Ebba Witt-Brattström utanför Visby domkyrka
Foto: Sofi Ogestad

"Varannan damernas i himmelen"

Nyhet Publicerad

LIVSVIKTIGT. Domkyrkans stora kapell fylldes åter igen då samtalsserien Livsviktigt hade sin vårpremiär. Denna gång välkomnades Ebba Witt-Brattström, författare och professor emerita i nordisk litteratur.

Kvällen inleddes med att Petra Guteskär hälsade välkommen till Livsviktigt och kvällens musiker Axel Petersson framförde en egen tolkning av Lalehs En stund på jorden efter inspiration av Heliga Birgittas välkända ord Visa mig Herre din väg och gör mig villig att vandra den.

Föreläsningen handlade om Sveriges första världskändis Birgitta Birgersdotter, medeltida mystiker.

Birgitta kom att namnges Heliga Birgitta och var Sveriges första författare, hon skapade det svenska skriftspråket, hon var klostergrundare, var politiker och en av de mest berömda i den boom av kristna feministiska mystiker som blev tongivande.

Ebba Witt-Brattström

Ebba beskrev med entusiasm hur Heliga Birgitta anförde en brudmystik där församlingen väntar Kristus så som bruden i Sångernas sång väntar brudgummen. Beskrivningarna av det heliga i Birgittas uppenbarelser är rika på metaforer från kvinnokroppen, och ett fokus på upphöjelsen av Maria lyser tydligt igenom. 

Birgitta bygger ut en slags Mariabiografi. I nya testamentet försvinner Maria ut ur historien efter hennes sons korsfästelse. Hos Birgitta följer vi Maria från avelse till hennes död

Ebba Witt-Brattström

Före föreläsningen vandrade Ebba runt i kyrksalen och greps av hur Birgitta uppenbarade sig själv via altartavlan i Sankta Maria. Där avbildas hon som brukligt är med en bok i handen och två fingrar som pekar på den och säger Läs mig!

Ebba Witt-Brattström med Heliga Birgitta
Ebba Witt-Brattström Foto: Sofi Ogestad

Ebba läste under kvällen ur Himmelska uppenbarelser där drygt 600 av Heliga Birgittas syner nedtecknats och hennes tankar om Birgittas uppenbarelser går inte att ta minste på. Det är ett starkt feministiskt anslag som framförs med inlevelse och önskan om att upprätta Guds modersroll i vår nutid.

Kvällen gav en inblick i hur Heliga Birgitta värnade att Kristi lag skulle vara begriplig för samtiden, något vi uppmuntrades att befästa.

Föreläsningen gav stort gensvar hos åhörarna och Ebba sändes vidare med varma applåder och bekräftelse på hur viktiga ingångar hon kommer med.

Hon lämnade kyrkorummet med en atmosfär av vilja, lust och inspiration

Besökare Livsviktigt