Renoveringen av Dalby kyrka

Nyhet Publicerad Ändrad

Från 9 januari 2023 till 17 september 2023 var Dalby kyrka stängd för verksamheter.  

Renovering av Dalby kyrka! 

Koret har förändras och blivit större, tak och väggar har gjorts rena. Bänkarna målats om och bänkar laggts till längst bak. En trappa till läktaren har placerats vid norra väggen. Kalkmålningarna och inventarier, av vilka vissa har stort kulturhistoriskt värde, har rengorts och fått en översyn. Inga konserveringsåtgärder har gjorts Dalby kyrka sedan 1987. 
 
Den 17 september 2023 hade Dalby kyrka en ”återinvigning”under festliga omständigheter. 
 

Om Dalby kyrka 
Dalby kyrka har en unik position som en av Nordens äldsta stenkyrka. Dess rika historia är under ständig utforskning och stora undersökningar, kulthistoriskt och arkeologiskt har gjorts för att klargöra händelseförloppen som kan avläsas i kyrkan och området kring kyrkan.  
 
Dess tidiga tillkomst kopplas till en kyrklig reform som genomfördes av den danske kungen Sven Estridsen. Man tror att kyrkan byggts samtidigt med ett palatskomplex med kungsgård av Sven Estridsen. Arkitekten har troligen varit en stenmästare från Hildesheim där Dalby har en ”systerkyrka”.  
 
Kyrkan består idag endast av en liten del av sin forna storlek och har genomgått stora förändringar genom århundradena. Men kärnan, långhus, förhall och vapenhus är byggda mellan 1060 och 1250. Kyrkan blev tidigt, då den förlorade sin position som biskopssäte, en klosterkyrka. Efter reformationen och under krigen mellan Danmark och Sverige förstördes delar av kyrkan och klostret.  
 
Utseendet från innan renoveringen har i sitt ursprung i en omfattande renovering 1758. Interiören präglas främst av de exponerade stenväggarna och de välbevarade kalkmålningarna i mittskeppet. Målningarna har daterats till sluten av 1200-talet och är ornamentala med växtmotiv. Dess rika historia avspeglas i interiören och dess inventarier och ger ett högt autenticitets och upplevelsevärde till besökare. Bevarandet av miljön är av stor betydelse vad gäller kulturhistorisk, religionshistorisk såväl som teknikhistoriska faktorer. 

Kort byggnadshistoria i årtal 
Dalby kyrka har en rik historia beroende på sin stora religionshistoriska och politiska betydelse. Byggnaden är Nordens äldsta stenkyrka. Endast en begränsad del av kyrkans byggnadshistoriska bakgrund tas upp i beskrivningen nedan. Informationen är hämtad ur Dalby kyrka underhållsplan (20090626) upprättad av Wikerstål Arkitekter AB. 
 
