Peter A Mattsson
Foto: Sofi Ogestad

"Vad har det här med Gotland att göra?"

Nyhet Publicerad Ändrad

LIVSVIKTIGT. Med ärlighet, lugn och ödmjukhet delar Peter A Mattsson med sig av sina tankar kring bland annat kriget i Ukraina.

Under tisdagskvällen trotsade flera höstvädret och tog sig till Visby och Sankta Maria. Den tredje säsongen av Livsviktigt inleddes med kantorn Åsa Nilsson som kopplade föreläsningens tema till barnen. Hur går det för dem? Hon framförde låten Ge en sol av Ted Gärdestad, ”Ge en sol till jordens barn, låt den stråla vänlig och klar”.

Domkyrkokaplanen Petra Guteskär fortsatte med en presentation av säsongens första gäst Peter A Mattson med orden: ”Vi känner honom som filosofie doktor och universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan. Kanske är de flera som känner igen rösten efter alla radioinslag som varit kring kriget i Ukraina och det eventuella NATO-medlemskapet”.

Peter A Mattson började föreläsningen genom att uttrycka stolthet över att vara tillbaka i vad han kallar för ”sin kyrka”:

Jag har ställts inför många situationer i mitt liv men det här är något extra. Jag minns när man satt här i bänkarna under skolavslutningen. Här har jag varit med om dop, bröllop, begravningar.

Peter A Mattsson

Kvällen kretsade kring tre teman: kriget i Ukraina, det möjliga NATO-medlemskapet och Gotland. Med tydlighet och realism beskrev Peter den pågående situationen. Det vertikala kriget benämndes som innebär att krigsföring sker uppifrån. Asymmetri var en annan metod som används alltmer vilket betyder att en med små medel kan slå ut tunga farkoster.

Idag ser man allt ovanifrån, som att se rovfåglar uppe som letar efter byten, när de upptäcker ett byte kastar de sig ner och slår ut det. Det finns duktiga drönaroperatörer som kan manövrera sina drönare som duvhökar.

Peter A Mattsson

NATO-medlemskapet för Sverige menade Peter var en tuffare resa än förväntat, han hyser ändå en förhoppning att det löser sig även om det inte blir gratis. Det kommer ställas höga krav på självförsvaret, NATO har både kvantitativa och kvalitativa mål med en gedigen kravkatalogen. Samtidigt menade Mattson att NATO:s standard ligger på en imponerande hög nivå.

När det gäller Gotland talades det om vikten av självförsörjning, en tredje elkabel och ökade resurser med en så hög försörjningsgrad som möjligt. Gotland behöver utvidgning av både det militära och det civila försvaret och hemvärnet förklarade han har en nyckelposition. 

Han avrundade innan det öppnades upp för frågor med lite ljus i mörkret:

Det ligger i våra egna händer, vad vi gör det till. Jag har i alla fall beslutat mig för att vårat hus det står kvar, det ska vi värna om, vi ska vara kvar på Gotland, det hoppas jag att ni gör också.

Peter A Mattsson
Peter A Mattsson i domkyrkan
Peter A Mattsson i domkyrkan Foto: Sofi Ogestad

Under frågestunden lyftes frågor kring Gotlands potentiella sårbara roll, hur samtalet runt kärnvapen går och den ryskortodoxa kyrkans roll i kriget.

Både föreläsningen och samtalen efteråt gav mer kunskap och förståelse i det aktuella läget. En besökare konstaterar glatt efteråt:

Jag är stolt att som medlem bidra i att vi får ta del av dessa kvalitativa föreläsningar, och att de dessutom är helt gratis!

Besökare

Det är vi också, att ännu en säsong av Livsviktigt dragit igång, så att vi åter igen kan mötas i samtalen om ämnen som berör. 

Samtalen fortsätter

Tisdag 10 oktober med Anneli Wester kl 18.30. HANTERA LIVET, livet blir sällan perfekt – det handlar om att lära sig hantera det.