Någon i rutig kavaj håller en kaffekopp och en kanelbulle på fatet.
Foto: Nadine Minner /Ikon

Svenska kyrkan i nåd och tjänst

Vad gör egentligen Svenska kyrkan? Vad gör Svenska kyrkan för mig? Läs Erik Ziewerssons krönika om kyrkans roll i samhället och vardagen.

Även publicerad i Bodens Gratistidning.

Vad gör egentligen Svenska kyrkan? Vad gör Svenska kyrkan för mig? Det är frågor som jag ibland får. Antingen utifrån välvilja och nyfikenhet, eller mera anklagande som om Svenska kyrkan inte gör något. Sanningen är att vi gör väldigt mycket, mer än de flesta vet och tror. En anledning är att vi ofta inte är skrytsamma med allt vi gör. Men skulle man följa den uppmaning som Jesus ger de första lärjungarna: ”Följ med och se”. Då skulle frågan: Om Svenska kyrkan gör något? Snabbt ändras till utropet: Oj vad Svenska kyrkan gör för mig!

 Själv ska jag strax bege mig till Familjemiddag här i Gunnarsbyn, ett tillfälle där upp till ett 60-tal samlas. Vi är en skara med olika bakgrunder, nationaliteter och åldrar. Ett exempel på det integrationsarbete som vi gör, även om andra medarbetare som arbetar med flyktingfrågor har en tydligare roll.  

Men Familjemiddagen är även en gemenskap som är svår att hitta någon annanstans, då den är generationsöverbyggande med människor från under ett till nära etthundra år. Gemenskap är verkligen något som vi bygger och ger, så även till de som inte har någon då ofrivillig ensamhet är allt för vanligt. För många bidrar vår mängd olika verksamheter, både för gamla som unga, inte bara till gemenskap utan även till ökad värdighet och mänsklighet i deras liv. Människan är en social varelse som har ett behov av närhet och närvaro av andra, om så i olika mängd. För de som av olika anledningar inte klarar av att ta sig till våra verksamheter så är istället de många hembesök, av främst våra diakoner, något närmast ovärderligt.  

Om inte ovärderligt så svårt att värdesätta, är det kulturarv som kyrkan förvaltar. Kyrkor och många andra kulturskatter är något som vi, men förhoppningsvis även kommande generationer, kommer få fortsätta att uppskatta, njuta och förundras av. Bland annat genom det rika kulturliv som våra musiker och många körer låter oss alla uppskatta, som oftast helt gratis för deltagaren. Eller genom att uppleva stora livshändelser så som dop, vigslar och begravningar i våra kyrkorum.  

På tal om begravningar så finns jag som präst där mitt i sorgen för att dela den, men även för att bidra till att ett sista avsked blir både värdigt för den avlidne och för släkt och vänner. Många andra medarbetare bidrar på sitt vis, däribland genom arbetet med de många kyrkogårdar som vi har ansvar för. Ibland får vi präster, eller diakoner, fortsatt vara en del av sorgeprocessen genom antingen enskilda eller gruppsamtal som vi också erbjuder. Andra kollegor på Sjukhuskyrkan finns där för såväl personal, anhöriga som drabbade i såväl sjukdom, läkande som död. Några som också arbetar i krisens och dödens skugga är jourhavande präster som går att nå på 112. Deras arbete kan ibland vara skillnaden mellan liv och död. Om stora kriser och katastrofer inträffar i samhället är kyrkan även förberedd med olika krisplaner för att snabbt kunna agera.

Dessutom arbetar vi också för det internationella genom framförallt ACT- Svenska kyrkan. Ett arbete inte bara för de drabbade av kriser utan även för en bättre framtid. Framtiden som vi inte bara värnar genom exempelvis ACTs arbete och vårt miljötänk, utan också genom vår tydliga satsning på barn och unga. De får genom våra pedagogers hårda arbete möjligheter till kör, olika former av träffar, läger och mycket annat.  

Allt detta och mycket, mycket mer görs av både anställda och frivilliga krafter i Svenska kyrkan. Kort sagt görs så mycket att jag inte kan sammanfatta allt här. Så om du undrar vad egentligen Svenska kyrkan gör: ”Följ med och se”, då kommer du inte bara att upptäcka om utan vad som vi alla gör för just dig. 

Hjärtan av garn upphängda i ett träd.

Våren i kyrkan

Testa något nytt - eller fortsätt med det du redan älskar! Här hittar du ett urval av grupper och event som du bör ha koll på under våren.

En kvinna står utomhus och spelar gitarr för en grupp barn.

Anledningar att vara medlem

De flesta kommer ibland i kontakt med Svenska kyrkan. Det kan vara när livet känns som bräckligast eller absolut bäst. Oavsett när ska mötet med kyrkan stärka och ge hopp. Du som medlem gör det möjligt!

En kvinnlig diakon pratar med ungdomar utomhus en sommardag.

Vårt arbete

Jesus visade hur han vill att vi lever och hur vi ska vara mot varandra och skapelsen. Det är utgångspunkten för Svenska kyrkans arbete idag.