Lyssna

Dop i Mora församling

Vill du döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest för livet och en tradition som är lika fin oavsett om den som döps är ung eller gammal. Alla är välkomna att döpas – barn, unga och vuxna. Det är en vacker och glad tradition. När dopet sker i Svenska kyrkan blir den döpta också medlem i just Svenska kyrkan.

Alla får döpas – åldern spelar ingen roll   

Barn, unga och vuxna är alla lika välkomna att döpas. Dopet har ingen åldersgräns och är alltid gratis. Om det är ett barn som döps, bjuds barnet in till konfirmation längre fram. Då kan barnet själv välja att bekräfta sitt dop.  När det gäller barn och om det finns två vårdnadshavare behöver båda samtycka till dopet. Ett barn som har fyllt tolv år måste  vårdnadshavare samt barnet själv godkänna att bli döpt. 

 

Doptider 

Doptiderna är som regel lördagar kl. 11.00, kl. 13.30 eller kl.16.00.  Dopet kan ske i samband med söndagens gudstjänst i någon av våra kyrkor eller i samband med sommarens frilufts- och fäbodgudstjänster. 

Har man önskemål om särskild präst, musik eller annat, om planer finns att hålla vigsel/bröllop vid någon av de populära högtiderna jul, påsk, pingst, midsommar, kontakta oss då i god tid innan. 

Ring gärna expeditionen och fråga 0250-5529 00 eller skicka epost till mora.forsamling@svenskakyrkan.se eller fyll i intresseanmälan nedan. 

Välj mellan våra kyrkor och kapell

Mora församling är en geografiskt omfattande församling.  Här finns de gamla sockenkyrkorna i Mora, Sollerön, Våmhus och Venjan, men också Siknäs kyrka längs landsvägen mot Vansbro. Utmed den gamla landsvägen mot Evertsberg ligger Oxbergs lilla träkapell och i Andreasgården i skuggan av Mora kyrka, finns ett fint litet kapell. Alla dessa kyrkorum kan vi erbjuda den som vill bli döpt eller vill döpa sitt barn. Det kostar inget att få sitt barn döpt, eller döpa sig som vuxen.
Kyrkor och platser i Mora församling

Dopklänning

Om du ska döpa ditt barn i Mora församling kan du låna en dopklänning i stället för att köpa en ny. Dopklänningarna finns i olika storlekar, utföranden och stilar. Dopklänning bokas via församlingsexpeditionen. Se vårt urval 

Låna lokal för dopkaffe

Om du vill bjuda till dopkaffe i samband med dopet kan du låna någon av församlingens lokaler, som finns i anslutning till våra kyrkor utan extra kostnad: Andreasgården i Mora, Änglagården i Våmhus, Prästgården i Venjan och Prästgården på Sollerön. Kontakta Andreasgårdens kök för mera information.  

Dopsamtal

När dopet är bokat tar den ansvarige prästen kontakt med förälder, vårdnadshavare, eller dopkandidat för ett s.k. dopsamtal. Vid dopsamtalet samtalar man om dopets innebörd och tilsammans planerar dopgudstjänsten. Det kan vara bra att ha läst igenom hur en dopgudstjänst går till. Tänk på att allt som sker under dopgudstjänsten i slutänden är prästens ansvar.

Faddrar 

Det är en mycket gammal sed är att låta någon eller några närstående få bli fadder till den som döps. Det finns bara en regel för att kunna bli fadder: Du måste själv vara döpt i en kristen kyrka.

Under dopet medverkar ofta faddern, till exempel genom att läsa en text, be en bön, tända dopljuset eller bära fram barnet

Det går bra att lägga till ytterligare någon fadder senare i barnets liv. Kontakta församlingsexpeditionen om det blir aktuellt. Att stryka en fadder är inte nödvändigt. Det går bra att ha en, två eller flera faddrar till sitt barn. Förr skulle faddrarna ta hand om barnet om dess föräldrar dog, men några sådana krav finns inte idag. 

Dopgåva

Församlingens gåva till den som har blivit döpt, är ett dopljus med tillhörande ljusstake, som är lokalt tillverkad. Varje dopljus bär ett s.k. Kristusmonogram som berättar om att i dopet tillhör vi Herrens Jesus Kristus. Självklart överlämnas också ett skriftlig dopminne med uppgift om namn, dopdatum och plats; doppräst och i förekommande fall, namnen på faddrarna.

Man får även en handsydd dopängel som hängs upp i kyrkan efter dopet. Dopängeln hänger sedan till kommande Kyndelsmässodag. alla som döpt sig blir då inbjuden till dopkalas och man får ta hem sin ängel.

Allt om dopet – läs på Svenska kyrkans gemensamma sidor

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?

Se och läs om församlingens kyrkor o kapell

Klicka på en symbol så får du information om och bilder på kyrkor, kapell församlingshem och prästgårdar.