Miljöpolicy för Svenska kyrkan Falun

Falu pastorat ska: 

I all verksamhet och alla beslut arbeta för ständiga förbättringar för en hållbar, solidarisk och rättvis utveckling, vilket också skall prägla hela pastoratets verksamhet. Verksamhetens miljöpåverkan skall ses i sin helhet och innefatta alla led; kyrkans liv och verksamhet, förvaltning och ekonomi, skötsel av mark och byggnader, inköp, transporter och avfallshantering.

  • Med engagemang inspirera till att ta gemensamt ansvar nu och för kommande generationer. Det här sker i gudstjänster, i det diakonala arbetet, i undervisning och genom mission.
  • Så långt det är möjligt välja ekologiska, miljö- och Fairtrade-märkta varor vid upphandling och inköp samt se över möjligheten att reparera alternativt köpa begagnat. Giftiga och miljöskadliga produkter bör dock fasas ut. 
  • Arbeta aktivt för att öka den biologiska mångfalden på egna marker och kyrkogårdar. 
  • Följa de lagar och regler som finns på miljöområdet och med hållbarhetsarbetet bidra till att uppfylla Agenda 2030 samt Färdplan för klimatet. 
  • Ta hänsyn till klimatpåverkan när beslut fattas gällande resor. Om flyg är nödvändigt sker klimatkompensation. I övrigt uppmanas till cykling, resor med kollektiva medel alternativt pastoratets egna bilar och samåkning. Interna transporter och godstransporter ska vara så miljömässiga som möjligt. 
  • Sträva efter att i första hand använda energi från förnybara energikällor samt minska den totala energianvändningen genom energieffektivisering i byggnader och genom att använda effektiva och klimatsmarta transporter och arbetsredskap. Målsättning är att fasa ut användning av fossila bränslen och drivmedel.  
  • Placera ekonomiska tillgångar på ett ansvarsfullt sätt som inte påverkar människor och miljö negativt. Hållbarhetsperspektivet ska genomsyra budget- och verksamhetsarbetet.