En slingrande väg genom en sommarskog.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Livsnära

Livsnära - En kreativ och existentiell mötesplats i Askims församlingshem på tisdagar jämna veckor 18.00-20.30 (17/9-19/11). Anmälan.

Välkommen till Livsnära i Askims församlingshem. Här vill vi tillsammans forma en plats för ett ärligt utforskande kring livet och tron på olika sätt. Vi får samtala, söka, tro, tvivla, dela tankar, väcka frågor i öppna och generösa möten. Kom som du är.

Vi träffas 18.00-20.30 följande tisdagar i höst:
17/9, 1/10, 15/10, 29/10, 5/11 och 19/11

Från 18.00 finns drop in fika till självkostnadspris. Du väljer en av grupperna och deltar sedan i denna under hösten. I de grupper som utgår från en bok 
finns möjlighet att köpa denna på plats.

Första tillfället 18.30 presenterar vi kort våra olika grupper. Därefter samlas vi i våra respektive grupper. Avslutning med en kort gemensam andakt i kyrkan med start 20.15.

Anmälan senast 6/9 till Christina Brittsjö (kontaktuppgifter längre ner på sidan). Meddela vid anmälan vilken grupp du önskar delta i, det går också bra att bestämma sig första tillfället. Du är varmt välkommen med!

Grupper

Hur skall vi (kunna) tro?

Samtalsgrupp

I kyrkan läser vi Trosbekännelsen, som formulerades för snart 2000 år sedan. Hur skall vi idag förstå dessa gamla formuleringar som växt fram i en tid med andra utgångspunkter än vår? Behöver vi – och kan vi – förklara och översätta den till vår samtid? Hur förhåller sig vår individuella trosresa till kyrkans kollektivt uppburna tro? Och har vi kanske mer gemensamt än vi först kan tro, med de som gått före oss i historien?

I samtalsgruppen får vi ställa frågor, brottas och utforska – och kanske ana ett eller annat svar på hur kristen tro kan gestaltas idag.

Samtalsledare: Tobias Hadin, präst

Hitta hem

Samtalsgrupp med bok

Vi samtalar om att hitta sitt sanna jag; om vår djupaste längtan som kan förstås som Gudslängtan. Om längtan efter närvaro, riktning och att hitta svaren inom mig själv genom svårigheter och glädje- ämnen och förbi falska bilder av mig själv och Gud.

Vi läser Robert Erikssons nyutgivna bok Hitta hem (133 s). Robert Eriksson är församlingsföreståndare i Betlehemskyrkan i Göteborg och författare till ett flertal böcker. Samtalet utgår från boken och våra egna erfarenheter och frågor.

Samtalsledare: Jesper Olausson, distriktspräst

Sorgens gåva är en vidgad blick

Samtalsgrupp med bok 

Vi läser Patrik Hagmans bok Sorgens gåva är en vidgad blick. Patriks bok är mycket personlig, vacker, djup och rik. Hans sexårige son dör i cancer, ett år därefter dör hans fru i en plötslig hjärnblödning. När sorgen ska hanteras blir även minnet av pappan, som dog när han var 21 år, närvarande på nytt.  

Vi samtalar om vad som händer i oss människor i sorg, om vad som blir kvar, vem man blir, vad sorgen faktiskt ger, även om man hellre hade avstått från den gåvan. Boken leder även in oss på samtal om tro, liv och tacksamhet. Patrik Hagman är docent i politisk teologi vid Åbo Akademi i Finland och författare.

Samtalsledare: Christina Brittsjö, församlingspedagog

Livet och ljuset

Skaparverkstad

Deltagarna i denna grupp brukar starta redan 18.15 för att hinna skapa & förväntas hjälpa till att plocka i ordning efteråt. Inga förkunskaper krävs, bara lust att skapa. Möjlighet ges att få lära dig lite teknik och färglära. Akryl, kritor, kol och penslar finns. Här får du möjlighet att pröva dig fram. Inget kan bli fel, allt är möjligt. 

Vi är omslutna av ljus och färger, det vi varit med om färgas i vårt inre. Det roliga, det svåra, det som griper tag kan vara befriande att få uttrycka i bildskapande, 
i det ordlösa. Även att få samtala kan vara en del av helheten och att komma in på de existentiella frågorna. 

Ledare: Birgitta Persson, bildpedagog/konstnär

Informationsfolder Livsnära hösten 2024 (pdf)