Man med axelremsväska
Foto: Sofi Ogestad

"Demokratin finns i mötet mellan människor"

Nyhet Publicerad Ändrad

LIVSVIKTIGT. Tisdagskvällen 25 april samlades besökarna i Stora kapellet inför det näst sista livsviktiga samtalet. Per Enerud fyllde valven med sin intelligens och trygga norrländska dialekt.

Ämnet tolkades av musikern Jakob Norin med låten ”Ska nya röster sjunga” på dragspel.

Vi känner Per Enerud som före detta Rysslandskorrespondent numera Rysslandsexpert vid Myndigheten för psykologiskt försvar. Det var dock utifrån hans journalistik och författarskap som han kom till Sankta Maria för att dela med sig av sina kunskaper.

–Ni kommer visst inte dö, är den först dokumenterade lögnen. Det är ormen som säger dessa ord till Eva och Adam i lustgården, inleder Per.

– Människan vill ha lögner som passar dem i stunden och som de kan ha vinning av. Vi vill tro på det som är gott och attraktivt.

Åhörarna fick med sig en fördjupad förståelse av ordet desinformation. Desinfektera, desarmera – att ta bort något. Desinformation är att ta bort information. Att inte presentera sanningen.

–Likt ormen som rör sig bland Eva och Adam innan den sätter in sin stöt, lyssnar desinformatörer och söker människors åsikter, missnöje och frågetecken.

Per berättade att det finns sju grundläggande sätt att berätta en historia. De dominerande narrativ som används frekvent av den ryska ledningen är: Eliten mot folket och hotet om samhällets kollaps.

Ryssland har inga naturligt allierade i Sverige, istället fungerar Sverige som ett varumärke för förfall där tre dominerande teman återkommer. Dessa är migration, militarism och moralförfall.

 

Till syvende och sist är det upp till var och en att stå upp för sanningen. Inte för att du måste utan för att du kan. Det handlar om din anständighet.

Per Enerud

Föreläsningen andades, trots det ökade hotet mot demokratin, en stark tilltro till dess potential. Mowgli i Djungelboken fick stå som bild för Pers syn på demokrati:

–Jag är tuffare än somliga tror! sa Per och fortsatte:

–Demokrati är relationer människor emellan, vårt samtal med varandra.

Han är tydligt positiv och hoppfull kring att de demokratiska samtalen fortsätter. Ibland viskande, ibland på torget väldigt tydligt och stolt. Hans ord ger en genklang in i syftet med Livsviktigt, att det goda samtalet om människans levnadsvillkor fortsätter och ges chans att fördjupas. Kvällen kändes meningsfull och bekräftande vikten av att fortsätta det goda samtalet.

–Så länge människor möts och talar med varann finns det hopp, säger Per och fortsätter sedan med den kloka insikten:

–Till syvende och sist är det upp till var och en att stå upp för sanningen. Inte för att du måste utan för att du kan. Det handlar om din anständighet.