Deltagare i musikrådets musikkommitté, gruppfoto i juni 2022.
Foto: Marie Wildhammar Okker

Musikrådets musikkommitté

Till kyrkohandboken ska ny kompletterande musik tas fram, enligt beslut av kyrkomötet 2017. Det arbetet genomförs av en särskild musikkommitté.

Musikkommittén inrättades 2018

Kyrkomötet antog Kyrkohandbok för Svenska kyrkan del I den 23 november 2017. I samband med det beslutade kyrkomötet också att bifalla ett förslag att ge kyrkostyrelsen i uppdrag att arbeta vidare med kompletterande musik till kyrkohandboken. Uppdraget formuleras i kyrkomötets skrivelse (KmSkr 2017:16): 

  • Uppdraget omfattar Gudstjänstmusik A, den gudstjänstmusik som har en särställning då den bär stora delar av vårt liturgiska musikarv och som brukas brett bland församlingarna.  
  • Vidare omfattar uppdraget komplettering av musiken till de liturgiska texterna i Gudstjänstmusik (A–C) med musik från exempelvis samisk tradition, i jazzton, i nordisk folkton, och från våra systerkyrkor utanför Europa. Arbetet ska ske genom att en kommitté av sakkunniga musiker och teologer tillsätts med uppdraget att självständigt efter en öppen inbjudan välja ut och bearbeta musiken. 

Efter beslut i kyrkostyrelsen den 8-9 maj 2018 inrättades under år 2018 kyrkostyrelsens musikråd (musikrådet). Musikrådet bedömde i sin tur  att arbetet med kompletterande musik till kyrkohandboken borde genomföras av en särskild arbetsgrupp, en kommitté, som skulle tillsättas av kyrkostyrelsens arbetsutskott.

Musikrådet fattade den 4 juni 2019 beslut om att föreslå kyrkostyrelsen en uppdragsbeskrivning för en kommande musikkommitté.  

Uppdragsbeskrivning för musikkommittén

Utgångspunkter i musikkommitténs arbete är att: 

  • Arbeta med kompletterande musik till kyrkohandbokens texter.
  • Ta i beaktande musik från till exempel samisk tradition, jazzton, nordisk folkton, musik från våra systerkyrkor utanför Europa.
  • Teologiska perspektiv finns med.
  • Barnperspektiv tas till vara. 

 Musikkommittén ska i sitt arbete:

  • Ge uppdrag till tonsättare, utanför musikkommitté och musikråd, att skapa ny musik.  
    Inventera och samla in redan befintlig gudstjänstmusik.  
    Ta tillvara texter, även då användandet av andra texter än handbokens först kan gälla efter domkapitlets godkännande.  
    Kontinuerligt föra dialog med musikrådet.  

Sammantaget innebär inventering och nyskapande att musikkommittén kan ta fram kompletterande musik till kyrkohandboken enligt kyrkomötets beslut. Arbetet kommer att påbörjas efter att arbetsutskottet har fattat beslut hösten 2019. I samband med att de slutliga förslagen till kompletterande musik till kyrkohandboken överlämnas till kyrkostyrelsen avslutas arbetet i kommittén.

Musikkommittén ska sammanträda 3-4 gånger per år. Musikkommittén ska göra en inledande inventering och konstituera sitt arbete innan de närmare direktiven för kommittén fastställs. Musikkommittén ska ge en årlig rapport till musikrådet. 
Stor vikt bör läggas på att knyta referenspersoner med specifik kompetens (till exempel samisk tradition, folkmusik, jazz) till musikkommittén. Ett kontinuerligt samråd med musikrådet om uppdragets urval och vägval ska ske.  

Ansvaret för beredningen av musikkommitténs arbete ligger hos Avdelningen för kyrkoliv och Enheten för pastoral utveckling med ekumenik – där arbetet med bland annat  gudstjänstliv och musik idag finns. 

Ledamöter i musikkommittén

Efter förslag från musikrådet utsåg kyrkostyrelsens arbetsutskott den 5 september 2019 sju personer att ingå i kyrkostyrelsens musikråds särskilda kommitté för kompletterande musik till Kyrkohandbok för Svenska kyrkan, del I (musikkommittén). 

I dag ingår följande personer i musikkommittén:

Robert Bennesh, domkyrkoorganist, ordförande och talesperson för musikkommittén 

Marie-Louise Beckman, organist 

Anna Kjellin, kantor

Carl-Adam Landström, organist 

Daniel Larsson, organist 

Lena Petersson, teologie doktor

Ursprungligen var Johannes Landgren, organist, ledamot i kommittén. Han ersattes i februari 2021 av Carl-Adam Landström.

En psalmbok och en bönbok ligger uppslagna på nattvardsbordet.

Ny liturgisk musik till kyrkohandboken

Insamlingen Ny liturgisk musik var ett projekt som startade 5 september 2022 och pågick till 20 augusti 2023. Kyrkomusiker, tonsättare och alla som skriver musik kunde bidra till insamlingen.