1060  Dalby uppförs som biskopskyrka av kung Sven Estridsen. Kyrkan kan ha byggts över en äldre kyrka. Den utformades som en basilika med smalare och troligen rakslutet kor. Arkitekten var troligen från Hildesheim. Taket var antingen ett platt trätak eller en öppen takstol.  
1066  Kyrkan förlorade sin biskopsrätt och Dalbys förste biskop Egino blev biskop i Lund. Kyrkan blev klosterkyrka för klostret som etablerade sig där.  
1080-86  Dalby kloster beskyddas av Kung Knut den helige.  
1130  Västra gaveln revs och förhallen byggdes med en andra våning. Arkitekt tros vara Byzantios, namnet har givits av konsthistorieprofessorn Johnny Roosval under 1900-talet*. Byzantios står även bakom kyrkans dopfunt och byggnadsskulptur. Förhallen flankerades av torn i söder och norr.  
1200  En lektoriemur uppförs mellan kor och långhus. Östra delen används som klosterkyrka och västra delen församlingskyrka.  
1200-talet  Nytt kor uppfördes med absid. Koret revs senare.  
Ca. 1250 Kyrkans nuvarande tegelvalv slogs. Valven bemålades under 1200-talets slut. Västra delen av kyrkan byggdes om i form av ett kvadratiskt torn. Det är troligt att vapenhuset fogades till kyrkan under denna period.  
1388 Eldsvåda i Dalby och i klostret. 
Ca. 1450  Kyrkans skadades av Karl Knutssons härjningar.  
1530 Klostret förlänas till Anders Bille till Sjöholm.  
1537 Klostret drogs in till staten. Kyrkan utsätts för plundring och skadegörelse.  
1645  Dalby bränns i samband med Horns krig. Norra skeppet och två av klosterlängorna jämnas med marken.  
1686  Karl XI befallde att kyrkans absid, och troligen även kor skulle rivas. Stenen fördes till Malmö och tyska kyrkan Caroli.  
1705  Installerades predikstolen i kyrkan.  
1734 Korbyggnaden och den yttre valvbågen rasades in och reparerades. Dalby utvecklingsplan. Efter Anjou 1957. Ur Dalby Underhållsplan Bilaga 2.15 7  
1748  En planritning visar att koret och norra sidoskeppet var rivna medan södra sidoskeppet och långhuset i sin fulla längd, dvs en travé till jämfört med idag.  
1755  Den östra gaveln i mitt och sidoskeppet rasade. Delar av valvet rasade. Omfattningen något osäkert. Kyrkan blev nu kortare. Man byggde sakristian.  
1758 Skadorna i kyrkan var reparerade. En ny gavel hade murats upp. Kyrkan fick sitt nuvarande utseende. Man installerade en ny altaruppsats av Johan Ullberg. Även östra sidan mot sakristian reparerades. Södra sidan av kyrkan och vapenhuset putslagades och vittades. Nytt sparrverk sattes upp för hela kyrkan. Flera stora ankarjärn monterades i murarna. Altarksrank och predikstol och bänkinredning målades.  
1762  Kyrkans norra mur behövde stödjas. Den gamla kungsgårdens gavel som tagits ned höll inte längre emot.  
1776  Putslagades och vittades interören. Kyrkan förbands med ankarbjälkar och ankarjärn.  
1798  Kyrkan var i stort behov av renovering men medlen små. Tegeltaket fick läggas om med nytt tegel. Delar av kyrkan behövde putslagas, två fönster utvidgas. Tegelgolvet läggas om.  
1817 Två strävpelare murades vid kyrkans norra sida. Nya och större fönster monterades i kyrkorummet.  
1818  En ny orgel gjorde att en orgelläktare inrättades i väst. Kyrkan, vapenhus och sakristia vittades. Altartavlan, altarskrank, predikstol och bänkar målades. I samband med reparationerna tog prosten Hallenborg ned altaruppsatsens krucifix och ersatte det med ett kors.  
1826  Predikstolen reparerades och flyttades till intill det nordöstra fönstret. 1830 Vatten hade stigit upp i förhallen och hotade att underminera kyrkan. Man beställde nytt golvtegel för delar av golvet.  
1841  Domkyrkoarkitekt Carl Georg Brunius inspekterar kyrkan och finner den bristfällig, mittskeppets norrmur lutade starkt utåt. Äldre strävpelare var undermåliga. En strävpelare som finns kvar än idag uppförs mot norra långhusmuren. En gravkrypta i förhallen rivs ut för att återställa förhallen till ursprungligt utseende.  
1865  Nils Månsson Mandelgren besökte kyrkan och dokumenterade den.  
1880  Det omtalas att all inredning är struken med perlfärg.  
1892  En stor renovering genomförs enligt ett tidigare upprättat förslag. Västligaste delen av långhusets norrmur revs och gjordes om. Nya ankarjärn lades in i mittskeppsvalvet. Golvet belades med cementplattor (victoriaplattor). Kyrkan putsades om invändigt och fönsterna fick sin befintliga form.  
1894  En mängd föremål från kyrkan deponerades på Lunds Historiska Museum.  
1907-08  Theodor Wåhlin utför utgrävningar vid kyrkan.  
1919  Med anledning av församlingens olika förslag till omändring av interiören kom Sigurd Curman att besöka kyrkan för att undersöka kyrkans ursprungliga utseende så att ett restaureringsprogram kunde upprättas. Vid undersökningarna kunde bland annat konstateras att långhuset var äldst, förhallen yngre och vapenhuset yngst. Kyrkans ursprungliga utsträckning och rakslutna kor bekräftades. Man fann att det hade funnits skrank mellan sidoskeppen och mittskeppet. Resterna av lektioriemuren grävdes fram. Man påträffade de två torn som flankerat förhallen. Efter undersökningar lagades de putsskador som uppstått.  
