Tisdag
17-18:30 Äldre Flickkören (ca 13-17 år)
18:30-21 Ungdomskören (2:an i gymnasiet och uppåt)

Onsdag
17-18:30 Gosskörens aspiranter (ca 8-9 år)
18:30-20 Gosskören (ca 10 år – målbrottet)

Torsdag
17-18:30 Flickkörens aspiranter (ca 8-9 år)
18:30-20 Yngre Flickkören (ca 10-13 år)

Om du har frågor om provsjungning som inte besvaras på den här sidan, kontakta prova@musikidomkyrkan.se.