Lyssna

Konfirmation i Mora församling

Våga prova! Våga växa! Om du är nyfiken på frågor som rör ditt liv, så kommer du att gilla konfirmationstiden, för vi pratar mycket om livsfrågor. Vem är jag? Finns Gud? Framtiden? Vad händer när vi dör?

Nyhet 

Inför 2025 vill Mora församling bredda och möta fler ungdomar, fler föreningar och klubbar i Mora. ett brev har gått ut till alla föreningar och klubbar i mora med en inbjudan till 

Informationsträff på Andreasgården, tisdag 8 oktober klockan 18.00-19.00

  • Vi berättar lite mer om hur tankarna går
  • Kort info om konfirmation idag
  • Tidsplan och klubbarnas åtaganden
  • Plats för frågor

Välkommen till idrotts- & klubbkonfirmation i Mora församling.

Mora församling vet att intresset är stort från ungdomar att mötas och på olika sätt arbeta med frågor som rör livet. Frågor om framtiden, tro, skapelsen och hållbarhet, och att vara människa.

Mora församling vet att vi är bra på att möta unga, deras frågor och deras oro. Vi vet att vi kan göra detta på ett nära, personligt och ärligt sätt, samtidigt som vi visar på alternativ och gör roliga aktiviteter och utmaningar tillsammans.

Mora församling vet att ni föreningar gör fantastiska saker, för och med Moras ungdomar. Många unga är aktiva i föreningslivet och brinner för sin idrott. Vi tror att ni föreningar också möter de ungas livsfrågor i era verksamheter, kanske inte alltid så tydligt formulerade. Ni möter samma krockar och konflikter som vi, när de unga inte räcker till och inte kan eller vill prioritera, utan försöker vara med på flera ställen samtidigt. Det är dags att vi samverkar och hjälper våra unga att välja hållbart. Det vinner alla på.

Mora församling har under snart 20 års tid samverkat med en (1), förening/klubb. Det vill vi gärna fortsätta med. Samtidigt har fler klubbar hört av sig och vill vara med. Det har vi lyssnat in och försökt bemöta med denna inbjudan. Vi vill nu förändra vårt sätt att arbeta för att båda förnya, fördjupa och utveckla i samverkan med föreningar och idrottsklubbar i Mora.

Här erbjuder vi alla föreningar att gemensamt upplägg och lika förutsättningar.

Under perioden 6–17 augusti, träffas vi 4 timmar per dag, för konfirmationsverksamhet. Under samma period, hela eller delar av den så är det fritt för er att arrangera egna läger eller idrottsskolor. Det kan vara dagläger eller internat. Det är upp till den enskilda föreningen. Det är även möjligt att ta emot ungdomar som inte kommer från Mora

Det blir en gemensam undervisning och gemensam konfirmation för alla ungdomar oavsett klubb. 2025 Riktar vi oss till ungdomar födda år 2010. Förträff för intresserade konfirmander är planerad till 15 mars och helgen 30 maj–1 juni.

Mora församling står för:

  • Konfirmationsundervisning och gudstjänst
  • Biblar och annat undervisningsmaterial
  • De aktiviteter och resor som vi gör inom ramen för konfirmation
  • Lunch, eller i de fall vi träffas på eftermiddag/kväll, middag.
  • 300 kronor/konfirmand som subvention av kläder med Svenska kyrkans logga.

 

Vid frågor kontakta gärna:

Dalle Dahlgren

Församlingspedagog, Svenska kyrkan i Mora

Ludwig Fontanac Rytter

Verksamhetsutvecklare, Enhetschef Service, Enhetschef Distrikt Mora, VD Diakoni AB, Svenska kyrkan i Mora

Läs mera om konfirmation på Svenska kyrkans gemensamma sidor

Konfirmation

Du är inte ensam om att fundera över livet. Varje år väljer omkring 30 000 tonåringar att konfirmeras i Svenska kyrkan. Konfirmation handlar om Gud, livet och det du tycker är viktigt.

Hitta konfirmation

Sök efter en konfirmationsgrupp eller ett konfirmationsläger som passar dig och dina intressen.

Kom ensam eller ta med en kompis 

Ta med en kompis och kom! Stora frågor kräver stora svar. Vilka är dina? Finns det någon som alltid har rätt? Vilken är världens bästa dag? Varför ska du konfirmera dig?  Får man tycka vad man vill ? 

Många som konfirmerats säger att läger och att få nya kompisar är det bästa med konfirmationstiden. Konfirmandtiden är inte som du tror, här ges möjlighet att växa som person och vän. Livet är ett äventyr, hemskt ibland och alldeles underbart ibland. Dina tankar är viktiga och tillsammans får vi dela våra erfarenheter av livet och ta vara på kyrkans tro på Gud, som en kärlekens kraft i allas liv. Vi vill ge vidare av det bästa vi vet och du får se verkligheten med större perspektiv. Har du en kompis i en annan kommun kan ni ändå anmäla er i samma konfirmationsgrupp. Svenska kyrkan har antagning i hela Sverige.

Hur arbetar vi?

Du kommer att möta anställda, unga ledare och faddrar i åldern 16-25 år. Du kommer att
delta i andakter och gudstjänster. Konfirmationstiden är en blandning av diskussioner,
övningar, lägerliv, samtal, drama, sång, allvar och lek. Tillsammans med jämnåriga vänner, faddrar och ledare.

Om jag inte är döpt?

Du som inte tillhör Svenska kyrkan är självklart välkommen som konfirmand. För att konfirmeras behöver du vara döpt, men det är inget hinder att börja ändå. I nästan varje grupp finns ungdomar som inte är döpta och som döps under konfirmandtiden. Genom dopet blir man medlem i Svenska kyrkan.

Vad kostar det?

Ingenting! Konfirmationsläsningen är ett exempel på verksamhet som bekostas av kyrkoavgiften.

Du som Förälder/Nära anhörig

Vill du veta mera om vad konfirmation innebär idag och om vad din tonåring skulle få uppleva som konfirmand? Kontakta gärna oss.

Dalle Dahlgren, församlingspedagog
0250-55 29 83, dalle.dahlgren@svenskakyrkan.se

Inte riktigt säker ?

Kika in på facebooksidan Inte som du tror 
På den sidan publiceras bilder, länkar med mera från konfirmation i Svenska kyrkan, i Västmanland och Dalarna samt delar av Örebro län.