Foto: Albin Hillert/LVF

Lutherska världsförbundets generalförsamling 2023

Lutherska världsförbundets 13:e generalförsamling ägde rum den 13-19 september 2023 i Krakow, Polen under temat ”En kropp – en ande – ett hopp”. Uppemot 1000 deltagare från hela världen möttes under sju intensiva dagar som fylldes med bön, gudstjänst, samtal och beslut om framtidsinriktningen för de lutherska kyrkornas gemensamma arbete.

Lutherska världsförbundet (LVF) representerar idag omkring 77 miljoner medlemmar inom den lutherska traditionen runt om i världen. Ungefär vart sjätte år samlas medlemskyrkorna till generalförsamling, som är LVF:s högsta beslutsfattande organ. Denna gång skedde mötet i Europa och som värdkyrka stod den Evangelisk-Augsburgska kyrkan i Polen.

Generalförsamlingens tema hämtades från Efesierbrevet 4:3-4 ”Sträva efter att med friden som band bevara den andliga enheten: en enda kropp och en enda ande, liksom ni en gång kallades till ett och samma hopp”. Budskapet påminner om att i en fragmentiserad och polariserad värld så är vi kristna kallade till enhet i Kristus.

På denna sida kan du ta del av material, nyheter och beslut från generalförsamlingen.
På LVF:s YouTube-kanal finns samtliga sessioner att ta del av

LVF bär på en vision om gemenskap, som kommer till uttryck genom hängivenhet till enhet i Kristus enda kropp.

LWF General Assembly Studyguide

LVF:s generalförsamling avslutad: "Särskilt viktigt att komma samman i en väldigt polariserad tid"

Idag avslutades Lutherska världsförbundets (LVF) trettonde generalförsamling. Uppemot 1000 deltagare från hela världen har samlats under sju intensiva dagar för gemensam bön, gudstjänstfirande, samtal och beslut om framtidsinriktning. Här är några av slutsatserna och resultaten från veckan.

Antje Jackelén: "Hoppet kräver ett språng av tro och kärlek"

Under måndagen höll ärkebiskop emerita Antje Jackelén den tredje och sista temaföreläsningen under Lutherska världsförbundets generalförsamling. På temat ”Ett hopp” uppmanade Jackelén de samlade att kultivera det egna hoppet för att kunna främja hopp bland andra.

Workshop: Berättelser av hopp i klimatkrisens tid

Under måndagen genomfördes det andra tillfället av workshops för generalförsamlingens deltagare. Svenska kyrkan lyfte de brännande klimatfrågorna med utgångspunkt i hur att omsätta tro och hopp till handling.

Intryck från några av Svenska kyrkans delegater

Vi är lite mer än halvvägs igenom Lutherska världsförbundets generalförsamling. Ta del av intryck och reflektioner kring arbetet så här långt från några av Svenska kyrkans delegater.

Svenska kyrkans delegat Veronica Pålsson invald i LVF:s råd

Under lördagen valde LVF:s generalförsamling den danska biskopen Henrik Stubkjær som ny president. Svenska Veronica Pålsson, präst i utlandskyrkan i Norge och ledamot av kyrkostyrelsens internationella råd, valdes in som ledamot i Rådet.

Workshop om verktyg för dialog om svåra ämnen i tider av polarisering

Vid två tillfällen under generalförsamlingen ges deltagarna möjlighet att delta i ett utbud av olika workshops. Under lördagen genomförde Act Svenska kyrkan ett uppskattat sådant med titeln ”Agera i en anda av dialog och försoning i tider av polarisering och bakslag för genderrättvisa”.

Lutherska världsförbundets generalförsamling besökte Auschwitz-Birkenau

På generalförsamlingens tredje dag gjordes ett gemensamt besök till koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Eftersom Kraków, där generalförsamlingen äger rum, bara är några mil därifrån föreföll ett besök givet. Både ur ett Europahistoriskt perspektiv men också i relation till judisk-kristna relationer, i synnerhet i ljuset av det lutherska arvet.

