Kist- eller urngravplats

Du som vill ha en nära koppling till den bortgångne samt vill kunna smycka och dekorera din gravplats bör välja detta alternativ. Gravrättsinnehavaren ansvarar för grav och gravsten.

En traditionell kist- och urngravplats är en enskild gravplats med gravrätt för jordsättning av en eller flera kistor och/eller urnor. Gravrättsinnehavaren ansvarar för inköp och montering av gravsten eller motsvarande samt plantering och gravsmyckning. Du som vill ha en nära koppling till den bortgångne samt vill kunna smycka och dekorera din gravplats bör välja detta alternativ.

Kist- och urngravplats är en gravplats med gravrätt i 25 år. Det måste här enligt lag finnas en aktuell gravrättsinnehavare registrerad. Inköp, montering och underhåll av gravsten eller annan fast gravanordning bekostas av gravrättsinnehavaren.   Kyrkogårdsförvaltningen skall här godkänna utförandet innan beställning och montering. Anhörig kan mot kostnad begära att gravrätten förlängs och att gravsten och grav finns kvar i en period om ytterligare 15 år.

Gravsättning

Det är till viss del möjligt att själv bestämma plats för gravsättning på kyrkogården. Det är möjligt att begravas med anhörig och/eller respektive. Gravsättning av kista sker vanligtvis i direkt anslutning till begravningsceremonin. Urnsättning sker efter kremering alternativt i direkt anslutning till begravningceremonin om kremeringen genomförts före begravningen. Anhöriga närvarar i regel vid gravsättningen.

Skötsel och smyckning

Kyrkogårdsförvaltningen sköter de allmänna ytorna på kyrkogården medan gravrättsinnehavaren ansvarar för respektive grav och gravsten.
Gravrättsinnehavarens ansvar omfattar bland annat plantering, rensning, kantklippning, borttagning av utsmyckning såsom ljus, snittblommor och krans.

Det är möjligt att köpa tjänster för gravskötsel av kyrkogårdsförvaltningen genom tecknande av ett gravskötselavtal. Utöver planteringen så ansvarar gravrättsinnehavaren även för att gravstenen uppfyller gällande säkerhetskrav samt för eventuell tvättning och riktning av sten.

Kist- eller urngravplats

Du som vill ha en nära koppling till den bortgångne samt vill kunna smycka och dekorera din gravplats bör välja detta alternativ. Gravrättsinnehavaren ansvarar för grav och gravsten.

Askgravplats

Askgravplats är för dig som vill ha minneslundens enkelhet men ändå vill ha en gravplats med personlig koppling. Det är en gemensam plats, med namn på de gravsatta. Man gravsätter med en koppling till namnets placering.

Askgravlund

Askgravlund är ämnat för dig som tilltalas av minneslundens enkelhet, men ändå vill ha en personlig koppling. Det finns en gemensam plats för namn på de gravsatta, men askans placering är anonym.

Minneslund

Minneslunden är en gemensam gravplats med anonym karaktär där avlidnas aska grävs ner eller strös ovan mark. Kyrkogårdsförvaltningen svarar för minneslundens vård och för all plantering inom denna.