Gammal kista med fyra låsanordningar
Foto: Mattias Wahlgren

Hanseköpmännens kista funnen i domkyrkan

Nyhet Publicerad

En kista på domkyrkans vind är med stor sannolikhet själva Sankt Peters kista, den kista som Hansan förvarade sina handelsinkomster i och som funnits i Visby domkyrka ända sedan mitten av 1200-talet.

Med hjälp av avancerad kamerateknik har kistan som i alla år stått på domkyrkans vind kunnat dateras. Den visade att äldsta dateringarna av trämaterialet är från år 1209 och att kistan byggdes cirka 1240. Det är bara några år efter att domkyrkan invigdes år 1225. Företrädare för hansestäderna Visby, Lübeck, Soest och Dortmund hade var sin nyckel och måste samlas för att öppna kistan två gånger per år.

I inventarieförteckningen står det att kistan förmodligen är från 1600-talet.

– Att den här omtalade kistan har stått här i kyrkan sedan 1200-talet är en otrolig känsla. Det sätter domkyrkan ännu mer i centrum för Visbys och Gotlands historia, säger domprost Anna Lundgren.

Per Widerström, arkeolog från Gotlands museum, har låtit undersöka kistan med dendrokronologisk datering. Genom att bland annat studera högupplösta foton av årsringarna i trät har man kommit fram till kistans ursprungliga ålder. 

Redan i samband med de första planerna inför Hansedagen 2025 framförde Inger Harlevi, projektledare inför domkyrkans 800-årsjubileum, önskemål om att domkyrkoförsamlingen skulle göra en kopia av en medeltida kista som symbol för den kista som vi vet fanns i domkyrkan under medeltiden. Nu vidtar en process om hur kistan kan få visas upp i domkyrkan under jubileumsåret 2025. 

– Den här kistan blir ett unikt tillskott i det firandet, säger Inger Harlevi.

En kopia av kistan ska också göras.

För mer information:

Inger Harlevi, projektledare
Mobil: 070-521 12 60
Epost: inger.harlevi@svenskakyrkan.se