Lutherska världsförbundets generalförsamling invigd

Igår invigdes Lutherska världsförbundets trettonde generalförsamling, som genomförs i Krakow, Polen. Se filmen och lyssna till några av Svenska kyrkans representanter som är på plats

”Kyrkorna måste överskrida nationella, religiösa och kulturella gränser”

Under torsdagen, generalförsamlingens andra dag, har deltagarna fått lyssna till bland annat LVF:s generalsekreterare Anne Burghardts rapport som sammanfattar LVF:s arbete sedan förra generalförsamlingen. Den tjeckiske katolska professorn Tomáš Halík höll ett huvudanförande och efterlyste en ny reformation som överskrider nuvarande former och gränser inom kristenhet.

Budskap från förmöten inför LVF:s generalförsamling

Imorgon, onsdag den 13 september, invigs Lutherska världsförbundets trettonde generalförsamling. Omkring 700 deltagare från 149 medlemskyrkor samlas för att under kommande dagar dela gemenskap i gudstjänst och bön samt för att fatta beslut för kommande år och landa i ett gemensamt budskap – ”The Assembly message”. I dagarna har tre förmöten genomförts som riktat sig till ungdomar, kvinnor och män. Här delar några av Svenska kyrkans delegater med sig av sina reflektioner från dessa.

Gudstjänstfirande vid det regionala förmötet för Nord- Central och Sydamerika som genomfördes i Bogota, Colombia. inför lutherska världsförbundets generalförsamling 2023.

Fira gudstjänst med världsvid gemenskap söndag 17 september

Lutherska kyrkor från alla världens hörn samlas i Krakow, Polen, den 13–19 september 2023 för Lutherska världsförbundets generalförsamling. Söndagen den 17 september är alla församlingar inom Svenska kyrkan varmt välkomna att uppmärksamma denna världsvida gemenskap. Nu finns ett gudstjänstmaterial med reflektioner från evangeliet av teologer i olika lutherska kyrkor samt en tillhörande förbön.

Studieguide inför LVF:s generalförsamling

Utifrån generalförsamlingens tema "En kropp – en ande – ett hopp" har Lutherska världsförbundet (LVF) tagit fram en studieguide. Studieguiden riktar sig till medlemskyrkor som vill förbereda sig inför generalförsamlingen eller till den som vill fördjupa sig i temat.

Foto: Mikael Stjernberg

Svenska kyrkans delegation

14 delegater kommer att representera Svenska kyrkan under generalförsamlingen, som totalt består av cirka 360 delegater. Svenska kyrkans delegater beslutas av kyrkostyrelsen och kommer från olika sammanhang. 

  • Ärkebiskop Martin Modéus
  • Mårten Bjöörn (f 2002, Valbo, ledamot av kyrkostyrelsens internationella råd, därtill nominerad av Svenska kyrkans unga)
  • Nicole Ridegård (f 1999, Lund, teologie studerande, nominerad av Svenska kyrkans unga)
  • Veronica Pålsson (f 1993, präst i utlandskyrkan i Norge, ledamot av kyrkostyrelsens internationella råd, ledamot sedan förra generalförsamlingen av LVF:s nätverk Young Reformers, ledamot i planeringskommittén för ungdomsförmötet inför generalförsamlingen)
  • Sabina Esp (f 1985, Östersund, socialarbetare engagerad i och tidigare anställd för arbete inom nätverket En värld av grannar)
  • Erik Sjöstrand (f 1981, Uppsala, ekonomie doktor, verksamhetschef för Ideell arena, ledamot av kyrkostyrelsen och dess arbetsutskott)
  • Sofia Oreland (f 1977, Uppsala, präst, doktorand i Global kristendom med avhandlingsämne klimataktivism och teologi i Sverige och Sydafrika)
  • Johannes Fransson (f 1991, Kristinehamn, ersättare i kyrkostyrelsen, kommunalråd, stiftskonsulent)
  • Amanda Carlshamre (f 1989, Upplands-Väsby, diakon)
  • Johannes Zeiler (f 1976, Linköping, teol dr, präst, domkyrkolektor, aktiv i LVF:s dialog med den globala pingströrelsen)
  • Karin Sarja (f 1968, Uppsala, docent, präst, chef för avdelningen för kyrkoliv)
  • Peter Lindvall (f 1958, Linköping, präst, chef för enheten för pastoral utveckling med ekumenik)
  • Eva Ekelund (f 1970, Uppsala, chef för enheten för utvecklingspolitik och globala ekumeniska allianser)
  • Emilie Weiderud (f 1984, Enskede gård, policyrådgivare SRHR)

