Foto: Sandra Albertus

Glob med kors

överst på predikstolen finns en gyllene glob med ett kors.

Glob med kors

 Att porträtteras med en glob i handen, har under lång tid varit en symbol för makt över världen eller över ett territorium.

Kristna härskare försåg klotet med ett kors, ett riksäpple. Riksäpplet blev en bild för världsherravälde, eller Kristi världsherravälde. Äpplet symboliserar jorden eller riket och korset Guds makt.

Riksäpplet beskrivs vid Erik XIV:s kröning "att Gud insatt konungen som sin befullmäktigade regent över ett kristet kungarike"

 

Domkyrkan

I boken Symboler av J.C Cooper finns en kristen tolkning av globen och korset. ”Globen och korset ses som en bild för Kristi herravälde över världen och för den kristna trons makt. ”

På Domkyrkans tak, finns fyra korsförsedda glober. En i varje väderstreck.

Högst upp på predikstolen från 1790-talet finns en stor förgylld glob med ett klöverbladskors. Klöverbladskorset är en symbol för treenigheten.

Hertig Karl

Karlstad grundades 1584 av hertig Karl, den blivande Karl IX.
Karl har sin gravplats i Strängnäs domkyrka. Därifrån stals några av hans och hustruns begravningsregalier, ett riksäpple och två kronor försedda med klotet och korset, 2018. De återfanns skadade 2019. På Christian Erikssons staty över hertig Karl nere vid Klarälven, finns den kungliga ätten Vasas vapensköld. Överst är en kunglig krona försedd med korset och klotet.

I Domkyrkans vapenhus finns klotet och korset i kronan ovanför kung Fredrik I:s monogram. Fredrik var kung i Sverige när Domkyrkan invigdes 1730 och Domkyrkan bär också hans namn.

En symbol för Svenska kyrkan är det röda korset på gul bakgrund, med en krona i mitten. Ett heraldiskt vapen där den röda färgen symboliserar Guds kärlek och den gula det eviga ljuset, guds härlighet och makt. Kronan i mitten symboliserar Kristi segerkrona.

 Kronan, globen och korset. Tre gamla symboler som ännu används heraldiskt. Polisen, militären, tingsrätten, alla har de riksäpplet överst i sina heraldiska vapen.