1922  Upprättade Sigurd Curman och Otto Rydbeck ett omfattande program för att återställa kyrkan som hade strukturella problem orsakade av fukt men även av senare förstärkningar i cement som förvärrade skadorna. Särskilt förhallen hade genom åren förstärkts med cementbaserat bruk. Man förordade nytt värmesystem som var elektriskt. Det rekommenderades att altaruppsatsen återfick sitt krucifix och att de ursprungliga färgerna togs fram.  
1927  I en inventeringsbeskrivning nämns att inventarier och bänkar är vitmålade där predikstol och altaruppsats har förgyllda detaljer.  
1932  Tre minnestavlor konserveras av konservator Hans Erlandsson. Minnestavlan med anledning av Gustav III:s död uppfodrades på nytt papper, rengjordes, bättrades något och mattlackerades. Minnestavlan över Petrus Prawitz rengjordes, bättrades och mattlackerades. Minnestavlan över Arild Dahlqvist undgick samma behandling. Därtill påsattes tavlans lösa listverk.  
1936  En arkeologisk undersökning gjordes. Interiören restaurerades. Långhusets valvmålning från 1200-talets mitt togs fram, konserverades och kompletterades av konservator Hans Erlandsson, Lund. Konservator Hans Erlandsson konserverade kyrkans altaruppsats, som med överstycke och krucifix återställdes i ursprunglig färgskala. Vissa delar av träsnideriet kompletterades och baksidan konserverades mot röta och trämask. Sakristiedörrens ursprungliga färgbehandling återställdes samtidigt och klockarebänken rengjordes för att övermålas. Även predikstolen med baldakin och räcke fick den ursprungliga färgskalan återställd. De snidade ornamenten kompletterades.  
1940-41  Förhallen restaurerades under ledning av professor Otto Rydbeck, antikvarie och arkitekt Erik Lundberg samt stenhuggare Eric Johansson. Cementfogarna knackades ner och samtliga valv renknackades från yngre cement- och kalkputs. Valven erhöll en tunn grågul slamning som knappt dolde valvens tuffstenar. Cementgolvet ersattes med ett golv av sandstensplattor av varierande format. Ett altare av sandsten återuppfördes vid hallens östra vägg. Minnestavlan för de tre kungarna tillverkades i Höörsandsten.  
1947  Flera allvarliga hål upptäcktes i kyrkans tak. Dessa hade orsakat fuktskador i södra sidoskeppets valv och mittskeppets valv. Skador fanns även i vapenhusets tak. Epitafiet över Petrus Prawitz var i behov av konservering, eftersom färgen hade börjat flagna.  
1949  Eiler Graebe utarbetade förslag till hur taket skulle läggas om så pietetsfullt som möjligt.  
1957  Omfattande angrepp av strimmig trägnagare konstaterades i kyrkan i bänkar, orgel, Gustav III:s minnestavla, dörren till sakristian, skrudskåp och stolar. Spridda angrepp förekom därtill i predikstol och nummertavlor samt angrepp under utveckling i altaruppsatsen. Svampangrepp förekom i golvet.  
1959  Tillstånd erhölls för rengöring av väggar och valv samt översyn av kalkmålningarna. Tillståndsbevis lämnades till konservator Hans Erlandsson att utföra arbetet.   
1960  Arbetet med rengöring av väggar och valv utfördes av konservator Hans Erlandsson. Samtliga ytor var mörknade av sot från stearinljus samt från radiatorernas luftströmmar. Några springor i valven lagades samtidigt och i västra valvets södra sköldbåge lagades en kvadermålning med bruk och påmålning. Valven rengjordes med bröd och vissa väggytor med vatten.  
1963  Anticimex utförde saneringsarbeten av trägnagande insekter genom besprutning av en rad inventarier. Altartavlan, sakristians dörr och korstolarna behandlades genom injicering. Minnestavlan över Gustav III undantogs behandlingen eftersom den var så svårt angripen att den behövde åtgärdas av konservator. Ramen var i behov av förstärkningsåtgärder och även själva texttavlan målad på tjockt papper, var angripen.  
1965-70  Någon gång under denna period har kalk knackats bort från kolonnetterna vid södra, östra och västra tornluckan.  
1977  Exteriör putsrenovering utfördes. En murverksdokumentation av västverkets och tornets norra och västra fasader utfördes i samband härmed.  
1984  En murverksdokumentation utfördes i samband med en putsrenovering exteriört av antikvarier från Skånes Hembygdsförbund.  
1987  Hela kyrkan putsrenoverades interiört varvid en murverksdokumentation företogs i vapenhuset. Denna ledde till att man kunde göra en ungefärlig tillkomst punkt för vapenhuset. De interiöra renoveringsarbetena omfattade putsrenovering med nedknackning av dålig puts, lagning samt kalkvittning. Arbetena utfördes av Restaureringsgruppen Syd, Landskrona. Valvmålningarna konserverades av konservator Magnus Wihlborg. Även kyrkorummets träytor målningsbehandlades. Altaruppsatsen, predikstolen, två knäböjande figurer och tre minnestavlor rengjordes och konserverades. Löst sittande delar på predikstolens baldakin fästes.  
1995  Utvändig renovering utfördes i enlighet med handlingar upprättade av byggnadsingenjör Kjell-Åke Ewers. Takstolarna daterades ungefärligt med dendrokronologi till ca 1500-tal.