Askgravlund

Askgravlund är ämnat för dig som tilltalas av minneslundens enkelhet, men ändå vill ha en personlig koppling. Det finns en gemensam plats för namn på de gravsatta, men askans placering är anonym.

Askgravlund är ämnat för dig som tilltalas av minneslundens enkelhet, men ändå vill ha en personlig koppling. Kyrkogårds-förvaltningen svarar för den gemensamma urngravplatsens vård men du har möjlighet till enklare smyckning. Du som tycker om att smycka och dekorera din gravplats bör istället välja en personlig gravplats.

Gemensam askgravlund är ett begränsat område avsett för gravsättning av aska efter avlidna. Gravskicket medför ingen gravrätt men en namnplatta med den avlidnes namn, födelse och dödsår sitter uppe i 25 år vilket motsvarar tiden för gravrätt. En avgift tas ut för namnplattan och gemensam skötsel.

Inom området finns en eller flera stenar, pelare eller motsvarande för placering av namnplattan. Namnplattan kan kompletteras med make/maka eller en nära anhörig vid dennes bortgång.

Namnplattan är gemensam för Askgravlunden och det går inte välja utförande eller typsnitt. Efter 25 år tas namnplattan bort och omhändertas av kyrkogårds-förvaltningen.

Gravsättning

Platsen där askan sätts ner är anonym och det är därmed ej möjligt att välja ut platsen och det går ej heller reservera en plats för en nära anhörig eller respektive i plats bredvid. Anhöriga närvarar ej vid nedsättning av askan.

Gravsättning på gemensam urngravplats sker under perioden 1 april till och med 31 oktober. Under övrig tid grävs endast om det är snö och tjälfritt.

Skötsel och smyckning

Kyrkogårdsförvaltningen sköter gravområdet, inklusive smyckningsplats. All smyckning ska ske på den särskilt iordningsställda smyckningsplatsen. Gravljus skall sättas i ljusbäraren på den gemensamma ljushållaren eller på anvisad plats. På mark inom gravplats får varken blommor eller gravljus placeras. Blommor efter begravningsceremoni läggs på anvisad plats.

Egna planteringar, gravdekorationer, kransar, marschaller tillåts inte och vid förekomst plockas det omedelbart bort av kyrkogårdsförvaltningen. Detsamma gäller ljus eller snittblommor som placeras utanför bestämda platser. Området har en gemensam smyckningsplats för ljus och vas med blommor.

Kist- eller urngravplats

Du som vill ha en nära koppling till den bortgångne samt vill kunna smycka och dekorera din gravplats bör välja detta alternativ. Gravrättsinnehavaren ansvarar för grav och gravsten.

Askgravplats

Askgravplats är för dig som vill ha minneslundens enkelhet men ändå vill ha en gravplats med personlig koppling. Det är en gemensam plats, med namn på de gravsatta. Man gravsätter med en koppling till namnets placering.

Askgravlund

Askgravlund är ämnat för dig som tilltalas av minneslundens enkelhet, men ändå vill ha en personlig koppling. Det finns en gemensam plats för namn på de gravsatta, men askans placering är anonym.

Minneslund

Minneslunden är en gemensam gravplats med anonym karaktär där avlidnas aska grävs ner eller strös ovan mark. Kyrkogårdsförvaltningen svarar för minneslundens vård och för all plantering inom denna.