En bebis i dopklänning och hårband hålls i en mans armar.
Foto: Johannes Frandsen, Ikon

Dop

Jesus sade: " Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till Lärjungar: Döp dom i Faderns och Sonens och den helige Andens namn och lär de, att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut." Matt 28:18-20

Vi önskar ha dopet (tid)

Vi önskar lokal för dopfika:

Dopklänning

Vi önskar ha dopet i denna kyrka:

Vad är dop?

Dopet är ett sakrament (helig handling) och en gåva från Gud till oss människor. Ibland kan dopet förväxlas med en ceremoni för namngivning men man får inte sitt namn genom dopet. I dopet nämns namnet på den som döps och genom dopet blir den döpte tillhörig Svenska kyrkan och får ta emot nattvard.

Vem kan döpas?

Barn och vuxna i alla åldrar kan döpas då det inte finns någon övre eller undre åldersgräns för dopet.

Om det är ett barn under tolv år som ska döpas ska vårdnadshavarna vara överens om att döpa barnet. Det spelar ingen roll om en av eller båda föräldrarna tillhör ett annat samfund eller annan religion, om dom väljer att låta döpa sitt barn så blir barnet genom dopet tillhörig Svenska kyrkan

Om barnet är tolv år, eller äldre, behöver barnet själv också vilja bli döpt.

Om du redan är döpt in i en annan kyrka behöver du inte bli döpt igen för att få tillhöra Svenska kyrkan men kontakta då oss i församlingen för mer information.

Vad kostar det att döpas?

Det kostar ingenting att döpas.

 

Var och när kan man ha dop i Trosa?

Trosa församling sträcker sig över hela Trosa kommun och har fyra vackra kyrkor: Trosa stadskyrka, Trosa landskyrka, Vagnhärads kyrka och Västerljungs kyrka. Vi erbjuder möjlighet till dop i alla våra 4 kyrkor och oftast finns det även möjlighet att ha dop på annan plats tex i hemmet.

Den vanligaste formen av dop som önskas är enskilda dop där man döper sitt barn i kretsen av släkt och vänner som bjuds in speciellt till detta tillfälle. Det finns även dom som väljer att döpa flera barn samtidigt tex syskon eller kusiner eller vänners barn.

Den vanligaste dagen för denna form av dop är lördagar och vi erbjuder tre möjliga tider varje lördag: 10.00, 12.30 och 15.00.

På söndagar erbjuder vi gärna möjlighet till dop i samband med våra ordinarie gudstjänster.

Församlingshem och dopklänning

I samband med dop kan du låna/hyra något av våra två församlingshem: Hägerflychts minne i Vagnhärad och Trosa församlingshem i Trosa. Det är gratis att låna församlingshem samma dag som dopet.

I samband med dopet kan du även låna dopklänning från församlingen men det går naturligtvis lika bra med en egen dopklänning.

 

Inför dopet

Om ni bestämmer er för dop hos oss så kontaktar ni vår expedition 0156-228 00 eller epost: trosa.forsamling@svenskakyrkan.se för att boka dag, tid, plats och ev församlingshem.

När detta är ordnat kommer en präst, musiker och vaktmästare att tillsättas och prästen tar kontakt med dopfamiljen för ett möte. Om du väljer dop på annan plats än i kyrkan bokas endast en präst.

Ni går sedan med prästen igenom dopet och pratar om psalmer, musikval, faddrar och annat som är viktigt för just ert dop.

 

Faddrar

Faddrar är det som tidigare (och än idag i viss utsträckning) kallades för Gudmor och Gudfar. Du kan välja hur många faddrar du vill till den som ska döpas men det behöver inte finnas några faddrar alls. En fadder är en person som utses för att hjälpa och stötta den döpte i dess liv efter dopet. För att bli utsedd till fadder behöver personen vara döpt i en kristen kyrka och utses innan dopet då du inte kan utse faddrar i efterhand.