Foto: Sofi Ogestad

"Det handlar om kampen mellan ljus och mörker"

Nyhet Publicerad Ändrad

LIVSVIKTIGT. Domkyrkans stora kapell var återigen fullsatt då samtalsserien Livsviktigt denna gång välkomnade Natalie Lantz, doktor i religionsvetenskap med inriktning på texter på hebreiska och arameiska från antiken.

Projektansvarig Petra Guteskär välkomnade till de vackra valven i Sankta Maria domkyrka. 
– Vi hoppas och tror att Livsviktigt skall beröra och tillföra viktiga aspekter gällande tro, religion, samhälle och kultur.

Kvällen fortsatte med att Åsa Nilsson och Karin Nyman tolkade dagens tema genom att framföra Simon & Garfunkels The sound of silence. När Natalie Lantz under varma applåder från åhörarna välkomnats fram konstaterade hon att sången och musiken fördjupade samtalets tematik än mer.

Dödahavsrullarna – en flashbacktråd från antiken?

Natalie gav sedan en spännande och mycket initierad redogörelse för Dödahavsrullarnas väg från det att de upptäcktes 1947.

– Det är 1900-talets mest viktiga arkeologiska fynd och är de äldsta handskrifterna vi har av bibeltexter, där fanns också en hel del okända texter från en judisk sekt som levde under vår tideräknings början. Dödahavsrullarna ger en unik inblick i den tidiga rabbinska rörelsen men ger även en bild av den tidiga kristendomens tankevärld.

Kvällen gav en inblick i de mystiska fragmenten och manuskripten, och Natalie Lammtz uppehöll sig kring apokalyptikens rötter. Hatiska formuleringar med polarisering av vi och dem, mörker och ljus och en demonisering av meningsmotståndare framträder tydligt i vissa av rullarna.

– Denna typ av texter hade världen aldrig tidigare skådat, säger Natalie och fortsätter:

 – De är fulla av apokalyptiska domedagsscenarier och hatretorik på ett sätt som kanske präglar även det polariserade samtalsklimat vi har idag.

Dödahavsrullarna ger en unik inblick i den tidiga rabbinska rörelsen men ger även en bild av den tidiga kristendomens tankevärld.

Natalie Lantz

Frågor och fika

Natalie konstaterade att det hon allra mest såg fram emot var samtalet efter hennes föredrag och hon bad åhörarna ha med en tanke under hela föreläsningen:

– Hur kan dödahavsrullarna ge oss insikt om motsättningar och hatretorik i vår egen samtid?

Det efterföljande samtalet och fikastunden gav åhörarna en möjlighet till fördjupning kring de egna funderingarna. Natalies respons efter kvällens slut var att det verkligen var berikande att få ta del av församlingens reflektioner kring apokalyptiska strömningar i antiken och i samtiden.

Kvällen avslutades med en enkel mässa där vi fick dela bröd och vin och uttrycka orden ”Vi reser ett tecken, rättvisans tecken, måltid delad med alla. Vi smakar den framtid den fattiga hoppas, tid då murar skall falla”.

Samtalen fortsätter

Tisdag 29 november klockan 18.30 har vi ytterligare ett panelsamtal och då med fokus på kultur, kulturmiljöer och hur vi kan öka Gotlands attraktionskraft. Medverkar gör Gotlands regiondirektör Peter Lindvall, världsarvssamordnaren Louise Hoffman Borgö, museichef Jenny Westfelt, ordförande i kyrkorådet Inger Harlevi med flera.

Läs mer i höstens program

Hur kan dödahavsrullarna ge oss insikt om motsättningar och hatretorik i vår egen samtid?

Natalie Lantz