Person står och lutar sig mot lyktstolpe
Foto: Sofi Ogestad

"Adoptera ett troll"

Nyhet Publicerad

LIVSVIKTIGT. Det blev en humoristisk och kunskapsrik föreläsning när Emanuel Karlsten gästade Sankta Maria domkyrka.

Alma Emilsson, vår domkyrkokantor, inledde samtalet den här tisdagskvällen 11 april med en egenskriven låt Livet säger kom. Med den tolkade hon dagens ämne, sociala medier.

Vi känner honom som skribent i landets stora dagstidningar, han är föreläsare och debattör och har fått den ärofyllda frågan att hålla ett sommarprat, ett mycket uppskattat sådant och vi gotlänningar lyssnade nog lite extra och kände att ”han är ju en av de våra”.

Han har under årtionden setts som en av Sveriges pionjärer och främsta experter inom sociala medier. Och hans stora insats under pandemin har tjänat hela landet med trygghet och information. 2020 fick han Stora journalistpriset och 2022 förärades han Sociala mediepriset.

Emanuel inledde med att konstatera att mänskliga beteenden är konstanta men att omständigheterna förändras. Han gav en rad liknelser på detta fenomen och en av favoriterna bland åhörarna var bilden av Alfons Åbergs pappa med näsan i tidningen under tiden som Alfons försöker få hans uppmärksamhet. Liksom nutida människor är uppslukade av mobilen, menar Emanuel.

– Synen på Alfons pappa är ändå att han är en myspappa, men den som läser på sin mobil ses på med andra ögon.

Skratten klingade genom valven och inte sällan fastnade det i halsen när igenkänningen fick oss åhörare att se våra egna mönster i livet och på internet.
Emanuel presenterar internet som en enda stor mingelfest, där den som relaterar på ett personligt vis är den stora vinnaren. I gamla världen har samhället lyssnat på och följt hierarkier och faktabaserade rapporter. Numer menar Emanuel trumfar den relationella förmågan allt. Dagens makthavare är de som har förmågan att mingla på nätet, de som hittar ett personligt tilltal. Relationsdjup är nyckeln.

Synen på Alfons pappa är ändå att han är en myspappa, men den som läser på sin mobil ses på med andra ögon.

Emanuel Karlsten

Han berörde även den segregation som finns i samhället i stort och även på internet och uppmuntrade oss att inte vara kognitiva latmaskar utan engagera oss och relatera även utanför vår filterbubbla med de som anför åsikter vi tycker är avvikande.

– Vi behöver välkomna skavet och bygga broar. Kanske till och med adoptera ett troll, någon du kan stå ut med för att nå fram och relatera på riktigt.

Föreläsningen hade oerhört hög kvalitet och Emanuel fångade allas vår uppmärksamhet med sin stora talarförmåga och pedagogiska uppfinningsrikedom.

Vid fikat minglades det vidare och en besökare konstaterade att varje företagare hade haft en gratis högkvalitativ utbildning i kommunikation under den här kvällen.