Foto: Lillebi Eriksson

”Vi kommer att kunna ta hand om varandra”

Nyhet Publicerad Ändrad

LIVSVIKTIGT. Framtid, livsval och vår tids samhälle. Överste Magnus Frykvalls öppenhjärtliga föreläsning Individens dilemma, bidrog till intressanta samtal i domkyrkan.

Petra Guteskär, präst och projektledare för föreläsningsserien Livsviktigt, inledde kvällen med att välkomna alla som kommit för att lyssna på överste Magnus Frykvall, chef Gotlands regemente. Han började med att berätta om sin bakgrund och sina olika tjänster inom Försvarsmakten. Magnus har tjänstgjort i en rad olika länder och har gjort ett otal flyttar runt om i Sverige.

–För mig har det alltid varit viktigt att försvara Sverige, säger han och berättar vad det innebär för honom:

–Begreppet Sverige är inte bara det geografiska för mig. Det är också sättet som vi har skapat de värderingar som är grundläggande för Sverige. Det vill säga frihet, allas lika värde och engagemang i samhället och en vilja att driva det framåt.

Individens dilemma

När du står inför de olika vägval som livet kan innebära, handlar det mycket om att försöka identifiera vad är viktigt för dig och sedan sätta upp mål eller en handlingsplan för det. I sina möten med unga människor ser Magnus ofta en osäkerhet kring vad personen i fråga vill åstadkomma med sitt liv och vem man vill vara.

–När jag rekryterar frågar jag bland annat vad personen vill och hur man ser på sin framtid och vad som är viktigt för honom eller henne. Väldigt ofta får jag svar som tyder på att man inte riktigt har reflekterat över det. Däremot upplever jag att det finns en önskan eller motivation om materiellt välstånd, men hur eller varför verkar vara oklart. Det verkar ju ganska inåtriktat.

Det är där individens dilemma kommer in och individens dilemma blir också samhällets och landets dilemma. Magnus har dock tillförsikt och hans övertygelse är stark kring Sveriges förmåga att försvara landets demokrati, medborgarnas rättigheter och de grundläggande värden och värderingar vi har i Sverige.

–Vi kommer bygga ett starkare samhälle och en större förmåga att vara starka i kriser och vi kommer att kunna ta hand om varandra. Jag tror det är helt avgörande för den tid vi är i.

Frågor och fika

Frågestunden efter föreläsningen handlade i mångt och mycket om säkerhetsläget och vad ett medlemskap i Nato kan innebära. Efter frågestund följde fikastund med fortsatta intressanta samtal. Kvällen avslutades sedan, för den som ville, med en enklare mässa.

Samtalen fortsätter

Tisdag 18 oktober klockan 18.30 är det dags för ridsportprofilen Sylve Söderstrand att gästa Livsviktigt.

Här kan du läsa vad det kommer att handla om.

Höstens program med gästföreläsare som kommer till domkyrkan i höst.