Om förvaltningen
Idag förvaltas prästlönetillgångarna av de tretton stiften. Totalt uppgår den förvaltade markarealen till cirka 530 000 hektar, 1,3 procent av Sveriges landareal, varav den produktiva skogsmarksarealen utgör 468 000 hektar skogsmark samt betes- och åkermark om 46 000 hektar. Det samlade prästlönefondkapitalet uppgick till 4,5 miljarder kronor (2023).
Endast avkastningen från förvaltningen, som uppgår till cirka 500 miljoner kronor årligen, får användas och ska gå till den kyrkliga verksamheten. Av vinsten som delas ut går hälften till församlingar som har andel i tillgångarnas avkastning. Den andra hälften av utdelningen bidrar till finansieringen av det kyrkliga utjämningssystemet, vars syfte är att alla församlingar ska ha möjlighet att fullgöra sin grundläggande uppgift och kunna ta ansvar för sina kyrkobyggnader.
Lagen om Svenska kyrkan klargör att prästlönetillgångarna har till ändamål att bidra till de ekonomiska förutsättningarna för Svenska kyrkans förkunnelse och att Svenska kyrkan ska förvalta tillgångarna. I Skogsvårdslagen framgår närmare vilka krav samhället har på den som förvaltar skog. Kyrkoordningen, som är Svenska kyrkans gemensamma regelverk, beskriver stiftens förvaltningsuppdrag. Prästlönetillgångarna ska förvaltas så effektivt som möjligt och på ett sätt så att de ger bästa möjliga uthålliga totalavkastning. Förvaltningen ska ske på ett etiskt försvarbart sätt och vara förenlig med kyrkans grundläggande värderingar. I förvaltningen ska naturvårdens och kulturmiljövårdens intressen beaktas. För att uppfylla kraven krävs ett långsiktigt och hållbart brukande av skogen.
Prästlönetillgångarna är alltså fristående, självständiga juridiska personer som förvaltas av respektive stift. Stiften är genom egendomsnämnder eller egendomsutskott förvaltningsansvariga för prästlönetillgångarna inom det egna stiftet, och därmed finns det ingen central förvaltning. Det finns trots det många gemensamma nämnare, och stiften samarbetar om till exempel skogsbrukscertifiering, forskningsprojekt och vissa utbildningar.
Läs förvaltningsberättelsen