Under stilla veckan håller vi ofta andakter och gudstjänster i våra kyrkor, som berättar om vad som hände under de sista dagarna i Jesus liv. Det är ett drama som brukar kallas passionsdramat och gudstjänsterna kallas passionsgudstjänster.
Palmsöndagen
Palmsöndagen inleder stilla veckan. Bibeltexterna som läses i kyrkan handlar om när Jesus rider in i Jerusalem på en åsna. Han tas emot som en kung av folket, som viftar med palmblad av glädje och jublar ”Hosianna”. Ordet användes på den tiden när människor hälsade och välkomnade sin kung.
Dymmelonsdag
Onsdagen i stilla veckan kallas dymmelonsdag. Då kan församlingen byta ut kyrkklockans metallkläpp mot en kläpp av trä, en dymmel, för att klockklangen ska bli dovare.
Skärtorsdagen
Torsdagen kallas för skärtorsdagen. Då tvättar Jesus fötterna på sina lärjungar – därav ordet skär som betyder ren. Jesus äter också för sista gången med sina lärjungar. Senare på natten, när Jesus och hans lärjungar har samlats i Getsemane trädgård, grips Jesus av de romerska soldaterna.
Långfredagen
På långfredagen döms Jesus till döden. Han bär själv sitt kors till en kulle utanför staden, och blir korsfäst bredvid två rövare.
Påskafton
Påskafton är egentligen ingen helgdag, men före midnatt firar vi påskmässa i många kyrkor. Då firar vi uppståndelsen, som sker på påskdagen.