Mer om Lutherska världsförbundet

Lutherska världsförbundet grundades i Lund 1947. Organisationen växte fram ur de lutherska världskonvent som anordnades 1923, 1929 och 1935. Idag samlar LVF 149 medlemskyrkor från 99 länder över hela världen med den gemensamma visionen:

Frigjorda av Guds nåd, i gemenskap med Kristus, lever och arbetar vi tillsammans för en rättvis, fredlig och försonad värld.

Tillsammans bidrar medlemskyrkorna till ett omfattande humanitärt utvecklingsarbete genom Lutheran World Service. LVF vill stärka samhörigheten med andra kyrkofamiljer och ekumeniskt samarbete, bland annat inom ramen för Kyrkornas världsråd. LVF publicerar regelbundet en rad olika texter som utgör en viktig källa för medlemskyrkornas teologiska reflektion och praktiska handlande.

LVF har kontor i Genève, Schweiz. Rev. Anne Burghardt, pastor i den Estniska evangelisk-lutherska kyrkan, är generalsekreterare sedan 1 november 2021.

Läs mer på LVF:s hemsida (eng).

Tematiska talare från tre kontinenter

Temat på Lutherska världsförbundets generalförsamling, En kropp – en ande – ett hopp, genomsyrar generalförsamlingens program. Under veckan genomförs tre tematiska föreläsningar, där ärkebiskop emerita Antje Jackelén kommer tala på temat 'Ett hopp'.

Johannes Zeiler: Den lutherska identiteten behöver utforskas på nytt

Johannes Zeiler är domkyrkolektor i Linköping och en av Svenska kyrkans delegater på generalförsamlingen i Polen. I denna text reflekterar Johannes kring betydelsen av att i de lokala sammanhangen vara en del av global gemenskap, liksom möjligheter och utmaningar för framtiden.

Sofia Oreland: Kraften att stå tillsammans

Lutherska världsförbundets generalförsamling i september närmar sig. Här delar Sofia Oreland, doktorand i teologi vid Uppsala universitet, präst och en av Svenska kyrkans delegater, med sig avsina tankar inom en av kyrkornas gemensamma brinnande frågor: klimatet.

Tankar inför stundande generalförsamlingar

2023 är ett intensivt år för den internationella ekumeniken. Ungefär vart sjunde år samlas de större ekumeniska organisationerna till generalförsamling. I juni möts Europeiska kyrkokonferensen i Tallinn, Estland, och i september är det Lutherska världsförbundets tur i Krakow, Polen. Karin Sarja är avdelningschef på Avdelningen för kyrkoliv, kyrkokansliet, och kommer att närvara som en av Svenska kyrkans delegater vid båda.

Människor som samlats till förmöte i Oxford poserar.

Europeiskt förmöte i Oxford

Den 20-24 mars samlades människor från över 20 europeiska länder vid Mansfield College i Oxford, Storbritannien, för att tillsammans förbereda sig inför generalförsamlingen i Krakow i september. Nicole Ridegård, teologistuderande och aktiv inom Svenska kyrkans unga, var på plats tillsammans ärkebiskop Martin Modéus. Här delar hon några av sina reflektioner från dagarna.

På väg till Lutherska världsförbundets generalförsamling i Krakow – ett stopp i Höör

Den 26-27 januari samlades 33 deltagare från hela Norden till Stiftsgården Åkersberg i Höör för att förbereda sig tillsammans inför Lutherska världsförbundets generalförsamling i Krakow i höst. Här berättar Almut Bretschneider-Felzmann, teologisk sekreterare på kyrkokansliet, om dagarna.